Szerkesztő:Eino81/Gripsholm-kő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Gripsholm-kő

A Gripsholm-kő (besorolása Sö 179) egyike a híres Ingvar-rúnaköveknek (vagy más néven Serkland-köveknek). A svédországi Gripsholmi kastály behajtójánál áll, több más 11. századi kő társaságában, korábban azonban nem itt állt, viszont azt, hogy hol állították fel eredetileg, nem tudják.

A követ az 1820-as éveben találta meg Wallin, a kastély gondnoka, amikor a keleti torony pincéjének küszöbét alakították ki. Az ajtó mindkét oldala alatt helyezkedett el és kátrány borította, ami azt jelenti, hogy másra is használták építőanyagként, mielőtt ide került volna. Mintegy száz évbe telt, hogy a követ elhozzák a kastélyból és olvashatóvá tegyék. A vésete szerint Haraldr emlékére emelték, aki Ingvar fivére volt, és úgy hiszik, a Kaszpi-tenger térségében húnyt el.

Egy másik utalás Szirklandra, rúnaírással, a tillingei templomban Svédországban.

Felirata[szerkesztés]

Latin átírás:

× tula : lit : raisa : stain : þinsa| |at : sun : sin : haralt : bruþur : inkuars : þaiR furu : trikila : fiari : at : kuli : auk : a:ustarla| |ar:ni : kafu : tuu : sunar:la : a sirk:lan:ti

Óészaki átírás:

Tola let ræisa stæin þennsa at sun sinn Harald, broður Ingvars. ÞæiR foru drængila fiarri at gulli ok austarla ærni gafu, dou sunnarla a Særklandi.

Magyar fordítás:

Tóla emelte ezt a követ fia, Haraldr emlékére, Ingvar fivérére. Bátran utaztak messze el aranyért, és keleten (étket) adtak a sasnak. (Ők) délen haltak meg, Szaracénföldön.

Története[szerkesztés]

Elméletek[szerkesztés]

Sokan nem értik, hogy miért Haraldr emlékére emelték a követ, és nem Ingvar emlékére, és a leginkább elfogadott nézet az, hogy Tóla csak Haraldr anyja volt, Ingvar nem tőle született, ő csak Haraldr féltestvére volt. az is lehetséges természetesen, hogy eredetileg két kő volt, az egyik Haraldr emlékére, a másik Ingvar emlékére, de az utóbbi eltűnt (vagy még nem került elő). A harmadik elmélet arra vonatkozik, hogy a testvér kifejezés csak olyan bajtársi értelemben értendő, ahogy az egy másik kövön (Hällestad, Skåne tartomány) is látható volt. Egy másik elmélet (Braun) összeköti ezt a követ másik háromal (U 513, U 540Sz 279), melyekből arra a következtetésre jutott viszont, hogy Ingvar Emund svéd király fia volt.


Ez a szócikk részben vagy egészben az Ingvar Runestones című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.