Szent Regina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Regina
Születése
237
Grignon
Halála
253 (15-16 évesen)
Autun
Tisztelete
Ünnepnapjaszeptember 7.
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Regina témájú médiaállományokat.

Szent Regina (francia: Sainte Reine, eredeti neve: Klementína [forrás?]) 3. századi francia szent.

Élete[szerkesztés]

Szent Regina 236-ban született Autunban, amely a mai Franciaországban található. Édesanyja a szüléskor meghalt, apja pedig egy keresztény dajka gondjaira bízta, aki megkereszteltette a kislányt. Mikor ezt apja megtudta, dühöngőrohamban tört ki, és végül megtagadta a saját lányát.

Regina amikor 15 éves volt, Gallia kormányzójának, a római Olybriusnak megakadt a szeme rajta. Elhatározta, hogy mindenáron feleségül veszi Őt. Szembesült a lány nemeslelkűségével és keresztény hűségességével. Ez nagyon felbosszantotta, majd kísérletet tett arra, hogy a lány megtagadja a hitét, de a szentlelkű leány eltökélten visszautasította ezt a kérést (hogy lemondjon Istenhez való hűségéről a házasság érdekében) és a lánykérésre határozott nemet mondott. Dühében a veréshez, korbácsoláshoz, megperzseléshez folyamodott, tűzforró fogóval égette meg, majd vasgerebennel is megkínozta. Mindezek ellenére Regina folytatta Istenhez szóló imádságait és ellenszegült Olybriusnak. Nemsokára lefejezték Alesiában, Autun egyházmegyéjében, amit Alise-Sainte-Reine-nek neveztek el Szent Regina után.

A mártírhalálának pontos ideje ismeretlen: Decius keresztényüldözése idején, 251-ben történt, vagy Maximianus idején, 286-ban.

Halála után Autunban hamarosan szentként kezdték tisztelni.

Szent Regina hódolata, tisztelete[szerkesztés]

Számtalan mártirológiában említik, mint tisztelt szentet. Reginát a katolikus egyház szeptember 7-én ünnepli[1] illetve a Paderborni főegyházmegye június 20-án.

Régen körmenetet tartottak Dijon városában a tiszteletére.

827-ben az ereklyéjét a flavignyi apátságba helyezték el, ahol 864-ben az életrajzát is lefordították. Ő ezt (életszentségének hirdetését) csodákkal viszonozta.

Egy francia templom szobra Szent Regináról

Több település található Franciaországban, amit róla Sainte-Reine-nek neveztek el.

Források[szerkesztés]