Szabad kultúra mozgalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szabad kultúra mozgalom egy társadalmi mozgalom, amely a kreatív műveknek az Interneten és más médiákon való terjesztésére jött létre. Ellenzi a szerzői jogok mindenfajta szűkítését, ami a mozgalom tagjai szerint korlátozza a kreativitást.

A szoftverek szabad terjesztésének és felhasználásának terén két szervezet van, amely a mozgalomhoz közel áll: a szabad szoftver mozgalom és a Szabad Szoftver Alapítvány.

A Creative Commons (CC) szintén hasonló célú szervezet, amelyet Lawrence Lessig, a Stanford Egyetem egyik tanára hozott létre, aki a szabad kultúra mozgalom vezéregyénisége. Tőle származik a Free Culture címen kiadott könyv, amely számos érvet hoz fel a szabad szoftverek terjesztése mellett.

A FreeCulture.org nevű diákszervezetet néha megtévesztően szintén szabad kultúra mozgalomnak hívják, ám annak nem ez a hivatalos neve.

Wikimédia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Wikimédia projektjei, melyeken a művek a GNU szabad dokumentációs licenc és különféle Creative Commons licencek alatt vannak, vitathatatlanul a legnagyobb szabad kultúra projekt. A kezdeményezést Jimmy Wales hozta létre. A 2005-ös Wikimania találkozón Jimmy Wales a szabad kultúra mozgalom elveire alapozva tíz feladatot tűzött ki célul a Wikimédia számára, amit „A Szabad Kultúra Kiáltványának” neveztek el. Jimmy Wales szerint a következő tíz célkitűzés tíz éven belül meg fog valósulni:

 1. Enciklopédia minden nyelven – Wikipedia
 2. Szótár minden nyelven és nyelvre – Wiktionary
 3. Távoktatás minden nyelven és minden fokon – Wikibooks, Wikiversity
 4. Zenei alkotások gyűjtőhelye
 5. Művészeti alkotások gyűjtőhelye
 6. Szabad fájlformátumok
 7. Térképek
 8. Termékazonosítók
 9. Globális tévéműsor-információ
 10. Közösségek

Külső hivatkozás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Berry, David M. and Giles Moss. 2006. The Politics of the Libre Commons. First Monday. Volume 11 (September)
 • Videoblog: Free Culture, Free Software, Free Infrastructures! Openness and Freedom in every Layer of the Network (Interviews with Kloschi (Freifunk), Kurt Jansson (Wikimedia), Jürgen Neumann (Freifunk), Rishab Aiyer Ghosh (United Nations University), Lawrence Lessig (Creative Commons) and Allison and Benoit (Montréal Wireless))
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Free_Culture_movement