Szabad Emberek Magyarországért

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szabad Emberek Magyarországért
Alapítva2009
JogelődSzabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt
Tevékenységközélet, politika
Székhely1123 Budapest, Avar utca 23/a.
VezetőUngár Klára

A Szabad Emberek Magyarországért, röviden SZEMA (korábban Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt), egy volt magyarországi politikai párt, jelenleg egyesület. 2009-ben alapították, elnöke Ungár Klára, a Fidesz egykori országgyűlési képviselője, főpolgármester-jelöltje, később a Szabad Demokraták Szövetségének országgyűlési képviselője. A párt politikáját liberálisként határozza meg.

A bíróság döntése alapján 2015. május 22-én a pártot megszüntették és egyesületként működik tovább, mivel két országgyűlési választáson sem indított jelöltet.[1]

Tevékenysége[szerkesztés]

A párt önállóan eddig egy választáson sem indult. A 2014-es országgyűlési választás előtt felmerült a párt csatlakozása az akkor még formálódóban lévő Összefogás nevű választási szövetséghez, de valójában csak az Együtt-PM-mel lépett szövetségre, ám ezt a szövetséget is felbontották, amikor az Együtt-PM csatlakozott az Összefogáshoz, mert Ungár szerint annak szellemisége nem segíti elő a Fidesz legyőzését, és lényegében csak a megszerezhető parlamenti helyekről szólt.[2] Ezért aztán a párt csak kívülről támogatta a szövetséget.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]