Stephan Lochner

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stephan Lochner
Született1410[1]
Meersburg[2]
Elhunyt1451 (40-41 évesen)[1]
Köln
Állampolgárságanémet
Foglalkozása
  • festőművész
  • illuminator
Halál okapestis
A Wikimédia Commons tartalmaz Stephan Lochner témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Madonna a rózsalugasban

Stephan Lochner (Meersburg am Bodensee, kb. 1400 és 1410 között– Köln, 1451) német festő, a késő gótikus festészet képviselője.

Élete és munkássága[szerkesztés]

14421451 között dokumentáltan Kölnben tevékenykedett, de valószínűleg már sokkal korábban ott élt.

Leginkább a szép esésű anyagokba öltöztetett alakjairól ismerhető fel. Életművét nagyfokú természetesség jellemzi, amely a tájak, az alakok, az anyagok és mindenekelőtt az arcok ábrázolásában nyilvánul meg. A kölni városi tanács megbízásából ő készítette a székesegyháznak a város patrónusának az oltárát. A háromszárnyú oltárkép kívül az angyali üdvözletet ábrázolja; belső lapjain középen a trónoló Madonna a gyermek Jézussal, a napkeleti bölcsektől és kíséretüktől körülvéve, jobbról Szent Gedeon a thébai légió élén, balról Szent Orsolya szüzeivel látható. A háromkirályok arca valószínűleg élethűen készült.

Híres a „Madonna a rózsalugasban”„ című táblaképe, amelyet 1448 körül festett és amely ma a kölni Wallraf-Richartz-Múzeumban található. Bizonyára az ő műve az „Ibolyás Madonna” a kölni érseki múzeumban. Feltűnő, hogy az általa készített képek és rajzok között nincs egyetlen passió sem.

Fa- és rézmetszeteinek kompozíciói a közép- és kelet-európai késő gótikus táblaképfestészet mintaképei. Figuráinak megformálása visszatükröződik például a csíki szárnyasoltár-táblákon is (Csíkménaság, egykori főoltár, 1543, Budapest, Magyar Nemzeti Galéria).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 13.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Stephan Lochner című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]