She Came In Through the Bathroom Window

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Beatles
She Came In Through the Bathroom Window
Megjelent1969. szeptember 26.
Felvételek1969július 25.30., EMI, London
StílusRock
Nyelvangol
Hossz1:57
KiadóApple Records
SzerzőJohn Lennon,Paul McCartney
ProducerGeorge Martin
A(z) Abbey Road album dalai
Polythene Pam
(12)
She Came In Through the Bathroom Window
(13)
Golden Slumbers
(14)
SablonWikidataSegítség

A She Came In Through the Bathroom Window az angol rockzenekar, a The Beatles dala az 1969-es Abbey Road albumról. Paul McCartney írta[1], és Lennon–McCartney szerzemény, amely az album nagy zenei egyvelegének ötödik dala, közvetlenül a Polythene Pam után.

Eredete[szerkesztés]

McCartney elmondta, hogy a dalt az egyik rajongó ihlette, aki saját St John's Wood-i otthona előtt ácsorgott, és betört, később kiderült róla, hogy Diane Ashley volt a valódi személyazonossága. Azt mondta:

"Unatkoztunk, ő kint volt, ezért úgy döntöttünk, hogy meglátogatjuk. Találtunk egy létrát a kertjében, és felragasztottuk a fürdőszoba ablakához, amelyet kissé nyitva hagyott. Én voltam az, aki felmászott és bejutottam."

Ezután kinyitotta a bejárati ajtót, hogy beengedje a többieket. A ruhákon kívül számos fényképet is elloptak a rajongók.[2]

Margo Bird emlékszik, hogy jó barátságban volt McCartney-vel – gyakran vitte a kutyáját sétálni –, és később munkát kapott az Apple Corps cégnél is. Azt mondja, hogy megkérték, hogy szerezzen egy fényképet McCartney apjáról, Jimről, amit meg is tett.[3]

Rögzítés[szerkesztés]

Ezt (az akkor még zeneszámot) és a Polythene Pam dalt egy darabként rögzítette az együttes 1969. július 25-én. A 39. felvétel után énekhangokat adtak hozzá, és újra felvették a dob, valamint a basszus szólamokat. Július 28-án több éneket, gitárt, ütőhangszert és zongorát adtak hozzá. A dalt két nappal később kiegészítették gitárral és ütőhangszerekkel.[4] A dal hirtelen az előző szám, a  Polythene Pam után következik, szünet nélkül. A dal legelején, a tempóváltásra számítva John Lennon felnevet, majd felkiált: "Oh, look out!"

Ennek a dalnak egy lassabb verziója, amelyet 1969. január végén, a Get Back ülések során rögzítettek, megjelenik az 1996-os Anthology 3 válogatásalbumon, míg egy folyamatban lévő változat a 2021-es Let It Be 50. évfordulós albumán.

Közreműködött[szerkesztés]

Ian MacDonald szerint[5]:

Paul McCartney – duplázott ének, vokál, basszusgitár

John Lennon – vokál, 12 húros akusztikus gitár

George Harrisonszólógitár, vokál

Ringo Starrdob, tamburin (?), maracas (?)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a She Came In Through the Bathroom Window című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzet[szerkesztés]

  1. https://www.allmusic.com/artist/the-beatles-mn0000754032.+„She Came in Through the Bathroom Window by The Beatles - Track Info | AllMusic” (angol nyelven).  
  2. Bánosi–Tihanyi. Beatles zenei kalauz, 76–77. o. (1999) 
  3. Ian MacDonald. A fejek forradlam, 440–441. o. (2015) 
  4. She Came In Through The Bathroom Window (brit angol nyelven). The Beatles Bible, 2008. március 16. (Hozzáférés: 2023. június 17.)
  5. Ian MacDonald. A fejek forradalma, 440. o. (2015) 

Forrás[szerkesztés]

  • Bánosi György – Tihanyi Ernő: Beatles zenei kalauz. Az együttzenélés és a szólóévek. 1958–1999. Budapest: Anno Kiadó, 1999. ISBN 963-853-895-3
  • Ian Macdonald: A fejek forradalma. A Beatles és a hatvanas évek. (ford. Révbíró Tibor) Budapest: Helikon Kiadó, 2015. ISBN 978-963-227-468-3

Külső hivatkozás[szerkesztés]

Allan W. Pollack megjegyzései a She Came In Through The Bathroom Window dalról