Saját célra termelő erőmű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A saját célra termelő erőmű (betűszóval: SCTE), vagy más néven ipari erőmű egy villamosenergia-termelő egység, melyet egy ipari üzem a villamosenergia önfogyasztásának részbeni vagy egészbeni fedezésére létesít és üzemeltet saját telephelyén.[1] Műszakilag működhetnek a közcélú hálózattól független, ún. szigetüzemben vagy pedig azzal összekapcsoltan és többlet vagy feleslegesen megtermelt villamosenergiát visszatáplálják a közműhálózatba.[2] A fogalmat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által jóváhagyott Üzemi szabályzat definiálja és szabályozza villamosenergia-iparági szinten.[3]

SCTE létesítése és üzemeltetése általában energiaintenzív iparágakra jellemző, ahol az üzemfolytonosság és a villamosenergia ellátás minősége kulcsfontosságú, mint például alumíniumolvasztók, acélművek, vegyi üzemek stb.[4] Magyarországon a Dunai Vasmű[5] és a BorsodChem rendelkezik 50 MW vagy e feletti villamos teljesítmény leadására képes ipari erőművel.[6]

A korábbi lelkesedés és elképzelések a villamosenergia elosztóhálózatokról való végleges leválásról és nulla energiaköltségről egyelőre nem életképesek tömegek számára.[7] Jelenleg az energiaközösségek által helyben, decentralizáltan megtermelt energia felé terelődik a hangsúly, mely struktúráknak ugyanakkor nem céljuk a hálózatról való leválás, hanem sokkal inkább az egymás közötti villamosenergia-megosztás, vagy éppen az elosztóhálózatba történő visszatáplálás.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mészégető Anna, Dr. Szolnoki Pálma: A megújuló alapú villamos energia terjedésének technikai-szabályozási akadályai – ZöldÁram cikksorozat 8. rész (magyar nyelven). Világgazdaság , 2023. szeptember 6. (Hozzáférés: 2024. május 6.)
  2. Captive power plant (angol nyelven). www.clarke-energy.com . Clarke Energy. (Hozzáférés: 2024. május 6.)
  3. A jelenleg hatályos Üzemi Szabályzat (magyar nyelven). mavir.hu . (Hozzáférés: 2024. május 8.)
  4. Dusmanta Kumar Mohanta, Pradip Kumar Sadhu, R. Chakrabarti (2007. február 1.). „Deterministic and stochastic approach for safety and reliability optimization of captive power plant maintenance scheduling using GA/SA-based hybrid techniques: A comparison of results” (angol nyelven). Reliability Engineering & System Safety 92 (2), 187–199. o. DOI:10.1016/j.ress.2005.11.062.  
  5. Hlavay Richárd: Erőművet vett a Dunaferr (magyar nyelven). energiainfo.hu , 2006. január 19. (Hozzáférés: 2024. május 6.)
  6. Hlavay Richárd: Már termel a BorsodChem erőműve (magyar nyelven). energiainfo.hu , 2001. június 1. (Hozzáférés: 2024. május 6.)
  7. Hálózattól független elektromos rendszer: meg lehet csinálni, de macerás és drága (magyar nyelven), 2016. október 24. (Hozzáférés: 2024. május 8.)
  8. Az energiaközösségeké a jövő? (magyar nyelven), 2023. február 13. (Hozzáférés: 2024. május 8.)