Robert C. Martin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robert C. Martin
Született1952 (71-72 éves)
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása

A Wikimédia Commons tartalmaz Robert C. Martin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Robert C. Martin (1952-ben született[1]) Bob bácsi néven ismert amerikai szoftverkonzulens, oktató és szerző. Martin professzionális szoftverfejlesztő 1970 óta és nemzetközi szoftverkonzulens 1990 óta. 2001-ben életre hívott egy csoporttalálkozót, amely megalkotta az agilis szoftverfejlesztést az extrém programozási technikákból.[2] Továbbá kulcsfontosságú tagja a szoftver szaktudás mozgalomnak.

Cégei[szerkesztés]

Ő alapította az Object Mentor Inc.-et,[3] (már megszűnt) konzultációs céget, amely a C++, Java, OOP, tervezési minták, UML, agilis módszertanok és extrém programozás oktatására specializálta magát. 1996-tól 1999-ig ő volt a főszerkesztője a C++ Report-nak. 2002-ben írta Agilis szoftverfejlesztés: alapelvek, minták és gyakorlat, mely gyakorlati tanácsokat ad agilis csoportoknak objektumorientált tervezés és fejlesztés területén. Számos népszerű könyvet és cikket publikált a programozásról és a szoftver módszertanokról.

2020 márciusában két céget üzemeltetett:

  • Uncle Bob Consulting – konzultációs és oktatási szolgáltatásokkal foglalkozik
  • Clean Coders – oktató videókat készít

Szoftver elvek és pártfogás[szerkesztés]

Martin öt elve együttesen vált ismertté az úgy nevezett SOLID elvekként. Habár ő találta fel a legtöbb elvet amely mellett áll, a Liskov helyettesítés elvét Barbara Liskov találta fel, és a nyílt-zárt elvet pedig Bertrand Meyer.

Martin egyik indítványozója a szoftveres kivitelezésnek, agilis szoftverfejlesztésnek és a tesztvezérelt fejlesztésnek.

Irodalomjegyzék[szerkesztés]

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • Tiszta kód. Az agilis szoftverfejlesztés kézikönyve; ford. Gilicze Bálint, Rézműves László; Kiskapu, Bp., 2010
  • Túlélőkönyv programozóknak. Hogyan váljunk igazi szakemberré; ford. Rézműves László; Kiskapu, Bp., 2011

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://vimeo.com/64086087 (7:20)
  2. Highsmith, Jim: History: The Agile Manifesto, 2001. [2012. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. július 16.)
  3. Robert C. Martin. objectmentor.com. [2015. március 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 16.)

További információk[szerkesztés]

Személyes webhelyei

Előadások

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Robert Cecil Martin című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.