Programtervezési minták

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az informatikában a programtervezési mintának (angolul Software Design Patterns) nevezik a gyakran előforduló programozási feladatokra adható általános, újrafelhasználható megoldásokat. Egy programtervezési minta rendszerint egymással együttműködő objektumok és osztályok leírása.[1]

Meg vagyok győződve róla, hogy a programtervezési minták a legjobb dolog, ami a programtervezéssel történt az objektumorientáltság feltalálása óta.
– - Design Patterns Explained[2]

A programtervezési minták fogalma[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A programtervezési minták fogalma Christopher Alexander építész ötlete nyomán született meg. Ő volt az, aki olyan, az építészetben újra és újra felbukkanó mintákat keresett, amelyek a jól megépített házakat jellemzik. Könyvében, a „The Timeless Way of Buliding”-ben olyan mintákat próbált leírni, amelyek segítségével akár egy kezdő építész is gyorsan jó épületeket tervezhet. A minták a magukban hordozott különböző építészek sok éves tapasztalata miatt szebb, jobb vagy használhatóbb házakat eredményeztek, mintha a tervezőnek csupán saját erejére támaszkodva kellett volna megterveznie azokat.

Ez a könyv ihlette meg a 90-es évek elején a négyek bandájaként (angolul "Gang of Four" vagy GoF)-ként emlegetett Erich Gamma, Richard Helm, Ralph Johnson és John Vlissides programozó négyest, akik ekkor írták meg a Programtervezési minták [3] című könyvüket, amely ma is alapjául szolgál az objektumorientált programozási minták kutatásának.

Ez a könyv összesen 23 mintát mutat be,és a következő kategóriákba sorolja őket:

A szerzők kiemelik, hogy egyáltalán nem a valóságtól elrugaszkodott és elvont mintákat „találtak ki”, hanem csak összegyűjtötték a sokszor előforduló problémákat és a rájuk adott válaszokat, kielemezték őket, és a látottak alapján megpróbáltak általános megoldásokat nyújtani. A könyvben minden minta mellé leírták azt, hogy milyen felmerülő problémára adhat választ, alkalmazásának előnyeit és hátrányait, a megvalósítás lehetséges buktatóit, ismert felhasználásokat és példakódot, így teljes képet adva azok lehetséges használatának körülményeiről és eredményéről. Ez a könyv ma is referenciaként szolgál minden objektumorientált mintákkal kapcsolatos munkához.

Munkájuk alapján sok tervezési mintákkal foglalkozó közösség alakult, ezek közül talán a legismertebbek a Portland Patterns Repository [4] és a Hillside Group [5]. Mindkét oldal a tervezési minták népszerűsítését, a régi minták fejlesztését és új minták bemutatását tűzte ki céljául, a GoF könyvének szellemében. Az első kiadás óta eltelt több, mint tíz évben új könyvek sora is megjelent a témában, ezek közül a legismertebbek a Head First kiadó Design Patterns-e [6] és a Design Patterns Explained [2].

A programtervezési minták definíciója, helye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A programtervezési minták a GoF definíciója szerint: „egymással együttműködő objektumok és osztályok leírásai, amelyek testre szabott formában valamilyen általános tervezési problémát oldanak meg egy bizonyos összefüggésben”. A szoftvertervezésben egy-egy problémára végtelen sok különböző megoldás adható, azonban ezek között kevés optimális van. Tapasztalt szoftvertervezők, akik már sok hasonló problémával találkoztak, könnyen előhúzhatnak egy olyan megoldást, amely már kipróbált és bizonyított. Kezdő fejlesztőknek viszont jól jön, ha mindazt a tudást és tapasztalatot, amit csak évek munkájával érhetnek el, precízen dokumentálva kézbe vehetik, tanulhatnak belőle és az általa bevezetett kifejezésekkel könnyebben beszélhetik meg egymás között az ötleteiket. A programtervezési minták ilyen összegyűjtött tapasztalatok, amelyek mindegyike egy-egy gyakran előforduló problémára ad általánosított választ. Azonban mindezek mellett még számos előnyük van:

 • lerövidítik a tapasztalatszerzési időt. A programtervezési mintákat nem „feltalálták”, hanem a gyakran előforduló problémákra adott optimális válaszokat gyűjtötték össze, ezáltal olyan megoldásokat adtak, amelyekre előbb-utóbb a legtöbb fejlesztő magától is rájönne – csak esetleg jóval később. Természetesen nem kizárt, hogy léteznek jobb, hatékonyabb megoldások, és ritka amikor egy-egy mintát pontosan úgy lehet alkalmazni egy problémára, ahogy az a könyvekben le van írva, de mindenképpen érdemes megismerni őket, ha másért nem is, hogy elsajátíthassunk valamennyit a szerzők látásmódjából.
 • lerövidítik a tervezési időt. Az összes minta jól dokumentált, könnyen újrafelhasználható, így ha egyszer alkalmazzuk őket, jó eséllyel egy hasonló problémánál újra eszünkbe fognak jutni az összes előnyükkel és hátrányukkal együtt. Így azonnal hatékony, rugalmas megoldást adhatunk és megkímélhetjük magunkat sok tervezéstől és esetleges újratervezéstől. Ráadásul a minták után található „következmények” rész elősegíti, hogy teljesebb képet kapjunk az alkalmazás hatásairól is.
 • közös szótárat ad a fejlesztők kezébe. Ez megkönnyíti az egymás közti kommunikációt és a program dokumentálását is, hiszen könnyebb úgy beszélni egy probléma megoldásáról, ha van egy közös alap, ahonnan indulunk vagy amihez lehet hasonlítani az új terveket.
 • magasabb szintű programozást tesz lehetővé. Mivel ezek a minták elterjedtségük miatt már kiállták nagyon sok programozó próbáját, feltehetőleg az optimális megoldást tartalmazzák a problémára.

A programtervezési minták nem az egyetlen, a programozáshoz kapcsolható minták. Általában háromféle csoportosítást szoktak alkalmazni [7] :

 • Menedzsmenti (Managerial) minták : folyamatok és emberek kezelésének szintje
 • Építészeti (Architectural) : rétegek, erőforrások szintje
 • Tervezési (Design) : kódolási gyakorlatok, osztályok, objektumok szintje

Ezen kívül szokták használni a programozási minták (programming pattern) kifejezést azokra a programtervezési mintáknál kisebb mintákra, amelyek egy objektum belsejének részleteivel vagy egy nyelv elemeinek használatával foglalkoznak.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Szabolcsi Judit: Szoftvertechnológia - Programtervezési minták (Design Pattern)
 2. ^ a b Desing Patterns Explained, i. m. 
 3. Desing Patterns (könyv), i. m. 
 4. The Portland Patterns Repository. (Hozzáférés: 2009. november 23.)
 5. The Hillside Group. (Hozzáférés: 2009. november 23.)
 6. Head First Design Patterns, i. m. 
 7. AntiPatterns, i. m. 

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Alan Shalloway, James R. Trott. Desing Patterns Explained. Addison-Wesley, 337. o. ISBN 0-201-71594-5 (2002) 
 • Alexander, Christopher. A Pattern Language. Oxford University Press (1977). ISBN 0195019199 
 • Gamma, Helm, Johnson & Vlissides. Design Patterns (könyv). Addison-Wesley (1994). ISBN 0-201-63361-2 
 • Eric Freeman, Elisabeth Freeman, Kathy Sierra, Bert Bates. Head First Design Patterns. O’Reilly Media, 638. o. ISBN 0-596-00712-4 (2004) 
 • William J. Brown, Raphael C. Malveau, Hays W. "Skip" McCormick , Thomas J. Mowbray. AntiPatterns: Refactoring Software, Architectures, and Projects in Crisis. Wiley, 336. o. ISBN 0-471-19713-0 (1998)