Richard William Howard Vyse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Richard William Howard Vyse
Richard William Howard Vyse.png
Vyse portréja
Születési neve Richard William Vyse
Született 1784. július 25.
Stoke Poges, Buckinghamshire
Elhunyt 1853. június 8. (68 évesen)
Stoke Poges
Nemzetisége brit
Házastársa Frances
Foglalkozása hivatásos katona, politikus

Richard William Howard Vyse (Stoke Poges, Buckinghamshire, 1784. július 25. – Stoke Poges, 1853. június 8.) angol politikus és katonatiszt, egyben amatőr egyiptológus. A John Shae Perringgel folytatott kutatómunkájuk eredménye egy új „régészeti módszer” megnevezés lett, amelyet az angol nyelvterületeken ma is emlegetnek: Gunpowder archaeology, azaz puskaporos régészet.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Richard Vyse politikus és Ann Howard fia, Goerge Howard tábornagy unokája. 1807-1812 között Beverley, 1812-1818 között Honiton városának képviselője. 1810-ben nősült, 1812-ben vette fel a Howard nevet királyi engedéllyel, mivel nagyapjának, George Howardnak nem volt fiú utódja. Nyolc fia és két leánya született.

Katonai pályáját dragonyos-ezredben kezdte, egy évvel később már hadnagy volt. Egy gyalogezreden és a testőrségen keresztül Nyugat-Indiába vezényelték, ahol 1825-től már ezredes.

Egyiptom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1836-tól vett részt Giovanni Battista Caviglia ásatásain Egyiptomban. Asszisztense John Shae Perring volt.

Vyse az erőszakos módszerek híve volt. Miután az 1765-ben, Nathaniel Davidson által felfedezett tehermentesítő kamrákba Cavigliának nem sikerült bejutni, Vyse dinamittal nyitott utat. Ettől kezdve bármilyen problémás helyzet adódott, Vyse mindig kész volt robbanóanyaghoz nyúlni. Eltávolította Menkauré szarkofágját, amely Angliába szállítás közben a tengerbe veszett. A G-IB jelű királynéi piramison és a Nagy Szfinxen is fúrásokat, robbantásokat végzett.

Egyiptomból néhány év múltán hazatért és több könyvben írta meg tapasztalatait, élményeit. Nem tekinthető ugyan tudományos alapú régésznek, de munkássága hosszú időn át alapját képezte a születőben lévő egyiptológia tudományának, mindenekelőtt szerkezeti rajzai és térképei miatt.

Vyse rajza a Davidson-kamrákról

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • R.W.H. Vyse - Operations Carried on at the Pyramids of Gizeh in 1837, London, 1840
  • R.W.H. Vyse, J.S. Perring - Appendix to Operations carried on at the Pyramids, London, 1842