Refugio Reyes Rivas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Refugio Reyes Rivas

Született1862. szeptember 2.
 Mexikó, Zacatecas állam, La Sauceda
Elhunyt1943. február 3. (80 évesen)
Aguascalientes
SírhelyPanteón de la Cruz, Aguascalientes
Nemzetiségemexikói
HázastársaFelipa López
Munkái
Jelentős épületeiAguascalientes több temploma és középülete
Refugio Reyes Rivas aláírása
Refugio Reyes Rivas aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Refugio Reyes Rivas témájú médiaállományokat.

Refugio Reyes Rivas (La Sauceda, Zacatecas, 1862. szeptember 2.Aguascalientes, 1943. február 3.) egy mexikói építész volt. Hivatalosan soha nem szerzett építészi képesítést, de halála után az Aguascalientesi Autonóm Egyetem építésszé avatta. A Don Cuco becenevű építész nevéhez fűződik Aguascalientes több jelentős templomának, középületének és magánépületének megtervezése.

Élete[szerkesztés]

1862-ben született a Zacatecas államban található La Sauceda ranchón, az iskola első három évét Guadalupében végezte. 14 éves korában kőművessegédként részt vett az ugyanitt épülő Nápoles-kápolna építési munkálataiban, majd tehetségének és szorgalmának köszönhetően segédből hamarosan valódi kőművessé vált, majd maga is elkezdett épületek megtervezésével foglalkozni anélkül, hogy külön építészi iskolát végzett volna. Az 1880-as és 1890-es években angol és amerikai mérnökökkel együtt részt vett a zacatecasi vasútépítéseken, ahol további szakmai ismeretekre tett szert.

Az 1890-es évek második felében egy aguascalientesi földbirtokos–kereskedő, Antonio Morfín Vargas, valamint az ő családtagjai és barátai több munkával is megbízták a városban, ezért hamarosan úgy döntött, odaköltözik. Ezután munkája szinte teljes egészében ehhez a városhoz kötődött, az 1920-as években az önkormányzat építészeti igazgatóvá nevezte ki. Bár munkássága igen jelentős volt, viszonylag szerény körülmények között, nem túl sok pénzből élt. 1943. február 3-án hunyt el Aguascalientesben.[1]

Munkássága[szerkesztés]

Refugio Reyes Rivas szobra Aguascalientesben

Stílusa rendkívül vegyes, a kor sajátosságainak megfelelő, párhuzamok is kimutathatók közte és a nemzetközi irányzatok között. Anélkül alkalmazza a gótika, a romanika, a bizánci stílus, a barokk, a mozarab, a szecesszió és a mexikói spanyol gyarmati előtti idők stílusának egyes elemeit, hogy mereven ragaszkodna az adott stílusok minden előírásához.

Első munkái közé tartozott a zacatecasi nagypiac és a guadalupei ferences kolostor óratornya. 1896-ban kezdődött meg tervei alapján az aguascalientesi Szent Antal-templom építése, majd egyre több önkormányzati épület megtervezésében vagy felújítási munkáinak tervezésében vett részt. Később tervezett épületet a Banco de México banknak és neves magánszemélyeknek is, ő tervezte például a Douglas-kastélyt, de foglalkozott gazdaságos házak létrehozásával is.[1]

Emlékezete[szerkesztés]

Sírját, amely az aguascalientesi Panteón de la Cruzban található, műemlékké nyilvánították.[2] 1985 januárjában az Aguascalientesi Autonóm Egyetem posztumusz építésszé nyilvánította az egyetemet valójában nem végzett Reyes Rivast, 2008-ban pedig felavatták Miguel López Artasánchez által készített bronzszobrát a Szent Antal-templom előtt: a szobor egy padon ülve formázza meg őt, amint éppen jegyzeteit olvassa. 2014-ben a Zacatecasi Vetagrande község, ahol született, Hijo predilecto kitüntető címet adományozott neki, a helyi művelődési házat pedig róla nevezték el.[3]

Képek Refugio Reyes épületeiről[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b Refugio Reyes Rivas (spanyol nyelven). Aguascalientes kormányzati oldala. (Hozzáférés: 2016. február 24.)
  2. Continúa el programa de recorridos históricos en panteones De la Cruz y De los Ángeles (spanyol nyelven). LJA, 2015. április 30. (Hozzáférés: 2016. február 24.)
  3. José Refugio Reyes, el Antoni Gaudí mexicano (spanyol nyelven). Líder Empresarial, 2016. február 21. (Hozzáférés: 2016. február 24.)