Ready or Not (videójáték)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ready or Not
FejlesztőVOID Interactive
KiadóVOID Interactive
MotorUnreal Engine 4
PlatformokMicrosoft Windows
Kiadási dátum2021. december 17. (early access)
MűfajElső személyű lövöldözős játék, taktikai lövöldözős játék
JátékmódokEgyjátékos, többjátékos
Adathordozódigitális terjesztés
SablonWikidataSegítség

A Ready or Not egy taktikai lövöldözősjáték az írországi székhelyű VOID Interactive-tól. A Steam korai hozzáférésen keresztül jelent meg 2021. december 17-én.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék középpontjában egy SWAT-csapat áll, amely a fiktív amerikai városban, Los Suenos városában tevékenykedik. A realizmus az élmény egyik központi pillére, a játékosok és a gyanúsítottak egyaránt néhány lövéssel halhatnak meg. A lőfegyverek mellett számos kevésbé halálos fegyver, például kábítógránátok, sokkolók és paprikaspray is áll rendelkezésre, és a játékosok több pontot kapnak a gyanúsítottak letartóztatásáért, mint megölésükért.

Módok[szerkesztés]

Öt játékmód játszható: elbarikádozott gyanúsítottakkal való szembeszállás, razzia végrehajtása, aktív lövöldöző megállítása, bomba hatástalanítása bombariadó után és túszok megmentése. Mindegyik módnak más-más szabályai vannak, amelyek megszegésükért büntetés jár. A küldetések játszhatók egyjátékos módban AI csapattársakkal, vagy akár négy másik játékossal együttműködve online többjátékos módban. A tervek szerint a teljes kiadásban egy játékos kontra játékos mód is megjelenik.

Fejlesztés[szerkesztés]

A fejlesztés 2016 júniusában kezdődött, és 2017. május 3-án jelent meg a YouTube-on egy bemutató trailer.[1] A játék alfa verzióját 2019. augusztus 19-én[2] tették elérhetővé a drágább Supporter Edition tulajdonosai számára egy titoktartási megállapodás keretében. Válogatott YouTuberek meghívást kaptak egy PVP-tesztre 2020 áprilisában, és engedélyt kaptak a felvételek közzétételére.[3] 2021. március 22-én jelentették be a Team17-tel való partnerséget, hogy a játékot az ő kiadójuk alatt adják ki.[4] A játék 2021. december 17-én jelent meg a Steam Early Accessen.[5]

A kiadó elvesztése[szerkesztés]

2021. december 20-án a VOID bejelentette, hogy a Team17-tel való együttműködésük véget ért, és hogy a továbbiakban nem fogják kiadni a játékot. A találgatások szerint ennek oka az volt, hogy a fejlesztők egy iskolai lövöldözős szint beillesztését ígérték a Redditen,[6] bár ezt a VOID tagadta.[7]

Fogadás[szerkesztés]

A Ready or Not a Steam legkelendőbb játék volt a megjelenését követő héten, és a Police Quest: SWAT sorozat és a korai Rainbow Six játékok szellemi utódjaként ünnepelték.[8]

A Kotaku korai értékelésében Ethan Gach a Ready or Not-ot „taktikai horrorjátéknak ” és „ nyugtalanító SWAT-fantáziának” nevezte, dicsérve a hangulatát, de kritizálta is, hogy ízléstelen az amerikai rendőri brutalitás iránti érzéketlensége és a durva humor és a sötét dráma közötti megrázó tónusváltások miatt. Gach kedvezőtlenül emelte ki az olyan alt-right mémekre való nyilvánvaló utalásokat is, mint például a Redpill, a „Jogger” rasszista eufemizmusként való használata (Ahmaud Arberyre utalva). A fejlesztők később reagáltak a kritikára, tagadva minden kapcsolatot a szélsőségekkel, és azt állítva, hogy az állítólagos kutyafülyükések véletlenek voltak, valamint kijelentették, hogy eltávolítják a kérdéses képeket.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Burns: Tactical FPS Ready Or Not announced via gritty teaser trailer. PCGamesN, 2017. május 5. (Hozzáférés: 2022. január 1.)
  2. VOID Interactive: READY OR NOT SUPPORTER ALPHA AVAILABLE NOW TO PLAY. ALPHA IS LIVE UNTIL JUST BEFORE OUR BETA IN 2020 (angol nyelven). Twitter, 2019. augusztus 19. (Hozzáférés: 2022. január 1.)
  3. Rogue-9: Ready or Not (Alpha) Loadout Options, 2020. április 29. (Hozzáférés: 2022. január 1.)[halott link]
  4. Nelva: Squad-Based Tactical Shooter Ready or Not Will Launch Under Team17's Label. Twinfinite, 2021. március 22. (Hozzáférés: 2022. január 1.)
  5. Chris J: Rainbow Six and SWAT heir Ready or Not is out now in early access. PCGamesN, 2021. december 18. (Hozzáférés: 2022. január 1.)
  6. Jeremy: Game Loses Publisher Days After Devs Remind Fans About Apparent School Shooting Level. Kotaku, 2021. december 22. (Hozzáférés: 2022. január 1.)
  7. Chalk: Ready or Not studio says planned 'school shooting' level did not cause split with publisher. PC Gamer, 2021. december 24. (Hozzáférés: 2022. január 1.)
  8. Bailey: The best-selling game of the Steam Winter Sale isn't on sale. PCGamesN, 2021. december 27. (Hozzáférés: 2022. január 1.)
  9. Gach: Controversial Steam Best Seller Ready Or Not Is An Unsettling SWAT Fantasy. Kotaku, 2022. január 6. (Hozzáférés: 2022. január 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ready or Not (video game) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]