Ratataplan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ratataplan
(Ratataplan)
1979-es olasz film

RendezőMaurizio Nichetti
Producer
  • Franco Cristaldi
  • Nicola Carraro
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróMaurizio Nichetti
FőszerepbenMaurizio Nichetti
ZeneDetto Mariano
OperatőrMario Battistoni
Gyártás
GyártóVides Cinematografica
Ország Olaszország
Nyelvolasz
Játékidő95 perc
Költségvetés100 000 000 olasz líra
Forgalmazás
Bemutató1979
Bevétel6 000 000 000 olasz líra
További információk
SablonWikidataSegítség

A Ratataplan egy 1979-ben bemutatott olasz film. A rendező, Maurizio Nichetti első önálló filmje volt és nagy sikerrel mutatták be.

Nichetti a pantomim világából érkezett a filmvilágba, ezért nem meglepő, hogy filmjében alig van dialógus. A Ratataplan a hangosfilmkorszak azon ritka filmjei közé tartozik, amelyben szinte egyáltalán nem beszélnek.[1]

Történet[szerkesztés]

A főszereplő egy állástalan mérnök, akinek gazdag képzelete a veszte: egy álláspályázaton a sok unalmas jelentkező között ő egyedül olyan fantáziadúsan oldja meg a feladatot, hogy az túl jól sikerül, és épp ezért nem veszik fel. Így ott folytatja, ahol abbahagyta, az amatőr színtársulatával. Aztán találkozik egy hozzáillően lökött lánnyal, és vele folytatja a csetlés-botlást, kilátástalanul, de bizakodva.

Idézetek[szerkesztés]

„...úgy is lehet beszélni egy nemzedékről, hogy ez a nemzedék nem is beszél.”

– Nichetti

„Nichetti Ratataplanja filozofikus, büszke és szabadgondolkodású mű, mint minden igazi burleszk. Olyan ritka film ez, amelyet az első perctől az utolsóig végignevetünk. S csak amikor már kijöttünk kacagástól fájó hassal a moziból, döbbenünk rá, hogy ebben az egészben bizony semmi nevetséges nincs.”

Báron György

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dialógus nélküli hangosfilm többek között a Kopár sziget, az Hulot úr közlekedik (Jacques Tati), a A bál (Ettore Scola) vagy a Bombasiker (Mel Brooks) is.

Külső hivatkozások[szerkesztés]