Ranulf Higden

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ranulf Higden
Életrajzi adatok
Született
Elhunyt
Sírhely
Ismeretes minttörténetíró
Nemzetiségangol
Pályafutása
Szakterülettörténettudomány
Jelentős munkáiRanulphi Castrensis, cognomine Higden, Polychronicon (sive Historia Polycratica) ab initio mundi usque ad mortem regis Edwardi III in septem libros dispositum

Ranulf Higden vagy Higdon (latinul: Ranulphus Castrensis, Ranulphus de Higden), (1280 körül – 1364. március 12.) latin nyelven író középkori angol bencés szerzetes, krónikaíró. Fő műve a Polychronicon (1347 körül).

Működése[szerkesztés]

Valószínűleg Nyugat-Angliában született, 1299 körül lépett be a Chesterben lévő bencés kolostorba. Adataiból arra következtetnek, hogy Észak-Angliában is tett utazásokat. Műve teljes címe a Ranulphi Castrensis, cognomine Higden, Polychronicon (sive Historia Polycratica) ab initio mundi usque ad mortem regis Edwardi III in septem libros dispositum – Azaz a Világ története a Teremtéstől III. Edward haláláig hét könyvben elrendezve. Művét hét kötetre osztotta – ezzel is utalva a Teremtés hét napjára. Az utolsó könyvet leszámítva világtörténet, melyet más krónikák anyagából állított össze.

Rendkívül népszerű mű volt, több mint száz kézirata maradt fenn. 1387-ben John of Trevisa lefordította angolra, majd 1480-ban ki is nyomtatták.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Ranulf Higden című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Szántó Konrád: A katolikus egyház története. Budapest: Ecclesia. 1987. ISBN 9633634814  
  • Klaniczay Gábor (szerk.): Európa ezer éve: a középkor I-II. Budapest: Osiris. 2005. ISBN 9633898196  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]