Rambo-sorozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Rambo-sorozat egy nagyjából harminchat évet átölelő akció-saga, melynek főszereplője a vietnámi veterán John J. Rambo. A filmsorozat főszereplője, Rambo megtestesítője Sylvester Stallone.

A sorozat részei[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Rambo – Első vér[szerkesztés]

John J. Rambo a háborús hős, vietnámi veterán leszerelése után a poros kisváros utcáin téblábol, hogy megkeresse utolsó bajtársát, akiről azonban kiderül, már nem él. A helyi seriff, korlátlan úrnak érezve magát, csavargásért letartóztatja Rambo-t. A fogdai inzultusok hatására a civil életre alkalmatlan, gyilkos gépezetté képzett katonában elszabadulnak az indulatok, az emlékek beindítják a pusztítás ördögét.

Rambo II[szerkesztés]

Egykori parancsnoka, Trautman azzal keresi fel a börtönbüntetését töltő Rambo-t, utazzon Kambodzsába és derítse ki vannak-e ott amerikai hadifoglyok, fényképes bizonyítékot kell szereznie a fogvatartottakról. Vesztenivalója nem lévén, Rambo vállalja a veszélyes feladatot. Arra azonban nem gondolt, hogy az amerikai hadsereg bizonyos tisztjeinek az szolgálja érdekeit, ha nem derül ki az igazság.

Rambo III[szerkesztés]

Trautman ezredes az oroszok elleni afganisztáni háborúban fogságba esik. Rambo kapja a veszélyes feladatot, hogy a front mögé kerülve felkutassa és kiszabadítsa az ezredest. A mindenre elszánt Rambo ellenséges területre érkezve megtudja, hogy az ezredest egy megerősített erődben tartják fogva. Ez a létesítmény első ránézésre bevehetetlennek tűnik, de nem Rambo számára.

John Rambo[szerkesztés]

John Rambo a világ zajától visszavonulva próbál élni, de újra akad munka számára, amit természetesen csakis ő képes elvégezni. Ezúttal egy emberjogi szervezet képviselői adnak neki megbízást, akik egy segélyszállítmányt próbálnak meg eljuttatni a polgárháborús Burmába. Azonban a szervezet tagjait elfogják a burmai hadsereg katonái, így Rambo-nak kell kiszabadítania őket.

Rambo V: Utolsó vér[szerkesztés]

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Állandó karakterek[szerkesztés]

Érdekes megjegyezni, hogy a színészek közül csupán Sylvester Stallone (John J. Rambo) szerepel mind a öt részben. Trautman ezredes szintén állandó karakternek tekinthető, de csak az első három részben szerepel az őt alakító színész, Richard Crenna 2003-ban bekövetkezett halála miatt.

Bevételek[szerkesztés]

Film Bemutató Jegyeladási bevételek
Rambo – Első vér 1982. október 22. $ 125 212 904
Rambo II. 1985. május 22. $ 300 400 432
Rambo III. 1988. május 25. $ 189 015 611
John Rambo 2008. január 25. $ 113 244 290
Rambo V. – Utolsó vér 2019. szeptember 19. $ 91 490 353
1-5. rész Összesen $ 828 363 590

További információk[szerkesztés]