REVAi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
REVAi
Gyártási adatok
GyártóREVA Electric Car Company
Gyártás helyeBengaluru, India
Gyártás éve2001 – 2012
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz2,6 méter
Szélesség1,3 méter
Magasság1,5 méter
Tömeg400 kg.
Üzemanyagelektromos
REVAi weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz REVAi témájú médiaállományokat.

A REVAi egy indiai elektromos városi autó volt, amelyet 2001 és 2012 között gyártottak. 2008-ban a REVAi volt a legnagyobb számban eladott elektromos autó, ugyanakkor pályafutása során összesen kevesebb mint 5000 darabot adtak el belőle világszerte.[1] Az autót a REVA Electric Car Company gyártotta Indiában, Bengaluruban.

A REVA Szanszkrit szó, jelentése: Új Kezdet (New Beginning)

Az autó[szerkesztés]

A REVAi egy háromajtós autó, ami 2,6 méter hosszú, 1,3 méter széles és 1,5 méter magas. Az önsúlya 665 kg, ebből 265 kg az ólom-savas akkumulátorok tömege. Az autó négy személyes, a hátsó ülések lehajthatók a csomagtér növelése érdekében. Az utasok és a csomagok összes tömege 270 kg lehet.

A cég leginkább városi és elővárosi ingázásra javasolja, leginkább a zsúfolt utak miatt. Az autó az Amerikai Egyesült Államokban, sebességkorlátozóval, mint lassújármű közlekedhetett. A többi piacon – így például az Európai Unió országaiban – nem ismerték el személygépkocsinak, L7e (négykerekű motorkerékpár) kategóriás típusbizonyítvánnyal forgalmazták.

Ár és költségek[szerkesztés]

Az Egyesült Királyságban az alapmodell 7995 angol fontba került. Megjelenése idején ez volt azon kevés „autók” egyike, amely teljesítette a londoni behajtási adótól való mentességet (környezetkímélő tulajdonsága miatt).

Európai alapára országonként változó volt, 12 . 000 és 14 .000 euró között mozgott.

Az üzemelési költsége kb. 0,01 EUR/km. 9 kWh a 80 km-re.

Az elektromos hajtás[szerkesztés]

Az energiát 8 darab, 6 voltos, 200 amperórás, sorba kötött ólom-savas akkumulátor szolgáltatja 48 voltos tápfeszültséget. Az akkumulátorok az első ülések alá vannak elhelyezve.

A régebbi modellben egy 400 amperes áramirányító motor kontroller biztosította a 4,8 kW-os (6,4 lóerős) egyenáramú motor áramellátását. A motor maximálisan 13,1 kW-ot (17,6 lóerőt) tudna kezelni.

A 2008-as modell egy 350 amperes áramirányítót tartalmaz, ami egy 3 fázisú aszinkron motort táplál 13 kW (17 lóerő)maximális teljesítménnyel. A boost kapcsolás 40%-kal nagyobb nyomatékot biztosít, az erőteljesebb gyorsuláshoz, és a hegyi utakon való alkalmazáshoz, továbbá 80 km/h végsebességet biztosít. A hatótávolsága teljes töltöttséggel közel 80 kilométer. A hűtéssel-fűtéssel valamelyest csökkenhet a megtehető táv.

2009 áprilisától nagy teljesítményű lítiumion-akkumulátorral is vásárolható volt. Ez jelentősen rövidebb töltési időt eredményezett, kisebb tömeget, nagyobb sebességet és gyorsulást, nagyobb számú feltöltési ciklust, és a hőmérséklettől való kevesebb befolyást. A REVA L-ion hatótávolsága lítiumion-akkumulátorral 120 kilométer.

2009 végére egy 30.000 autó gyártási kapacitású gyár üzembe helyezését jelentette be a gyár.[forrás?]

Forgalmazók[szerkesztés]

REVA disztribútorok világszerte (Országnév szerinti sorrendben):

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Reva vehicles
A Wikimédia Commons tartalmaz REVAi témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • Autó Autóportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap