Réger Zita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Réger Zita
Született1944. november 1.[1]
Veszprém
Elhunyt2001. január 4. (56 évesen)[1]
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
Tisztségeosztályvezető
IskoláiEötvös Loránd Tudományegyetem (–1969)
SírhelyeFarkasréti temető (EE-98. fülke)[2][3]
SablonWikidataSegítség

Réger Zita (Veszprém, 1944. november 1.Budapest, 2001. január 4.) nyelvész, az antropológiai nyelvészet és a gyermeknyelvi kutatás nemzetközi hírű alakja.

Életpályája[szerkesztés]

Klasszika-filológusnak készült, majd az 1970-es évek elején kezdett magyar-lovári (cigány) kétnyelvű gyermekek nyelvelsajátításával, illetve nyelvfejlődésével foglalkozni. Az elsők között mutatott rá, hogy kétnyelvűségből fakadó hátrányok leküzdésére csak integrált osztályokban van reális esély. Az 1980-as évektől munkatársaival több, nagyszabású pszicho- és szociolingvisztikai kutatást végzett, érdeklődése homlokterébe ekkor az anya-gyermek kommunikáció és a nyelvi szocializáció réteg- és közösségspecifikus sajátosságai kerültek.

Munkássága[szerkesztés]

Vekerdi Józseffel folytatott vitájában meggyőzően bizonyította, hogy a csak szóbeliségben létező, kisebbségi nyelvek vizsgálatára a normatív szemléletű, ún. "nemzeti" nyelvtudomány alapjaiban alkalmatlan.

Felismerte, hogy a nyelvi hátrányként ismert jelenségcsoport oka nem az eltérő anyanyelv, hanem a többségitől eltérő nyelvi szocializáció és normarendszer.

„Utak a nyelvhez – nyelvi szocializáció, nyelvi hátrány” c. könyve több egyetemen és főiskolán tananyag.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]