Rámánudzsan-állandó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Rámánudzsan-állandó, , értéke nagyon közel van egy egész számhoz:

[1]

Az értéket 1859-ben Charles Hermite matematikus fedezte fel (Rámánudzsan születése előtt).[2] 1975. április 1-jén a Scientific American magazin egyik cikkében,[3] a "Matematikai játékok"-ban Martin Gardner szerkesztő egy hoaxot helyezett el, amiben azt állította, hogy a szám tényleg egész szám, és felfedezőjének Srínivásza Rámánudzsan indiai matematikus zsenit nevezte meg, aki szerinte megjósolta a szám értékét (mint fentebb olvasható, a felfedező nem ő volt). Martin Gardner néhány hónap múlva beismerte, hogy csak ugratásról volt szó.

A számérték valóban létezik, de nem egész szám. A komplex szorzás, a moduláris formák és a j-invariáns segítségével magyarázható.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Weisstein, Eric W.: Ramanujan Constant (angol nyelven). Wolfram MathWorld
  2. Barrow, John D. The Constants of Nature. London: Jonathan Cape (2002). ISBN 0-224-06135-6 
  3. Gardner, Martin (1975. április 1.). „Mathematical Games”. Scientific American 232 (4), 127. o, Kiadó: Scientific American, Inc.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Heegner number című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]