Pályaalkalmassági vizsga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A lyaalkalmassági vizsga (röviden: PÁV) a Nemzeti Közlekedési Hatóság által 4 különféle kategóriában kiadott engedély. Elsődleges feladata a hivatásos gépkocsivezetők kompetenciájának mérése.

E körben tevékenységük annak megállapítása, hogy a gépjárművezetők, illetőleg a vezetési jogosultságot megszerezni vágyók minden tekintetben rendelkeznek‑e a biztonságos közlekedéshez szükséges pszichológiai kompetenciákkal, a megfelelő észlelési, döntési és cselekvési készségekkel, valamint a járművezetéshez nélkülözhetetlen ismeretek elsajátításának és folyamatos megújításának a képességével. Továbbá rendelkeznek-e azokkal az egyéni jellemzőkkel, melyek szükségesek a közlekedési helyzetekhez való alkalmazkodáshoz, a vezetés közben jelentkező pszichés terhelések elviseléséhez.

A közúti közlekedésben részt vevők pályaalkalmasság vizsgálatának hatósági ügyeivel foglalkoznak.

A PÁV kategóriái[szerkesztés]

A kategóriák 4 csoportra osztják, és úgy épül fel, hogy az első (I.) mindegyiket tartalmazza. A második (II.) csak a harmadikat és a negyediket és így tovább. A kategorizálást és a hatáskört a 41/ 2004. (IV. 7.) GKM rendelet szabályozza.

PÁV I.[szerkesztés]

A legmagasabb alkalmassági kategória szükséges megkülönböztető jelzést használó gépjárművek vezetéséhez. Legfeljebb 5 évre adható.

A jelentkezés előfeltételei:

  • 2. csoportú (állásvállalásra jogosító) orvosi vélemény
  • bármely nemzetközi kategóriában 2 éve folyamatosan hatályos vezetői engedély, amely nem minősül kezdő vezetői engedélynek

PÁV II.[szerkesztés]

A második kategóriájú alkalmassági kategória az alábbiak vezetéséhez szükséges:

  • közúti közlekedési szolgáltatás keretében személyszállítást végző autóbusz, trolibusz, személygépkocsi
  • a nemzetközi közúti személyszállítást végző autóbusz – amelyben a vezetőülésen kívül legalább 17 állandó ülőhely van
  • veszélyes áru szállítását végző gépjármű vezetéséhez.

A jelentkezés előfeltételei:

  • 2. csoportú (állásvállalásra jogosító) orvosi vélemény,
  • bármely nemzetközi kategóriában 2 éve folyamatosan hatályos vezetői engedély, mely nem minősül kezdő vezetői engedélynek.

PÁV III.[szerkesztés]

  • a 7500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó, közúti közlekedési szolgáltatást végző tehergépkocsi, vontató, nyergesvontató és járműszerelvény,
  • a 7500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó, nemzetközi közúti áruszállítást végző tehergépkocsi, vontató, nyergesvontató és járműszerelvény vezetéséhez.

A jelentkezés előfeltétele:

  • 2. csoportú (állásvállalásra jogosító) orvosi vélemény.

PÁV IV.[szerkesztés]

  • azon személyek számára kötelező, akik ötödszörre is megbuktak/alkalmatlan vizsgát tettek, ill. a fentiekben nem említett gépjármű vezetése.

Külső hivatkozások[szerkesztés]