Prix Føroyar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Prix Føroyar Feröer nemzeti rock- és popversenye volt, amelyet 1995 és 2005 között kétévente rendeztek meg az Észak Háza, a Kringvarp Føroya (Feröeri Rádió és Televízió) és a Føroya Undirhaldstónleikarafelag szervezésében.

A Prix – ahogyan a feröeriek nevezik – 1995-ös indulása óta olyan tehetségeknek adott lehetőséget karrierjük megalapozására, mint Eivør Pálsdóttir vagy Teitur Lassen, így egyre jobban felkeltette a nemzetközi közönség érdeklődését is. Már a kezdetek óta közvetítette az országos rádió (Útvarp Føroya) és televízió (Sjónvarp Føroya), 2005-ben pedig a portal.fo jóvoltából világszerte elérhető volt.

Díjazottak[szerkesztés]

Prix 2005[szerkesztés]

A Prix Føroyar április 23-i tórshavni döntője az Atlantic Music Event nevet kapta, az itteni zenei élet megnövekedett nemzetközi jelentőségének hozadékaként. Az eseményt az Észak Házában rendezték.

A 2005-ös versenyre jelentkező 32 együttesből 24 jutott az első körbe. Összesen négy koncerten léptek fel Fuglafjørðurban,[1] melyek mindegyikéről két csapat jutott az április 2-án Tvøroyriben sorra kerülő elődöntőbe. A nézők SMS-ben beküldött szavazatai alapján hárman kerültek a döntőbe: Terji Rasmussen & Band, Eyðun Nolsøe és a későbbi győztes GoGo Blues.

A verseny kritikákat kapott amiatt, hogy a döntőbe jutottak mind befutott együttesek, és nem kaptak kellő figyelmet az új tehetségek.

A díj megszűnése[szerkesztés]

A feröeri rádió 2006. szeptember 21-én jelentette be a Prix Føroyar megszűnését; a rádió más rendezvényekre koncentrál, az Észak Háza pedig új koncepcióval fog előállni, ami azonban nem verseny lesz.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The participants for the Prix Føroyar 2005 competiton Archiválva 2007. október 20-i dátummal a Wayback Machine-ben, Prix Føroyar (letöltve: 2007. május 21.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]