Porubszky István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Porubszky István
Született1931
Kispest
Elhunyt2016. április 8. (84-85 évesen)
BecenevePotyka bácsi
Állampolgárságamagyar
SablonWikidataSegítség

Porubszky István János, vagy közismert nevén Potyka bácsi (Kispest, 1931. július 31.[1]2016. április 8.[2]) magyar szabadságharcos az 1956-os forradalom idején, aki a kispesti ellenállás vezéralakja volt.

A forradalom bukásakor Kanadába emigrált, ahol tájképeket festett, a rendszerváltáskor azonban visszatért Magyarországra.

A BRFK 1958. december 16-ai jelentése[3] szerint a kerület forradalmi ifjúsági szervezetét, az úgynevezett gyorsreagálású "K. csoportot" vezette a forradalom Nemzetőrségén belül és csoportja a harcokban komoly ellenálló volt.

1956-os szerepe[szerkesztés]

Saját elbeszélése szerint a forradalom kitörésekor a Hungária Jacquard Szövőgyár művezető-helyettese volt. Október 23-án megtagadta a munkát, és a kispesti Tanácsháza előtt gyülekező tüntetőkhöz csatlakozott, akik a helyi forradalmi bizottság tagjává választották. (Ennek elnöke Mikófalvy Lajos ügyvéd volt.)

Első fegyveres akciója alkalmával társaival, köztük tisztiiskolásokkal elvágták a szovjet hírszerzés Soroksári úti kommunikációs vonalát. Fegyvereiket a kispesti rendőrségtől szerezték. Később nagy harc árán kiszorították a szovjeteket a kispesti gránitgyárból. Többször keveredtek harcba a Kispesten keresztül a városközpont felé igyekvő szovjet erőkkel, köztük páncélosokkal.

A november 4-ei szovjet támadásnak a gyengén felfegyverzett kispesti csoportok nem tudtak ellenállni. Potyka bácsi a harcban először fej-, majd combsérülést szerzett. Miután ellátták a sebeit, november közepéig másokkal együtt tovább harcolt. Ausztria felé november 28-án hagyta el az országot. Sebfertőzéssel Linzben, majd Nyugat-Németországban kórházban kezelték. Családja egy része – felesége, kisfia, édesanyja a Fertő-tavon keresztül szintén átszökött és vele tartott Kanadába. Lányát a rokonoknál hagyták....

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Volt egyszer egy Potyka bácsink… nemzeti.net, 2016-08-04
  2. Meghalt Potyka bácsi”, Index.hu, 2016. április 9. (Hozzáférés: 2016. április 8.) 
  3. Stefka, István. „’56 arcai – Porubszky István, azaz Potyka”, Magyar Nemzet, 2004. január 18.. [2007. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva] 

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]