Pinja vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pinja vára
Grad Pinja
Ország Horvátország
Mai településSelnica

Épült13. század
Elhagyták
(ismeretlen)
Típusahegyvidéki
Építőanyagafa, föld
Elhelyezkedése
Pinja vára (Horvátország)
Pinja vára
Pinja vára
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 46° 01′ 27″, k. h. 16° 02′ 38″Koordináták: é. sz. 46° 01′ 27″, k. h. 16° 02′ 38″

Pinja vára (horvátul: Grad Pinja) egy középkori várhely Horvátországban, a Krapina-Zagorje megyei Máriabesztercéhez tartozó Selnica falu határában.

Fekvése[szerkesztés]

Mivel a vár helyét még nem sikerült megtalálni a közelmúltban megpróbálták Pinja várát Bisztrica várával azonosítani. A Sztubica, a Pinja és Bisztrica birtokoknak a 13. század elejétől a 16. század végéig, Pinja és Bisztrica várainak pedig a 13. század végén és a 14. század elején történő egyidejű említése azonban egyértelműen kizárja ezt a lehetőséget. A dokumentumok elemzése alapján megállapíthatjuk, hogy a vár a Pinja-patak mentén helyezkedett el, és Bisztricához hasonlóan a közeli patakról nevezték el. Habár a Pinja-patak a Medvednicán található forrástól a Korpona folyóba való torkollásáig körülbelül 6 km hosszan folyik kétségtelen, hogy ennek a nagy településsűrűségű középkori birtoknak a központja a patak középső folyása mentén emelkedő dombon volt, mely kettévágta a patak keskeny és hosszú termékeny völgyét. Ezt a feltevést erősíti egy 1535-ből származó dokumentum, amelyben a Pinja hét település említésénél szerepel, amelyek közül hat ma egyértelműen körülveszi a Medvednica Hum nevű vonulatát, amely elválasztja a Pinja-völgyet a Bistrica-völgytől. Amikor ezt a tényt összehasonlítjuk Juraj Ćuk véleményével, miszerint Pinja vára Bisztrica közelében épült, valamint azzal, hogy a pinjai és bisztricai birtokok közötti hagyományos határ legkésőbb a 13. században a Hum-gerinc mentén húzódott, továbbá azzal a ténnyel, hogy Bisztrica várának maradványai mellette keletre találhatók megállapíthatjuk, hogy Pinja vára és az azonos nevű település a Pinja-patak és a Medvednica Hum nevű ágának nyugati lejtői között helyezkedett el Hum, azaz a mai Selnica területén.

Története[szerkesztés]

Pinja vára először és utoljára 1295-ben jelenik meg okmányokban. A vár a névadó birtok területén helyezkedett el, amely egy 1209-ből származó dokumentum szerint magában foglalta a Pinja-patak völgyét és a Medvednica-hegység északi nyúlványinak lejtőit, amelyek a nyugati és keleti oldalon határolják. Első említésekor az Aka nembeli Kozina birtoka, mely nemzetség a 13. és 14. században Bisztrica várát is birtokolta.

Mivel maradványait még nem határozták meg pontosan, csak azt feltételezhetjük, hogy a szomszédos Bisztrica várához hasonlóan ez is fából épülhetett, így egy akaratlanul keletkezett tűzvészben is megsemmisülhetett olyan mértékben, hogy újjáépítése tulajdonosától jelentős anyagi erőforrásokat igényelt volna, ezért inkább sorsára hagyta.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Krešimir Regan: Srednjovjekovne obrambene građevine porječja Krapine I. (Megjelent a KAJ folyóirat 2007. évi 4-5. számában) (horvátul)

További információk[szerkesztés]

Darko Antolković blogja (horvátul)