Fotók (Apple)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Photos szócikkből átirányítva)
Fotók

FejlesztőApple Inc.
Első kiadásOS X 2015. április 8.
Legfrissebb stabil kiadásOS X: 1.0 2015. április 8.
Operációs rendszerOS X, iOS
Platform
ElérhetőTöbbnyelvű
ÁllapotAktív
KategóriaKépszerkesztő program
A Fotók weboldala

A Fotók az Apple képtároló, -szerkesztő és -megosztó alkalmazása, amely OS X és iOS operációs rendszereken futtatható, az iPhoto utódja. Az OS X változat a 2015. április 8-i rendszerfrissítés óta érhető el.[1]

iOS verzió[szerkesztés]

Az iPod Photo 2004-es bemutatója óta fejleszti az Apple a később iOS néven emlegetett eszközök képkezelő alkalmazását. Ez az iPod Photo esetében még az operációs rendszer elválaszthatatlan része volt, az iPhone 2007-es debütálásakor lett önálló alkalmazássá. Az iOS 7-ben új ikont és feladatot kapott az alkalmazás.[2] Addig az iOS eszközön levő képek tárolása volt a fő feladat, illetve a tárolt képek megosztása más alkalmazásokkal. Az iOS Fotók viszont az iOS iPhoto helyére szánták[3] és az iOS 8 telepítésekor az iPhoto el is tűnt a készülékekről.

Az iPhone és iPad verzió, eltérő fizikai méretekből adódóan, némiképp eltér egymástól, egyes funkciók az iPhone-ról nem érhetők el.

OS X verzió[szerkesztés]

Az Apple a 2014 nyári fejlesztői konferenciáján jelentette be, hogy befejezi az iPhoto és az Aperture alkalmazások fejlesztését, a két alkalmazást a Fotók váltja majd fel.[4][5]Az Apple számítógépeken futó Fotók 2015. február 5-én vált elérhető a Yosemite operációs rendszer 10.10.3 (béta) frissítésével.[6][7][8][9]

Az OS X verzió jellemzői[szerkesztés]

A Fotók kevesebbet tud, mint a szintén mindenki számára készült iPhoto[7] és jóval kevesebbet, mint a professzionális felhasználóknak fejlesztett Apple Aperture.

A képeket az iPhoto-ban Események szerint is lehetett csoportosítani, a Fotók az iPhoto Eseményeit egyszerű albumokká konvertálja át.[10] Az iPhoto-s Arcfelismerés változatlanul megtalálható a Fotókban. Az iPhoto-ban a képek metaadat-ában lévő GPS adatokból az összes fényképet térképre tehettük, a Fotók erre csak éves bontásban képes. Az iPhoto az összes képet Eseményenként tagolva mutatta, míg a Fotók dátum szerint összegzi.[11]

Az iPhoto-ban lehetett képeket mozgatni az Események között, az Események teljesen szerkeszthetőek voltak, addig a Fotók önkényesen csoportosítja a képeket. Az iPhoto-ban használt Értékelést (csillagozás, rating) és a Zászlós megjelölést a Fotók kulcsszavakká módosítja. Ugyanakkor a Fotókban megjelent a Kedvenc jelölési lehetőség. A Fotók alapvetően kulcsszavakra épül, az iPhoto a kulcsszavakat háttérbe téve kínált felhasználóbarátabb felületet.

A képszerkesztési eszközök[szerkesztés]

Képszerkesztési eszközökben nincs különbség az előd iPhoto és a Fotók közt.[12][13] Az Aperture kínálta lehetőségekhez képest viszont a Fotók szerény tudású.

A képek megosztása[szerkesztés]

A képek megosztásában sincs jelentős különbség a két alkalmazás között. Azzal, hogy a Fotók az OS X rendszerszintű megosztási szolgáltatását kínálja, több lehetőséget ad, mint az iPhoto. Képet Fotókból csak olyan közösségi felületen tudunk megosztani, amely erre nyitott. Direkt módon elérhető a Facebook, a Flickr, a Twitter vagy a LinkedIn, a lista az OS Rendszerbeállítások/Kiterjesztések/Megosztás paneljén bővíthető, például Pinterest vagy Snapchat publikálást segítő modullal.

Az alkalmazásból történő azonnali nyomdai munka rendelése – fényképalbum, meghívó... – változatlanul nem érhető el Magyarországról.

Fotók és az iCloud[szerkesztés]

Az iCloud az Apple felhő alapú tár- és alkalmazás-szolgáltatása. Korábban az azonos Apple ID-vel azonosított eszközök által készült maximum ezer fénykép került be a felhőbe, mindig a legfrissebbek. Nehéz feladat volt az eszközökön végzett képmódosítások vissza-megosztása, a valódi és teljes körű fénykép-szinkronizáció.

Az iCloud-fotókönyvtár használatának engedélyezése esetén a Fotók az összes fényképet feltölti az Apple felhőbe. A Fotóadatfolyam engedélyezésével szinkronizálható a többi eszközzel (Mac, iPhone, iPad vagy Apple Watch) az adott eszközön lévő teljes képállomány – ekkor a képek nem kerülnek be az iCloud-fotókönyvtárba. Végül létrehozhatunk olyan netes képmegosztást is közvetlenül Fotókból, amelyhez csak mail-címükkel azonosítottak férnek hozzá, ez az iCloud-fotómegosztás.

Az összes fénykép felhőben történő tárolása esetén az Apple ID-hez ingyen adott 5GB tárhely várhatóan kevés lesz – ezen a helyen osztoznak a képek a dokumentumokkal, levelekkel, iOS eszközök adatmentéseivel. A tárhely akár 1TB-ig is növelhető éves díj fejében.[14]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. OS X Yosemite Available Today as a Free Upgrade. (Hozzáférés: 2015. április 17.)
  2. iOS 7 arrives September 18th. Engadget, 2013. szeptember 10. (Hozzáférés: 2015. április 17.)
  3. Cohen, Peter: iOS 8 kills iPhoto and forces a messy transition to Photos. (Hozzáférés: 2015. április 17.)
  4. The demise of Apple’s Aperture and iPhoto: What does it mean for you?. The Next Web , 2014. június 27. (Hozzáférés: 2015. április 17.)
  5. Apple To Cease Development Of Aperture And Transition Users To Photos For OS X. TechCrunch . AOL, 2014. június 27. (Hozzáférés: 2015. április 17.)
  6. Photos preview. [2015. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 17.)
  7. a b OS X 10.10.3 Arrives with New Photos App. Lifehacker , 2015. április 8. (Hozzáférés: 2015. április 17.)
  8. Apple releases Mac app to store photos in iCloud”, BBC News, 2015. április 8. (Hozzáférés: 2015. április 9.) 
  9. About the OS X Yosemite v10.10.3 Update. Apple . [2015. április 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 17.)
  10. Ferenczy, Gábor: iPhoto-ról Photos-ra váltásra felkészülés 2.. (Hozzáférés: 2015. április 17.)
  11. Ferenczy, Gábor: iPhoto-ról Photos-ra váltásra felkészülés 3.. (Hozzáférés: 2015. április 17.)
  12. Ferenczy, Gábor: iPhoto > Photos: kép javítás. (Hozzáférés: 2015. április 17.)
  13. Photos For OS X Review. TechCrunch . AOL, 2015. április 8. (Hozzáférés: 2015. április 17.)
  14. iCloud Photo Library FAQ. Apple . (Hozzáférés: 2015. április 17.)