Penny Market

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Penny Market Kereskedelmi Kft.
Penny.gif
Jelmondat Okos megoldás
Típus Diszkontáruház
Alapítva 1973
Székhely Németország Köln, Németország
Magyarország Alsónémedi, Magyarország
Vezetők Jens Krieger[1]
Kásler Péter[1]
Iparág Kereskedelem
Termékek Élelmiszer, Non-food
Árbevétel 8,7 milliárd euró
(nemzetközi, 2006)
196,2 milliárd forint
(országos, 2013)[2]

A Penny Market Kereskedelmi Kft. weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Penny Market Kereskedelmi Kft. témájú médiaállományokat.
A Penny Market üzlete Gárdonyban

A Penny Market egy, a németországi REWE-csoporthoz[3][4] tartozó diszkontáruház lánc, mely jelenleg mintegy 3000 üzletet működtet Európa-szerte. Magyarországon 199 üzletük található.[5] Az áruházlánc magyarországi első üzletét 1996. június 6-án, Szentesen nyitotta meg, legújabb (199.) üzletét pedig 2015. március 26-án nyitotta meg Záhonyban, a Krúdy Gyula úton, a volt Profi diszkont épületében. Székhelye a Budapest melletti alsónémedi Északi Vállalkozói terület.[6]

A Penny Market háttere[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Penny Market Magyarország negyedik diszkontláncaként jelent meg a Profi, a Plus és a Jééé diszkontláncok után. Utóbbiak ún. soft-diszkontláncok voltak, amelyek elsősorban a termékkihelyezés leegyszerűsítésében, a kevesebb alkalmazott foglalkoztatásában voltak érdekeltek. Ezen üzletláncok Magyarországról már kivonultak, a Jééé 2000-ben (üzletei Match, illetve Smatch üzletekké váltak, jelenleg főleg CBA és Coop Szuper üzletekként működnek tovább), a Plus 2008-ban (főleg a Spar üzemelteti őket tovább), valamint a Profi 2012-ben (ezeket szintén főleg a CBA és a Coop Szuper láncok integrálták magukba).

Termékkínálata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Penny Market Magyarországon egy köztes üzlettípust képvisel a soft- és hard-diszkontok között, ugyanakkor főleg utóbbi jegyeit hordozza magában. Viszonylag szélesebb termékkínálattal bír bizonyos kategóriákban (pl. a vegyi termékek területén)[7], ugyanakkor több kategóriában is szűkített, saját márkás termékportfólióval rendelkezik (így pl. egyes élelmiszerek csoportjában). Üzleteik teljesen egységes képet mutatnak[8], a József körúti kivételével[9] mindegyike saját parkolóval rendelkezik. Ez segíti az üzletekben való tájékozódást is. A bevásárlást több üzletben csak bevásárlókocsival lehet bonyolítani, de több üzletben vannak gurítható bevásárlókosaraik is. A hazai diszkontláncok közül egyedül a Pennynek van hűségprogramja, ezt Penny-kártya néven illetik. Ezzel különböző azonnali nyereményeket lehet nyerni.

A Penny Market volt Magyarországon az első a jelenleg is üzemelő diszkontláncok között, amely újságot is árusított, emellett az egyetlen diszkontlánc, ahol gyógyszerek is kaphatóak. Jelenleg kb. 1400 állandó termék szerepel portfóliójukban, ezeket ugyanakkor folyamatosan kiegészítik szezonális termékekkel, valamint számos alkalommal szezonálisan vezetnek be később állandóvá váló termékeket is.

Sajátmárkás termékeik között sokat magyar beszállító szállít be, amiket magyar nevekkel is jeleznek. A "Karát" pl. a drága kategóriájú hústermékeket (pl. ebben a Zimbo húsüzem a partnerük), a "Dárdás" a mindennapi jellegű húskészítményeket (pl. a Pick termékei kaphatóak), az "Aranykosár" a gabonaalapú termékeket jelzi. A "Sissy" termékcsalád főként magyar hátterű tejtermékeket (pl. az Alföldi tej és a forrói tejüzem neve merül fel), a "Wippy" papírtermékeket jelöl. "Gustoso" néven illetik ízesítő jellegű készítményeiket, pl. a mustárt.

Bizonyos termékeik a német Penny Markt üzletek polcain is megtalálhatóak, így pl. a több termékcsaládot is jelölő "Penny", valamint a "Penny to go". Több termékcsaládjukat Magyarországon is elkezdték egységesíteni "Penny" néven, így ezek sajátmárkás neveit ezentúl az üzletlánc új, Németországban már bevezetett logója fogja jelölni.[10]

A Penny Marketekben egységesen bevezetett új termékcsalád a "Selection", ezzel a cég prémium kategóriás, egyedi jellegű termékeit jelöli.[11]

Terjeszkedési stratégiája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Talán a Penny Market - összehasonlítva más diszkontláncokkal - az, aminél a legnagyobb a zöldmezős beruházásban megvalósult üzletek aránya. Mindösszesen két üzletük bérlemény (a budapesti Garay téren, valamint a József körúton), ezek egy piac épületében, valamint egy lakóházban találhatóak. Jászárokszállási, záhonyi, valamint Nyíregyháza, Állomás téri üzletüket a Profitól vették át.[12] Ennek köszönhetően főként vidékre koncentrálódik hálózatuk, Budapest külső körútján belül összesen négy üzletük van, ezek a Garay téri, a József körúti, a Könyves Kálmán körúti, valamint a Hős utcai. Vidéken jellemzően központi fekvéssel rendelkeznek, amelyeket régi lakóházak lebontásával húztak fel (pl. Makón, vagy Szentesen). Budapesti üzleteik üres telkekre épültek (pl. a Régi Fóti úton, vagy a Kőrösi Csoma úton. Ez azt eredményezte, hogy Budapest számos belvárosi kerületében egyáltalán nincsenek üzleteik (pl. Budapest V. kerületében, VI. kerületében, vagy IX. kerületében). Ez a belvárosi kiskereskedelemben jelentős hátrányt jelent számukra, hiszen pl. az Aldi három, illetve két üzletet üzemeltet az V. és a IX. kerületben[13], illetve a Lidl szintén kettőt a VI. kerületben.[14] Ugyanakkor 2013-ban nyitott József körúti üzletük jelentős pozíciót eredményezett a belvárosi kiskereskedelemben is. A Tisztviselőtelep egyetlen nagyobb üzlete is Penny Market. Budapesten versenytársaikkal összehasonlítva is szerényebb pozíciókkal bír, mivel az Aldi huszonhat, a Lidl harminchárom üzletet üzemeltet, míg a Penny Market összesen tizenhetet. (Statisztikai értelemben az Aldi kb. minden negyedik, a Lidl minden ötödik, míg a Penny minden tizenkettedik üzletét üzemelteti a fővárosban.)

A REWE-csoport magyarországi lefedettsége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A REWE-csoport országai közül Magyarországon és Olaszországban van kizárólag diszkont jellegű üzlettel a cégcsoport. A REWE Magyarország szomszédos államaiban a Billa szupermarketlánccal van még jelen, amelyik magyarországi viszonylatban főleg a kis- és közepes Spar üzletekhez hasonlítható. A Billa üzletlánc 2002-ig Magyarországon is jelen volt, ugyanakkor tizennégy üzletükkel nem váltak a magyar kiskereskedelem erős szereplőiévé, így a REWE a Spar részére adta át azokat. A Billa értékesítésének köszönhetően a Spar tovább erősíthette pozícióit.[15]

Nemzetközi helyzete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ausztriában a REWE-csoport a Billa és a Penny Markt mellett további két fontos üzletlánccal van jelen, a Merkur szupermarkettel, valamint a Bipa drogérialánccal. A Merkur szupermarketek elsődlegesen a magyarországi Interspar üzletekhez, a Bipa drogériák a magyar Rossmann üzletekhez hasonlíthatóak. A négy ausztriai lánc a Clever sajátmárkával egységes márkát hozott létre, amely minden üzletükben kapható.

A Penny Market Magyarország mellett Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Csehországban, Romániában és Bulgáriában van jelen.

Penny Market Európában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Penny Market jelenleg az alábbi országokban működtet üzleteket:

Logisztikai központok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Alsónémedi központ (északi, nyugati, déli régiók ellátása)
  • Karcagi központ (keleti régió ellátása)

Települések, ahol az üzletlánc jelen van[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nyugat Dunántúl:      

Közép-Dunántúl:         

Dél-Dunántúl:      

Közép-Magyarország:      

Észak-Magyarország:      

Észak-Alföld:            

Dél-Alföld:

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Penny Market témájú médiaállományokat.