Penny Market

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Penny Market
Penny.gif
Jelmondat Okos megoldás
Típus Diszkontáruház
Alapítva 1973 (Németország),
1996 (Magyarország)
Székhely Németország Köln, Németország
Magyarország Alsónémedi, Magyarország
Vezetők Jens Krieger[1]
Kásler Péter[1]
Iparág Kereskedelem
Termékek Élelmiszer, Non-food
Árbevétel 207,2 milliárd forint
(országos, 2014)[2]
196,2 milliárd forint
(országos, 2013)[3]

A Penny Market weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Penny Market témájú médiaállományokat.
A Penny Market üzlete Gárdonyban

A Penny Market egy, a németországi REWE-csoporthoz[4][5] tartozó diszkontáruház-lánc, mely jelenleg mintegy 3000 üzletet működtet Európa-szerte. Magyarországon 200 üzletük található.[6] Az áruházlánc magyarországi első üzletét 1996. június 6-án, Szentesen nyitotta meg, legújabb (200.) üzletét pedig 2015. július 2-án nyitotta meg Budapesten, a Király utca 82-ben, a volt CBA üzlethelyiségében.[7] Székhelye a Budapest melletti alsónémedi Északi Vállalkozói terület.[8]

A Penny Market háttere[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Penny Market Magyarország negyedik diszkontláncaként jelent meg a Profi, a Plus és a Jééé diszkontláncok után. Utóbbiak ún. soft-diszkontláncok voltak, amelyek elsősorban a termékkihelyezés leegyszerűsítésében, a kevesebb alkalmazott foglalkoztatásában voltak érdekeltek. Ezen üzletláncok Magyarországról már kivonultak, a Jééé 2000-ben (üzletei Match, illetve Smatch üzletekké váltak, jelenleg főleg CBA és Coop Szuper üzletekként működnek tovább), a Plus 2008-ban (főleg a Spar üzemelteti őket tovább), valamint a Profi 2012-ben (ezeket szintén főleg a CBA és a Coop Szuper láncok integrálták magukba).

Termékkínálata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Penny Market Németországban már bevezetett új logója, Magyarországon számos sajátmárkás terméken tűnik fel

A Penny Market Magyarország legrégebb óta jelen levő hard-diszkont üzletlánca. Ez azt jelenti, hogy számos termékkategóriában csak egy- vagy kétféle, sajátmárkás terméket tartanak, költséghatékonysági okokból. Megközelítőleg 1400 terméket tart állandó kínálatában, ebből 800-at magyar cégek állítanak elő. Ezeket ugyanakkor folyamatosan kiegészítik szezonális termékekkel (pl. kötény, hajfesték, ventilátor), valamint számos alkalommal szezonálisan vezetnek be később állandóvá váló termékeket is. [9] Viszonylag szélesebb termékkínálattal bír bizonyos kategóriákban (pl. a vegyi termékek területén)[10], ugyanakkor több kategóriában is szűkített, saját márkás termékportfólióval rendelkezik (így pl. egyes élelmiszerek csoportjában). Üzleteik teljesen egységes képet mutatnak[11], a József körúti kivételével[12] mindegyike saját parkolóval rendelkezik. Ez segíti az üzletekben való tájékozódást is. A bevásárlást több üzletben csak bevásárlókocsival lehet bonyolítani, de több üzletben vannak gurítható bevásárlókosaraik is. A hazai diszkontláncok közül egyedül a Pennynek van hűségprogramja, ezt Penny-kártya néven illetik, és 2009-ben vezették be.[13] Ezzel különböző azonnali nyereményeket lehet nyerni, valamint néhány termék akciósan megvásárolható. A Penny Market volt Magyarországon az első a jelenleg is üzemelő diszkontláncok között, amely újságot is árusított, emellett jelenleg is az egyetlen diszkontlánc, ahol gyógyszerek is kaphatóak.

Sajátmárkás termékeik között sokat magyar beszállító szállít be, amiket magyar nevekkel is jeleznek. A "Karát" pl. a drága kategóriájú hústermékeket (pl. ebben a Zimbo húsüzem a partnerük), a "Dárdás" a mindennapi jellegű húskészítményeket (pl. a Pick termékei kaphatóak), az "Aranykosár" a gabonaalapú termékeket jelzi. A "Sissy" termékcsalád főként magyar hátterű tejtermékeket (pl. az Alföldi tej és a forrói tejüzem neve merül fel partmerként), a "Wippy" papírtermékeket jelöl. "Gustoso" néven illetik ízesítő jellegű készítményeiket, pl. a mustárt. Több terméküket nemzetközileg is alkalmazott sajátmárkákkal látták el, ilyen pl. a "Gran Mare", vagy a "Selection". Utóbbival a cég prémium kategóriás, egyedi jellegű termékeit jelöli.[14]

Bizonyos termékeik a német Penny üzletek polcain is megtalálhatóak, így pl. a több termékcsaládot is jelölő "Penny", valamint a "Penny to go". Több termékcsaládjukat Magyarországon is elkezdték egységesíteni "Penny" néven, így ezek sajátmárkás neveit ezentúl az üzletlánc új, Németországban már bevezetett logója fogja jelölni.[15]


Sajátmárkás termékcsaládjuk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Penny Market németországi anyacége 2014-ben folyamatosan elkezdte a korábbi sajátmárkák lecserélését és egységesítését, Penny néven. Így az alább összegyűjtött sajátmárkákat egy ideig párhuzamosan, majd később teljesen felváltja a cég saját nevével és új logójával ellátott termékcsaládja. Bizonyos termékek szezonális jellegűek.

Terjeszkedési stratégiája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Talán a Penny Market - összehasonlítva más diszkontláncokkal - az, aminél a legnagyobb a zöldmezős beruházásban megvalósult üzletek aránya. Mindösszesen két üzletük bérlemény (a budapesti Garay téren, valamint a József körúton), ezek egy piac épületében, valamint egy lakóházban találhatóak. Jászárokszállási, záhonyi, valamint Nyíregyháza, Állomás téri üzletüket a Profitól vették át.[16] Ennek köszönhetően főként vidékre koncentrálódik hálózatuk, Budapest külső körútján belül összesen négy üzletük van, ezek a Garay téri, a József körúti, a Könyves Kálmán körúti, valamint a Hős utcai. Vidéken jellemzően központi fekvéssel rendelkeznek, amelyeket régi lakóházak lebontásával húztak fel (pl. Makón, vagy Szentesen). Budapesti üzleteik üres telkekre épültek (pl. a Régi Fóti úton, vagy a Kőrösi Csoma úton. Ez azt eredményezte, hogy Budapest számos belvárosi kerületében egyáltalán nincsenek üzleteik (pl. Budapest I. kerületében, V. kerületében, vagy IX. kerületében). Ez a belvárosi kiskereskedelemben jelentős hátrányt jelent számukra, hiszen pl. az Aldi három, illetve két üzletet üzemeltet az V. és a IX. kerületben[17], illetve a Lidl szintén kettőt a VI. kerületben.[18] Ugyanakkor 2013-ban nyitott József körúti, és 2015-ben nyitott Király utcai üzletük jelentős pozíciót eredményezett a belvárosi kiskereskedelemben is. A Tisztviselőtelep egyetlen nagyobb üzlete is Penny Market. Budapesten versenytársaikkal összehasonlítva is szerényebb pozíciókkal bír, mivel az Aldi huszonhat, a Lidl harminc üzletet üzemeltet, míg a Penny Market összesen tizenkilencet. (Statisztikai értelemben az Aldi kb. minden negyedik, a Lidl kb. minden ötödik, míg a Penny kb. minden tizenegyedik üzletét üzemelteti a fővárosban.)

A REWE-csoport magyarországi lefedettsége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Penny Market társláncának, a Billának lengyelországi egysége Śremben

A REWE-csoport országai közül Magyarországon és Olaszországban van kizárólag diszkont jellegű üzlettel a cégcsoport. A REWE Magyarország szomszédos államaiban a Billa szupermarketlánccal van még jelen, amelyik magyarországi viszonylatban főleg a kis- és közepes Spar üzletekhez hasonlítható. A Billa üzletlánc 2002-ig Magyarországon is jelen volt, ugyanakkor tizennégy üzletükkel nem váltak a magyar kiskereskedelem erős szereplőiévé, így a REWE a Spar részére adta át azokat. A Billa értékesítésének köszönhetően a Spar tovább erősíthette pozícióit.[19]

Nemzetközi helyzete és versenytársai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Penny Market üzletek Európa országaiban

Ausztria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ausztriában a REWE-csoport a Billa és a Penny Markt mellett további három fontos üzletlánccal van jelen, a Merkur szupermarkettel, az Adeg beszerzési üzletlánccal, valamint a Bipa drogérialánccal. A Merkur szupermarketek elsődlegesen a magyarországi Interspar üzletekhez, a Bipa drogériák a magyar Rossmann üzletekhez hasonlíthatóak. Az öt ausztriai lánc a Clever sajátmárkával egységes márkát hozott létre, amely minden üzletükben kapható. A Penny Market ausztriai versenytársai szintén a Lidl, valamint az Aldi, Hofer néven. A Hofer márkanév egy korábban felvásárolt ausztriai üzletlánctól származik, jelenleg a néven kívül semmi sem különbözik. Ezen kívül a Spar-csoport szupermarket- és hipermarket-egységei, a Zielpunkt soft-diszkont egységei, valamint a Nah&Frisch beszerzési üzletlánc vannak jelen a piacon. A Metro nagykereskedés szintén erősíti kategóriájában az osztrák piacot. A Spar holland, a Nah&Frisch és a Zielpunkt osztrák, a többi üzletlánc németországi tulajdonban van.

Németország[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Németországban a Penny Markt három diszkontlánccal versenyez: az Aldi és a Lidl mellett a Netto Marken-Discounttal, utóbbi kereskedelmi márkákat árusít.

A Penny Market Magyarország mellett Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Csehországban, Romániában és Bulgáriában van jelen.

Penny Market Európában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Penny Market jelenleg az alábbi országokban működtet üzleteket:

Ország Név Alapítás[20] Boltok száma
 Ausztria Penny Markt (a Mondo üzletlánc megvásárlásával) 1996 290
 Bulgária Penny Market 2009 49
 Csehország Penny Market (részben a Plus üzletlánc felvásárlásával) 1997 341[21]
 Magyarország Penny Market (részben Profi üzletek felvásárlásával) 1996 200
 Németország Penny Markt (részben Plus üzletek felvásárlásával) 1973 2401
 Olaszország Penny Market 1994 299[22]
 Románia Penny Market és Penny Market XXL (az XXL Mega Discount megvásárlásával) 2001 150

Logisztikai központok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Alsónémedi központ (északi, nyugati, déli régiók ellátása)
  • Karcagi központ (keleti régió ellátása)

Települések, ahol az üzletlánc jelen van[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nyugat Dunántúl:      

Közép-Dunántúl:         

Dél-Dunántúl:      

Közép-Magyarország:      

Észak-Magyarország:      

Észak-Alföld:            

Dél-Alföld:

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Penny Market témájú médiaállományokat.