Penny Market

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Penny Market Kereskedelmi Kft.
Penny.gif
Jelmondat Okos megoldás
Típus Diszkontáruház
Alapítva 1973
Székhely Németország Köln, Németország
Magyarország Alsónémedi, Magyarország
Vezetők Jens Krieger[1]
Kásler Péter[1]
Iparág Kereskedelem
Termékek Élelmiszer, Non-food
Árbevétel 8,7 milliárd euró
(nemzetközi, 2006)
160,8 milliárd forint
(országos, 2010)

A Penny Market Kereskedelmi Kft. weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Penny Market Kereskedelmi Kft. témájú médiaállományokat.
A Penny Market üzlete Gárdonyban

A Penny Market egy, a németországi REWE-csoporthoz (www.rewe-group.com; lásd még: www.penny.eu) tartozó diszkontáruház lánc, mely jelenleg mintegy 3000 üzletet működtet Európa-szerte. Magyarországon 197 üzletük található.[2] Az áruházlánc magyarországi első üzletét 1996. június 6-án., Szentesen nyitotta meg, legújabb (197.) üzletét pedig 2014. december 18-án nyitotta meg Budapesten, a Könyves Kálmán körúton, a Tisztviselőtelep mellett. Székhelye a Budapest melletti alsónémedi Északi Vállalkozói terület.[3]

A Penny Market háttere[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Penny Market Magyarország negyedik diszkontláncaként jelent meg a Profi, a Plus és a Jééé diszkontláncok után. Utóbbiak ún. soft-diszkontláncok voltak, amelyek elsősorban a termékkihelyezés leegyszerűsítésében, a kevesebb alkalmazott foglalkoztatásában voltak érdekeltek. Ezen üzletláncok Magyarországról már kivonultak, a Jééé 2000-ben (üzletei Match, illetve Smatch üzletekké váltak, jelenleg főleg CBA és Coop Szuper üzletekként működnek tovább), a Plus 2008-ban (főleg a Spar üzemelteti őket tovább), valamint a Profi 2012-ben (ezeket szintén főleg a CBA és a Coop Szuper láncok integrálták magukba).

Termékkínálata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Penny Market Magyarországon egy köztes üzlettípust képvisel a soft- és hard-diszkontok között. Viszonylag szélesebb termékkínálattal bír bizonyos kategóriákban (pl. a vegyi termékek területén), ugyanakkor több kategóriában is szűkített, saját márkás termékportfólióval rendelkezik (így pl. egyes élelmiszerek csoportjában). A Penny Market volt Magyarországon az első a jelenleg is üzemelő diszkontláncok között, amely újságot is árusított.

Sajátmárkás termékeik között sokat magyar beszállító szállít be, amiket magyar nevekkel is jeleznek. A "Karát" pl. a drága kategóriájú hústermékeket, a "Dárdás" a mindennapi jellegű húskészítményeket, az "Aranykosár" a gabonaalapú termékeket jelzi. A "Sissy" termékcsalád főként magyar hátterű tejtermékeket, a "Wippy" papírtermékeket jelöl.

Bizonyos termékeik a német Penny Markt üzletek polcain is megtalálhatóak, így pl. a több termékcsaládot is jelölő "Penny", valamint a "Penny to go".

Terjeszkedési stratégiája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Talán a Penny Market - összehasonlítva más diszkontláncokkal - az, aminél a legnagyobb a zöldmezős beruházásban megvalósult üzletek aránya. Mindösszesen két üzletük bérlemény (a budapesti Garay téren, valamint a József körúton), ezek egy piac épületében, valamint egy lakóházban találhatóak. Jászárokszállási üzletüket a Profitól vették át.[4] Ennek köszönhetően főként vidékre koncentrálódik hálózatuk, Budapest külső körútján belül összesen három üzletük van, ezek a Garay téri, a József körúti, valamint a Hős utcai. Vidéken jellemzően központi fekvéssel rendelkeznek, amelyeket régi lakóházak lebontásával húztak fel (pl. Makón). Budapesti üzleteik üres telkekre épültek (pl. a Régi Fóti úton, vagy a Kőrösi Csoma úton. Ez azt eredményezte, hogy Budapest számos belvárosi kerületében egyáltalán nincsenek üzleteik (pl. Budapest V. kerületében, VI. kerületében, vagy IX. kerületében). Ez a belvárosi kiskereskedelemben jelentős hátrányt jelent számukra, hiszen pl. az Aldi két-két üzletet üzemeltet az V. és a IX. kerületben[5], illetve a Lidl szintén kettőt a VI. kerületben.[6] Ugyanakkor 2013-ban nyitott József körúti üzletük jelentős pozíciót eredményezett a belvárosi kiskereskedelemben is. Budapesten versenytársaikkal összehasonlítva is szerényebb pozíciókkal bír, mivel az Aldi huszonhat, a Lidl harminchárom üzletet üzemeltet, míg a Penny Market összesen tizenhatot. (Statisztikai értelemben az Aldi minden negyedik, a Lidl minden ötödik, míg a Penny minden tizenkettedik üzletét üzemelteti a fővárosban.)

A REWE-csoport magyarországi lefedettsége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A REWE-csoport országai közül Magyarország az egyetlen, ahol kizárólag diszkont jellegű üzlettel van jelen a cégcsoport. A csoport Magyarország szomszédos államaiban a Billa szupermarketlánccal van még jelen, amelyik magyarországi viszonylatban főleg a kis- és közepes Spar üzletekhez hasonlítható. A Billa üzletlánc 2002-ig Magyarországon is jelen volt, ugyanakkor tizennégy üzletükkel nem váltak a magyar kiskereskedelem erős szereplőiévé, így a REWE a Spar részére adta át azokat. A Billa értékesítésének köszönhetően a Spar tovább erősíthette pozícióit.[7]

Nemzetközi helyzete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ausztriában a REWE-csoport a Billa és a Penny Markt mellett további két fontos üzletlánccal van jelen, a Merkur szupermarkettel, valamint a Bipa drogérialánccal. A Merkur szupermarketek elsődlegesen a magyarországi Interspar üzletekhez, a Bipa drogériák a magyar Rossmann üzletekhez hasonlíthatóak. A négy ausztriai lánc a Clever sajátmárkával egységes márkát hozott létre, amely minden üzletükben kapható.

A Penny Market Magyarország mellett Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Csehországban, Romániában és Bulgáriában van jelen.

Penny Market Európában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Penny Market jelenleg az alábbi országokban működtet üzleteket:

Logisztikai központok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Alsónémedi központ (északi, nyugati, déli régiók ellátása)
 • Karcagi központ (keleti régió ellátása)

Települések, ahol az üzletlánc jelen van[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nyugat Dunántúl:      

Közép-Dunántúl:         

Dél-Dunántúl:      

Közép-Magyarország:      

Észak-Magyarország:      

Észak-Alföld:            

Dél-Alföld:

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. ^ a b Impresszum - Penny.hu. Benkő Dániel. (Hozzáférés: 2012. március 9.)
 2. ^ a b Új Penny üzlet Veszprémben - Vehir.hu. Cseh Zoltán. (Hozzáférés: 2012. március 9.)
 3. Rólunk - Penny.hu. Benkő Dániel. (Hozzáférés: 2012. március 9.)
 4. Jászvidék helyi magazin, 2014. április
 5. Aldi nyitvatartás
 6. Lidl üzletek Magyarországon
 7. GVH-határozat a Billa üzletek Spar részére történő értékesítéséről
 8. Ó nás - Penny.cz. (Hozzáférés: 2012. március 9.)
 9. Chi Siamo - Pennymarket.it. (Hozzáférés: 2012. március 9.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Penny Market témájú médiaállományokat.