Pakuratavak (Pestszentlőrinc)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Pakuratavak egy terület Budapest XVIII. kerületében, a pestszentlőrinci Szemeretelepen. Évtizedekig ez volt Budapest egyik legsúlyosabb környezetszennyezés által sújtott területe, majd 2006-ra a szennyező hatásokat az egyik nagykereskedelmi áruházlánc új telephelyének építéséhez kapcsolódóan felszámolta.

Történet[szerkesztés]

A területen az 1880-as évek óta kavicsbánya működött. A kitermelés megszűnése után, az 1950-es években a tulajdonos TÜZÉP vállalat az üresen maradt gödröket szigetelés nélkül pakura tárolására használta. 1961-ben készült légifotókon már látszottak a feltöltött tárológödrök. Innen szállították tovább a fűtőanyagot a felhasználó üzemekbe, de a rendszerváltás után összesen kb. 3500 köbméter pakura maradt a területen.

A szennyezés[szerkesztés]

A szennyezett terület nagysága 7,5 hektár, ahol 10 kisebb-nagyobb, összesen 2 hektár felületű, 6-8 méter mély, szigetelés nélküli gödörben tárolták a pakurát. Ez a talajt, illetve a talajvízbe kerülve a környék ivóvízbázisát is súlyosan veszélyeztette[pontosabban?]. A tavak a környék állatvilágában is komoly pusztulást okoztak.[1]

A kármentesítés első szakasza[szerkesztés]

Az 1990-es években a TÜZÉP megszűnésével a pakuratavak a XVIII. kerületi önkormányzat tulajdonába kerültek. A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi- és Vízügyi Felügyelőség a szennyezés megszüntetésére kötelezte az önkormányzatot, amely ezt anyagi okokból csak részben tudta elvégezni.

1998-tól a Környezetvédelmi Alap, a XVIII. kerületi önkormányzat és a Fővárosi TÜZÉP anyagi hozzájárulásával megkezdték a helyreállítást. Az Elgoscar Kft. kivitelezésében, 600 milliós költségvetésből eltávolította a víz felszínén úszó pakurát, melyet egy mosonmagyaróvári üzemben égettek el. A víz kb. 80%-át tisztították meg szikkasztókban, a tavak környékén pedig a talaj 45%-át kármentesítették. Ezzel egyidejűleg a talajvízből eltávolították a MALÉV vasúti lefejtőjéből odakerült kerozint is, melyet szintén elégettek.[2]

A tavak felszámolása[szerkesztés]

Végül 2001-ben az önkormányzat a 10 hektáros terület eladása mellett döntött és hosszas tárgyalások után az Auchan Magyarország Kft. vásárolta meg a területet, 2006. december 31-ig kötelezettséget vállalva a kármentesítésre.

Az áruházlánc a fővárosi és a kerületi önkormányzattal kötött keretmegállapodása értelmében a terület kármentesítése után egy új hipermarketet építhet itt. A mentesítés közel 1,5 milliárd forintba került, a környező útépítések pedig közel 5 milliárd forinttal tehermentesítették a kerületi önkormányzatot[3] (felüljáró, ipartelepi feltáró út 350 méteres szakasza).

2006 első felében a földes fenékiszap és a pakuraiszap szivattyúzásával kezdődtek meg a munkálatok. A 13 000 tonna földes iszap és szennyezett föld, illetve a 110 tonna pakuraiszap elszállításához kb. 500 kamionra volt szükség. A korábbi mentési kísérletek eredményeként 4,6 tonna pakurával szennyezett tömlő, műanyag és fém is előkerült a gödrökből. a területrendezés során további 450 köbméter nem szennyezett, részben újrahasznosítható hulladék (autógumi, műanyag, hevederek) is a felszínre került.

A szennyeződések eltávolítása után résfal-izolációval körbezárták a kármentesített területet. Az 50 centiméter vastag, önszilárduló bentonitos cementből készült, 12-14 méter mélységig hatoló fal összhosszúsága 1197 méter és 78 000 négyzetméteres területet határol.[4] Ennek záróképességét 14 megfigyelőkúttal kezdetben naponta, majd további 10 évig havonta ellenőrzik. A kármentesítést a december 31-ei határidőre befejezték.

Jelenlegi tapasztalatok[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

http://epulettar.hu/cikk/az-auchan-befejezte-a-pestszentlorinci-pakuratavak-karmentesiteset[halott link]