Otakar Lebeda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Otakar Lebeda
Született1877. május 8.[1][2]
Prága[1][2]
Elhunyt1901. április 12. (23 évesen)[1][2]
Malá Chuchle[1]
Állampolgárságaosztrák–magyar
Foglalkozása
  • festőművész
  • rajzoló
IskoláiAcadémie Colarossi
Halál okalőtt seb

Otakar Lebeda aláírása
Otakar Lebeda aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Otakar Lebeda témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Otakar Lebeda (Prága, 1877. május 8. – Prága, 1901. április 12.) cseh táj- és portréfestő.

Élete[szerkesztés]

Otakar Lebeda Prágában született, a jó családból származó fiatalember (apjának virágzó üzlete volt, édesanyja az ún. Kneipp-piacot vezette) korán megmutatta tehetségét, és már tizenöt évesen a prágai akadémiára került. Tipikus képviselője volt Julius Mařák iskolájának. A realizmus áramlatai hatottak a képeire, valamint Antonín Chittussi cseh festő és Jean-Baptiste Camille Corot francia festő művei.

1898-ban ösztöndíjjal ellátogatott Párizsba és Barbizonba. Ebben az időszakban festett alkotásai az impresszionizmus jellemzőit viselték magukon. Bár képeit többen tökéletesnek tartották, számtalan ötletét és lehetőségét nem sikerült egyesítenie és továbbfejlesztenie. Legjobb alkotásai a tájképek. Képei megtalálhatóak többek között Prágában, a Rudolfinumban. Egyik művét Párizs városának adományozta.

Az ígéretes fiatal festő 1901. április 12-én lőtte le magát Prága Malá Chuchle kerületében. Öngyilkosságának közvetlen okát nem tudták feltárni, és a kiterjedt (főleg édesanyjával, testvérével és gyámjával) folytatott levelezés sem mond erről semmit, kivéve talán azt, hogy nyolc hónappal az öngyilkossága előtt a žichovicei gyógyfürdőben kezelték. Az Olšan temetőben temették el.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Czech National Authority Database. (Hozzáférés: 2019. november 23.)
  2. a b c The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Otakar Lebeda című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Kratinova: Lebeda Otakar In: Osztrák életrajzi lexikon 1815–1950 (ÖBL). 5. évfolyam, Osztrák Tudományos Akadémia Kiadója, Bécs 1972, 65. o. (németül)

További információk[szerkesztés]