Oszkó-Jakab Natália

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oszkó-Jakab Natália
SzületettJakab Natália
1983. szeptember 3. (40 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
HázastársaOszkó Péter
Foglalkozásafesztiváligazgató, kulturális szakember, érdekvédő, üzletasszony, nemzetközi kapcsolatok szakértő
SablonWikidataSegítség

Oszkó-Jakab Natália (Budapest, 1983. szeptember 3. –) magyar kulturális szakember, nemzetközi kapcsolatok szakértő, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója,[1] a Kerekdomb Fesztivál[2] és az Örvényeshegy Piknik[3] alapítója, főszervezője, a Startup Safari Budapest vezetője valamint a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány[4] és Magyar Turisztikai Program Alapítvány[5] kuratóriumi elnöke.

Magánélete[szerkesztés]

Édesapja Jakab András, volt szentpétervári magyar konzul, édesanyja Tyilinyina Ljudmila orosz közgazdász. Gyermekkorát részben Magyarországon, Budapesten, részben az ukrán Harkivban töltötte. Férjével, Oszkó Péter volt pénzügyminiszterrel nevelik kislányukat.

Tanulmányai[szerkesztés]

Általános iskolai éveit az ukrajnai Harkiv 52-es számú Általános Iskolában kezdte, majd a budapesti Toldy Ferenc Gimnáziumban folytatta. 2002-ben nyert felvételt a budapesti Corvinus Egyetemre, ahol nemzetközi tanulmányok szakon Európa fő- és diplomácia mellékszakirányán cum laude eredménnyel végzett. Többszörös köztársasági ösztöndíjas. ERASMUS ösztöndíjjal 2005-től a Nottingham Trent University hallgatója lett az Egyesült Királyságban, majd 2007-ben Új-Zélandon a dunedini University of Otagon folytatott tanulmányokat. 2012-től 2013-ig Belgiumban a Leuveni Katolikus Egyetem Master of European Studies kurzusait látogatta, 2022-ben a CEU Executive MBA képzését fejezte be.

Pályafutása[szerkesztés]

2002-2003 évadban a Duna Televízió "Különös Történelemóra" című műsorának szereplője volt. 2006-ban a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának II. Európai Főosztályán töltött szakmai gyakorlatát követően az Ernst & Young és a MAG ZRt. közös projektjében szakértőként kezdett el dolgozni.

2008-ban került kapcsolatba a kulturális területtel, a Magyar Fesztiválközpont Kht. és a Művészetek Palotája[6] megbízásából angol, német, orosz, olasz tolmácsként és asszisztensként is segítette a fellépő külföldi művészeket. Hamarosan a Müpa produkciós menedzseri pozícióját is elnyerte, a WOMEX - Világzenei Kiállítás magyar nyitókoncertjét szervezésében közreműködött Koppenhágában a Hangvető és a Külügyminisztérium segítségével.

2012-től az Open Society Foundations programkoordinátora lett. A Művészetek Völgyeben kezdetben programszerkesztő, színpadkoordinátor, marketing és intézményi kapcsolatokért felelős munkatárs volt, majd 2013-tól, mint a fesztivál igazgatója[7][8]

2014-ben férjével megalapították a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítványt, melynek missziója a vidéki kistérségekben, kistelepüléseken működő összművészeti rendezvények, fesztiválok felkarolásával, szervezésével és hosszú távú fenntartásával térségi fellendülés előidézése. Az alapítvány olyan fesztiválok működését segíti, mint például az Ördögkatlan Fesztivál, a Bor, Mámor... Bénye, a Hétrétország köztivál és a Palkonya Hangja. 2017 óta a Music Hungary Szövetség Fesztivál szakosztályának vezetője, később felügyelőbizottsági tagja. 2018 óta az NKA Hangfoglaló Program Induló zenekari pályázatának zsűritagja[9]. 2019-ben többek között a Kyiv Music Week that the program connected to Atlas Music Week, 2020-ban meg a Primavera Pro és WOMEX szakmai fesztiválok előadója és mentoring session vezetője. 2020-tól a Startup Safari Budapest és City Events vezetőjévé vált. 2021-ben megalapította kollégáival a Magyar Turisztikai Program Alapítványt, mely kutatásokkal, meetupok szervezésével és érdekvédelemmel segíti a szakmát.

Fő tevékenysége az érdekvédelem, rendezvényszervezés, de rendszeres előadója, védnöke olyan eseményeknek, hazai és nemzetközi konferenciáknak és intézményeknek, melyek a fesztiválszervezés, a zeneipar vagy a környezetvédelem terén kérnek tapasztalati segítséget.

Jegyzetek[szerkesztés]