Oregon Route 126

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oregon Route 126
Úttípusút
Része ennekOregon állami országúthálózata
ÚtfenntartóOregon Department of Transportation
TulajdonosOregon Department of Transportation
Építkezés1917/1921/1955
Hossza
elkészült329,32 km
OrszágAmerikai Egyesült Államok
TartományokOregon
Az út elejeFlorence
Az út végePrineville
Időzóna
A Wikimédia Commons tartalmaz Oregon Route 126 témájú médiaállományokat.

Az Oregon Route 126 (OR-126) egy oregoni állami országút, amely kelet–nyugati irányban a US 101 Florence-ben található elágazása és a U.S. Route 26 prineville-i csomópontja között halad.

Az út három szakaszból (Florence–Eugene Highway No. 62, Clear Lake–Belknap Springs Highway No. 215 és Eugene–Springfield Highway No. 227) áll, egyben a McKenzie Highway No. 15 és az Ochoco Highway No. 41 része.

Leírás[szerkesztés]

A Peterson-alagútban kelet felé haladva

A nyomvonal Florence-nél ágazik le a 101-es szövetségi útról keleti irányban. Az Északi-Siuslaw-folyó keresztezése után a pálya az acmei elágazó után északkeletre fordul, majd Mapletonig a Siuslaw-folyó keleti követi. Itt észak felé az OR 36 felé lehet továbbhaladni, az OR 126 pedig keletre kanyarodva áthalad a folyón. Enyhén délkeletre fordulva az útvonal Linslaw-nál rövid ideig újra a vízparton halad, majd még egyszer keresztülhalad azon. Észak–északkelet felé számos kistelepülésen áthaladva Veneta és a 200-as út elágazása következik; itt fut az 1957-ben elkészült, 302 méter magasan futó Peterson-alagút, amely a Eugene-től való egy órás távolságot jelzi. Az Oregon Route 569-nél a szakasz Eugene-be érkezik. A Mapleton-, illetve Knowles-pataki-alagútnak is nevezett műtárgyat 1988-ban a megvalósulásért küzdő Ralph A. Petersen Lane megyei biztos tiszteletére átnevezték.[1][2] A nyomvonal a belvárosban az OR 99-hez érkezik; az út innen északi irányban Interstate 105 jelzéssel autópályaként folytatódik.

Az I-105 a Willamette-folyón áthaladva a Delta Highway csomópontjában keleti irányban fut tovább; az útszakaszon kettő számozott- és kettő számozatlan lehajtó, illetve az Interstate 5 csomópontja található. A gyorsforgalmi út a McKenzie-folyó keresztezése után délre fordulva a Springfield keleti határán fekvő szintbeli csomópontban ér véget. Az utolsó 2,5 kilométeren át vezető viadukt Washington–Jefferson utcai hídként ismert;[3] az innen Springfieldig vezető szakaszt a 2011 áprilisában egy helyi igazoltatásnál halálos sérülést szenvedő rendőr tiszteletére Officer Chris Kilcullen Memorial Highwaynek nevezték át.[4]

A pálya innen újra főútként folytatódik; miután újra áthaladt a folyón, északkelet felé újabb települések következnek, mígnem az út az OR 242 McKenzie Bridge és Belknap Springs között található elágazásához érkezik, ahonnan észak felé folytatódik. Santiam Junctiont elérve a nyomvonal rövid ideig a U.S. Route 26-tal megosztott nyomvonalon fut; a közös szakaszon található az Oregon Route 22 csomópontja és Black Butte Ranch is. Délkeleti irányban Sisters következik, melynek keleti határán válik szét a két út.

Az OR 126 kelet felé halad tovább, majd Redmondba ér, ahol egy rövid északkeleti szakaszon a US 97 pályáját követi. Miután szétváltak, újra keletre halad tovább, majd Powell Butte után északkeletre kanyarodik; Prineville-be érkezvén az útvonal elhalad az Oregon Route 370 Terrebonne felé vezető elágazása mellett, majd a US 26-ba torkollik.

Oregon Route 126 Business[szerkesztés]

Az elkerülő az Interstate 105-tel párhuzamosan, a Willamette-folyó Eugene felőli oldalán halad. Az I-105 kezdőpontjától a szakasz a 99-es úttal közösen, a nyugati hetedik sugárutat követve fut. Az Interstate 5-nél a pálya szétválik; míg az OR 99 az autópályába torkollik, az OR 126B keletre halad tovább. Glenwoodot és a Willamette-folyót keresztezve az útvonal Springfieldbe érkezik, majd továbbra is keleti irányban futva a gyorsforgalmi szakasz végén csatlakozik újra az OR 126-ba.

Nyomvonal-korrekciók[szerkesztés]

  • A korábbi US 28 Florence–Eugene szakasza Junction Cityn keresztül futott, majd Eugene-től délre a US 99-be (a mai OR 99) torkollott. A Juncton City és Brickerville közti útvonal a mai OR 36 része; a Brickerville-től nyugatra eső rész nem képezi az országúti hálózat részét.
  • 1972-ben a US 126 jelölés törlésekor a 126-os utat a korábbi Interstate 105, illetve az azt kiegészítő új pályára terelték; a korábbi, Springfield belvárosán keresztülfutó szakasz a mai Oregon Route 126 Business.
  • A Cascade-hegységet keresztező nyomvonalat az évek során többször is módosították. Az eredeti szakasz a McKenzie-szoroson vezetett, de ez az időjárás miatt telente általában zárva volt. 1962-ben a Clear Lake és Belknap Springs települések között elkészült Clear Lake Cutoff, a McKenzie Highwayt és a Santiam Highwayt (US 20) észak felé vezető szakasz. A 126-os utat később a hegylánctól keletre, a US 20-szal közös nyomvonalra terelték; a korábbi Clear Lake Cutoff ma a 242-es számot viseli, és elsődlegesen kirándulok használják, ezért telente nem takarítják.[5]

A jelölések változása[szerkesztés]

A US 28 1926–1951 között használt jelzése
A US 126 1951–1972 között használt jelzése
  • 1926-ban a Florence és Ontario közti szakasz a US 28 jelzést kapta; a Junction City és Florence közti szakasz a mai 36-os és 126-os utakon futott.
  • 1937-ben átadták a US 99 Florence–Eugene szakaszát, így ugyanebben az évben a US 28 határát Glenwoodnál húzták meg.
  • 1951-ben a 28-as jelzést törölték; helyette az idahói határ és Prineville közti szakasz a 26-os számot kapta, míg a Prineville és Eugene közti útpálya az akkor bevezetett 126-ost.
  • 1957-re elkészült a Eugene és az óceánpart között haladó Route F. Az állami rendszerben először Eugene–Mapleton Highway jelzéssel szerepelt, de számot (OR 126) csak 1965-ben kapott. A szövetségi hatóság szerint ez nem jelentett problémát, mivel tervezték a csak egy államot érintő három jeggyel jelölt szövetségi országutak átszámozását.
  • 1972-ben a US 126-ot törölték a szövetségi országutak listájáról; a Prineville–Eugene szakasz, illetve az OR 36 Eugene és Mapleton közti pályája ekkor kapta a mai 126-os jelölést.

Korábbi bővítési javaslatok[szerkesztés]

A Eugene nyugati részén futó szakaszon számos szintbeli kereszteződés található, melyek közül a legforgalmasabb a nyugati tizenegyedik sugárút elágazása; ezek jelenleg sok torlódást okoznak. A probléma megoldására több javaslat is született, de a lakosság ezek egyikét sem fogadta el.

Roosevelt Freeway[szerkesztés]
A vakrámpa a Skinner-tanúhegy felől nézve

Roosevelt Freeway néven egy, a Eugene nyugati részén futó gyorsforgalmi út épült volna, de a tiltakozások miatt 1972-ben a projektet leállították.

A szakasz a 126-os úttól északra, a nyugati tizenegyedik sugárút, a Roosevelt körút és a Willamette-folyó mentén, Whitaker kerület közelében haladt volna; fő funkciója szerint az Interstate 105-öt kötötte volna össze a Washington–Jefferson utcai híddal (a korábbi, Skinner Butte Freeway projekt még a tervezési szakaszba sem jutott el).

A gyorsforgalmi úttal az ingázók és a teherforgalom miatt az OR 126 és a nyugati tizenegyedik sugárút kereszteződésében keletkező torlódásokra szerettek volna megoldást találni. Sok ingázó és a közlekedési hatóság vezető beosztású személyei is támogatták az ötletet; a tervek az 1970-es évek közepére készültek el, az állam ekkor el is kezdte a majdani nyomvonal mentén található telkek kivásárlását. A ma az I-105 felett látható vakrámpa az autópálya részét képezte volna.

Eugene lakosai a projektet hevesen ellenezték, mivel a lakóövezetekre nézve negatív hatásokkal járt volna, valamint korlátozta volna a folyópartra való lejutást. 1978-ban bejelentették a „T-2000” jelzésű közlekedés-fejlesztési projektet, ezzel együtt a Roosevelt Freeway ötlete lekerült a tervezőasztalról. A dokumentumban egy hasonló, de kisebb volumenű fejlesztést szorgalmaztak; a nem gyorsforgalmi szakasznak épülő West Eugene Parkway tervezetében a támogatók és ellenzők is ezen törekvéseket látták.

West Eugene Parkway[szerkesztés]

A West Eugene Parkway (rövidítve WEP) a korábbi Roosevelt Freewayen alapuló, kisebb volumenű beruházás, amely a Eugene nyugati kerületeiben, főképp a nyugati 11. sugárútnál tapasztalható dugókra kívánt megoldást nyújtani. A szakaszon egy különszintű csomópont és néhány szintbeli kereszteződés lett volna; a sugárúttól északra a 6/7. sugárutakig (az OR 99 belvárosi nyomvonala) futott volna. A projektet sokan ellenezték; 2006 júliusában az állami közlekedési hatóság a szövetségi hivatalnak egy további építkezések nélküli alternatívát javasolt.[6]

A közlekedéstervezők szerint az út szükséges a torlódások enyhítésére; ezen funkcióját 2025-től tölthette volna be.

A projekt ellenzői az alábbi ellenérveket fogalmazták meg:

  • Újabb út megépítése helyett logikusabb településrendezési tervre van szükség
  • A szakasz megépültével Eugene nyugati részén tovább nő a beépítettség és a forgalom
  • A Föld kőolaj-készletei előbb elfogynak, minthogy az út elkészüljön, így inkább a jelenlegi infrastruktúra észszerűsítésére van szükség
  • A tervezet megegyezik az 1972-ben félbehagyott Roosevelt Freewayével, így a megnevezés megtévesztő
  • A nyomvonal csak tovább terhelné Eugene belvárosát. Szövetségi szinten elvárt feltétel, hogy a leendő szakasz ne függjön más projektektől; mivel a tervezet ezt a kitételt nem teljesíti, nem törvényes. Megépültével a hatodik és hetedik sugárutakat akkora terhelés érné, hogy egy újabb autópálya építése lenne szükséges, de ezzel együtt a projektet félbeszakítanák
  • A felhasznált 169 millió dollárt inkább a körzet más közlekedési projektjeinél kellett volna felhasználni.
  • Az elmúlt húsz évben a városképért felelős bizottság a 11. sugárút mentén elhelyezkedő üzletektől megkövetelte, hogy parkolóhelyeiket az épületek mögött jelöljék ki, így az épületek az út felé terjeszkedtek. Az új út miatt a jelenlegi pálya szélesítése lenne szükséges, így számos vállalkozás bezárna, vagy üzlete átépítésére kényszerülne, ebből kifolyólag többségük a tervezetet elutasítja

2001. június 18–19-én Eugene önkormányzata, Lane megye vezetése, az oregoni közlekedési hatóság, a szövetségi országúti ügynökség, a földhivatal és egyéb szervezetek részvételével a szakasz jövőjét rendezni kívánva rendkívüli ülésnapot tartottak. Ugyan a megjelentek többsége támogatta a projektet, a szavazáson a többség ellenezte az építkezést. A döntésnek nem voltak következményei; az oregoni és a szövetségi hivatal is további több millió dollárt költött el a környezeti hatástanulmányra.[7]

Az állami ügynökségek és a projekt támogatói azzal érveltek, hogy a lakosság két szavazáson is bizalmat adott a projektnek, utóbb 2001-ben. Az ellenzők ellenben azt hozták fel, hogy az eredmény 51–49 arányban oszlott meg, ráadásul azt állították, hogy a források már rendelkezésre állnak. A tervezett költségek 2001-ben 88 millió dollárra rúgtak, de 2004-ben úgy becsülték, hogy a valós összeg 169 millió. Néhány támogató az adóemelést is elfogadta volna a finanszírozás érdekében.

2005. október 26-án a városi képviselőtestület 5–4 arányban a projekt mögül való kihátrálás mellett döntött, habár a város továbbra is felelősséget vállalt a szakasz egy részének fenntartásáért, valamint a tulajdonukban áll egy a nyomvonalon fekvő terület, ahol helyreállítási munkálatokat terveznek.

2006 júliusában az oregoni közlekedési hatóság is a felhagyás mellett döntött, így a továbbiakban nem várható előrelépés.

Nyomvonal[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak
Útkereszteződés illetve útelágazás 0 Coos Bay, Newport
Folyóhíd 2 Északi-Siuslaw-folyó
Útkereszteződés illetve útelágazás 4 Acme
Lakott terület kezdete 5 Cushman
Útkereszteződés illetve útelágazás 15 Tiernan
Lakott terület kezdete 23 Mapleton
Útkereszteződés illetve útelágazás 23 Cheshire
Folyóhíd 23 Siuslaw-folyó
Lakott terület kezdete 37 Linslaw
Folyóhíd 42 Siuslaw-folyó
Lakott terület kezdete 52 Walton
Útkereszteződés illetve útelágazás 66 Noti
Lakott terület kezdete 73 Veneta
Útkereszteződés illetve útelágazás 75 Elmira, Crow
Lakott terület kezdete 87 Eugene
Útkereszteződés illetve útelágazás 90 Springfield
Útkereszteződés illetve útelágazás 96 W 7th Ave
Völgyhíd 96
Völgyhíd 96
Folyóhíd 97 Willamette-folyó
1 (98) Delta Hwy.
2 (98) Country Club Rd., Coburg Rd.
4A/4B (101) Roseburg, Portland
103 Springfield–City Center
105 Mohwak Blvd.
Völgyhíd 107 N 28th St
107 42nd St., Marcola
Folyóhíd 108 McKenzie-folyó
Völgyhíd 110 52nd St
Útkereszteződés illetve útelágazás 112 Springfield–Centrum
Útkereszteződés illetve útelágazás 119 Cedar Flat
Lakott terület kezdete 123 Walterville
Lakott terület kezdete 127 Deerhorn
Lakott terület kezdete 134 Leaburg
Lakott terület kezdete 144 Vida
Lakott terület kezdete 158 Nimrod
Lakott terület kezdete 163 Finn Rock
Útkereszteződés illetve útelágazás 167 Blue River
Útkereszteződés illetve útelágazás 176 Rainbow
Lakott terület kezdete 182 McKenzie Bridge
Folyóhíd 183 McKenzie-folyó
Útkereszteződés illetve útelágazás 190 Sisters
Lakott terület kezdete 192 Belknap Springs
Útkereszteződés illetve útelágazás 222 Lebanon, Albany
Lakott terület kezdete 227 Santiam Junction
Útkereszteződés illetve útelágazás 227 Detroit, Salem
Útkereszteződés illetve útelágazás 256 Black Butte Ranch
Lakott terület kezdete 257 Sisters
Útkereszteződés illetve útelágazás 268 Belknap Springs
Útkereszteződés illetve útelágazás 269 Bend, Burns
292 Cline Falls Hwy, NW 74th Street
Folyóhíd 293 Deschutes-folyó
Lakott terület kezdete 297 Redmond
Útkereszteződés illetve útelágazás 300 Bend
Útkereszteződés illetve útelágazás 300 Madras
Lakott terület kezdete 313 Powell Butte
Lakott terület kezdete 323 Prineville
Lakott terület kezdete 325 Prineville-i repülőtér
Útkereszteződés illetve útelágazás 328 Terrebonne
Folyóhíd 328 Crooked-folyó
329 Madras, Portland

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Oregon Route 126 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. USGS Place Name: Knowles Creek Tunnel / Ralph A Peterson Tunnel 7139 (angol nyelven). MyTopo. (Hozzáférés: 2018. szeptember 23.)
  2. Mapleton tunnel to be renamed. (angolul) The Register-Guard, CXXI. évf. 365. sz. (1988. október 22.) 2B. o. Hozzáférés: 2018. szeptember 23.
  3. Interstate 105 Oregon (angol nyelven). Interstate-guide.com, 2006. március 13. (Hozzáférés: 2018. szeptember 23.)
  4. Chris McKee: Officer Chris Kilcullen Memorial Highway signs unveiled, dedicated (angol nyelven). KMTR, 2011. december 12. [2013. május 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 23.)
  5. East of McKenzie Bridge (angol nyelven). McKenzie River Reflections Newspaper. [2006. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 22.)
  6. West Eugene Parkway Project (angol nyelven). State of Oregon – Oregon Department of Transportation. [2007. május 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 23.)
  7. The June 2001 Consensus to Cancel the WEP (City, County, State and Federal governments) (angol nyelven). Permatopia.com. [2006. augusztus 19-i dátummal az eredetiből archiválva].

További információk[szerkesztés]