Oregon Route 219

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oregon Route 219
Úttípusút
Része ennekOregon állami országúthálózata
ÚtfenntartóOregon Department of Transportation
TulajdonosOregon Department of Transportation
Építkezés1933
Hossza
elkészült58,69 km
OrszágAmerikai Egyesült Államok
TartományokOregon
Az út elejeWoodburn
Az út végeNewberg
Időzóna
A Wikimédia Commons tartalmaz Oregon Route 219 témájú médiaállományokat.

Az Oregon Route 219 (OR-219) egy oregoni állami országút, amely észak–déli irányban az Interstate 5 és az Oregon Route 214 woodburni találkozása és az OR 8 hillsborói elágazása között halad.

A szakasz a Hillsboro–Silverton Highway No. 140 része.

Leírás[szerkesztés]

A nyomvonal az Interstate 5 és az Oregon Route 214 csomópontjánál kezdődik nyugati irányban. Rövid északi szakaszát követően az út West Woodburnbe érkezik, majd északnyugat felé keresztezi a helyi vasúti rakodóhely vágányait. Innen négy, kilencven fokos kanyart követően St. Paul városába érkezik, ahol a River Road Northeastbe torkollva északra fordul; az innen futó szakaszt St. Paul Highwaynek nevezik.[1] Röviddel ezután a pálya keresztülhalad a Willamette-folyón, majd Newberg előtt elhalad az OR 18 Newberg–Dundee elkerülője mellett. A városba érkezvén nyugat felé az 99W útba (Pacific Highway West No. 1W) torkollik, majd 250 méteren át annak osztott pályás szakaszával közösen halad. Északra fordulva a pálya a North College Street nyomvonalát követi, majd a vasúti átjáró után, Newberget elhagyva egy hosszabb kanyargós szakasz következik. Schollsba érkezvén az OR 210 kereszteződésében az útvonal nyugatra fordul és Midwaybe érkezik; itt két, kilencven fokos kanyar található, amelyek átépítését tervezik.[2]

A pálya ezután elhalad Laurel, illetve az Oregon Route 10 Farmingtonba vezető szakasza mellett, majd keresztezi a Tualatin-folyót. Hillsboróba érkezvén az út észak felé a South 1st Avenue nyomvonalát követve a vasúti deltavágányokat keresztezvén a 8-as útban (Southwest Oak Street/Southwest Baseline Street), a nulla kilométerkőnél végződik.[3]

Nyomvonal-korrekciók[szerkesztés]

  • 1989-ben Washington megye az utat a segélyhívásokhoz való gyorsabb kiérkezés érdekében Hillsboro Highway névre keresztelte át.[4]
  • A nyomvonal az 1990-es években a French Prairie Roadon át Salem északi városrészéig, az Oregon Route 99E Business (Salem Parkway) keizeri városhatáron lévő kereszteződéséig futott; az elkerülő építésekor a Broadway és High utcákat a Marion és Center utcák kereszteződésével, illetve a 22-es és 99E utak korábbi szakaszával kötötte össze.
  • Newbergtől délre a 18-as úthoz új elkerülő (Newberg–Dundee Bypass) épült.

Nyomvonal[szerkesztés]

Csomópontok, pihenőhelyek és hidak
0 Portland, Silverton
Lakott terület kezdete 2 West Woodburn
Lakott terület kezdete 14 St. Paul
Útkereszteződés illetve útelágazás 14 Fairfield
Folyóhíd 21 Willamette-folyó
Lakott terület kezdete 23 Newberg
Útkereszteződés illetve útelágazás 24
Útkereszteződés illetve útelágazás 26 E 1st St
Útkereszteződés illetve útelágazás 26 Portland, McMinnville
Útkereszteződés illetve útelágazás 27 Salem
28
Útkereszteződés illetve útelágazás 45 Scholls
Lakott terület kezdete 48 Midway
Útkereszteződés illetve útelágazás 48 Laurel
Útkereszteződés illetve útelágazás 52 Farmington
Útkereszteződés illetve útelágazás 60 Blooming
Folyóhíd 64 Tualatin-folyó
Lakott terület kezdete 66 Hillsboro
67
Útkereszteződés illetve útelágazás 67 Cornelius, Beaverton

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szakasz részben vagy egészben az Oregon Route 219 című angol Wikipédia-szócikk History című fejezete ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. David R. Anderson: Mean Streets: Nervous about holes in Oregon 219 to Newberg. (angolul) The Oregonian, (2006. április 27.)
  2. Kurt Eckert: State shelves 219 realignment project (angol nyelven). The Oregonian, 2010. február 6. (Hozzáférés: 2018. június 7.)
  3. State of Oregon Highway System with Five Mile Markers (angol nyelven). State of Oregon – Oregon Department of Transportation, 2008. január. [2011. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 7.)
  4. Ashbel S. Green: County set to change name of Oregon 219 Hillsboro Highway to be first of many such alterations. (angolul) The Oregonian, (1989. október 3.)

További információk[szerkesztés]