OpenDS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
OpenDS
FejlesztőSun Microsystems
Legfrissebb fejlesztői kiadás2.3.0 (2010. június 16.) +/-
KategóriaCímtárszolgáltatások
LicencCDDL
Az OpenDS weboldala

OpenDS egy ingyenes, nyílt forráskódú, Javaban írt címtárszolgáltatás, és az OpenDS projekt részeként lett kifejlesztve. Az OpenDS szoftver széles körben megvalósítja a Lightweight Directory Access Protocolt (LDAP) és a kapcsolódó szabványokat, beleértve a LDAPv3-mal való megfelelést, de támogatja a Directory Service Markup Language (DSMLv2) is. Továbbá kínál még multi-master replikációt, hozzáférési szabályozást és számos kiterjesztést.

Az OpenDS szoftver a Sun Microsystems's Common Development és a Distribution (CDDL) licencelése alatt jelent meg. A LDAP és a DSML platform-független protokollok. A szoftver, bármilyen rendszeren elfut, ami a java programozói nyelvet támogatja, beleértve az általános Linux és UNIX disztribúciókat, Microsoft Windows, Mac OS X, és a többiek. Az OpenDS dokumentáció Wiki formában érhető el.

Történelmi áttekintő[szerkesztés]

Az OpenDS-en a munka 2005. február környékén kezdődött, mint belső Sun project. Kezdetben az OpenDS, elsősorban Neil A. Wilson által lett fejlesztve. Neil csatlakozott egy kis mérnökcsapathoz a Sun Directory szerver csapatához. A kód nyílt forráskódúvá vált 2006-ban.

A nyílttá válás után a Sun növelte a fejlesztők létszámát, akik az OpenDS projekten dolgoztak. A Sun-on kívüli fejlesztők is csatlakoztak a nyílt forráskódú projekthez. Közösségi tagok, mint Boni.org, Penrose és JBoss is elkezdte használni az OpenDS-t az egyéb projektjeikben. 2008 elején az OpenDs projektnek több mint 20 rendszeres közreműködője lett.

Az OpenDS szoftverhez napi build elérhető. Minden verzió automatikus egységtesztelésen esik át. Szakképzett mérnökök felügyelik a forrás kódot, rendszeresen jelölnek ki verziókat további tesztek elvégezésére és a verzió továbbléptetésére. A támogatott verziók további stressz- és rendszertesztelésen mennek keresztül, mérföldkövek lehetnek. Az átment mérföldkövek, további kimerítő tesztelések után fő verziójú kiadássá válhatnak.

Verzió kiadások[szerkesztés]

OpenDS legutóbbi kiadásai
Dátum Kiadás
2009. december 15. 2.2.0
2009. július 17. 2.0.0
2009. július 3. 2.0.0 RC4
2009. június 23. 2.0.0 RC3
2009. június 10. 2.0.0 RC2
2009. május 25. 2.0.0 RC1

Nyilvános Fórum[szerkesztés]

Az OpenDS projekttel kapcsolatban egy nyilvános levelezési listán keresztül folynak az egyeztetések , az OpenDs projekt honlapján. A felhasználók és a fejlesztők az #opends irc csatornáján érhetőek el a freenode.net címen. A hónap minden egyes első keddjén reggel 9-kor (PST), reggel 6-kor (CET) az OpenDS egy nyilvános konferenciahívás találkozót tart, hogy megossza az újdonságokat és megtárgyalja a technikai témaköröket.

Vezetés[szerkesztés]

2007 áprilisában a projekt vezetői módosították a projekt irányítását. „A projektet az vezeti, akit a Sun Microsystems jelölt ki, és az egész projekt vezetésért felelős” szöveget a „A projektet az vezeti, akit a többségi szavazat által a projekt tulajdonosai jelöltek ki, aki az egész projekt vezetéséért felelős” mondatra cserélték le.

2007 szeptemberében a projekt tulajdonosait elbocsátották a Sun Microsystemstől.

2007 végén felmerült a kérdés, hogy vajon a projektet egy nyílt forráskódú projektként irányítsák-e. Az egyik projekttulajdonos nyilvánosan panaszkodott, hogy a Sun Microsystems kötelezte a tulajdonosokat,[1] hogy elfogadják az irányításbeli változtatásokat a projekt érdekében , hogy megtartsák az előnyeiket. A csapat lemondott a projekt tulajdonosi szerepükről. Simon Phipps a Sun Microsystems nyílt forráskódú iroda vezetője, azt állította, hogy a Sun csak visszatért az irányítási változtatásokhoz , amik soha nem lettek jóváhagyva. John Waters, továbbá publikált egy cikket a témában.[2] 2011-ben néhány hónappal a Sun Microsystems akvizíciója után, az Oracle kiadta az Unified Directory-t, az OpenDS-re épülve.

2011-ben, miután az Oracle a Sun Microsystems-től megszerezte az OpenDS-t, az Oracle néhány hónappal később kiadta az OpenDS-en alapuló Unified Directory-t.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]