GlassFish

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
GlassFish

FejlesztőOracle (eredeti kód Sun Microsystems-től)
Legfrissebb stabil kiadás7.0.13 (stabil verzió, 2024. február 28.)[1]
Programozási nyelvJava
Operációs rendszerplatformfüggetlen(JVM)
Platform
Állapotaktív
KategóriaAlkalmazásszerver
Licenckettős:
A GlassFish weboldala

A GlassFish egy JEE specifikációval kompatibilis alkalmazásszerver, melynek fejlesztését a Sun Microsystems kezdte, majd a cég felvásárlása után az Oracle Corporation folytatta.

A GlassFish alapját a Sun által adott forráskód és a TopLink perzisztenciakezelő rendszer képezi. A servlet container kódját az Apache Tomcatből származtatták, de a skálázhatóság és a sebesség végett kiegészítették azt a Grizzly nevű komponenssel, ami Java NIO-t használ.

A GlassFish egy kettős licenccel publikált szabad szoftver: Egyrészt a Common Development and Distribution License (CDDL) másrészt a GNU General Public License (GPL) szabályai szerint terjeszthető.

Történet[szerkesztés]

A projekt 2005. június 6-án kezdődött. Az első Java EE 5 kompatibilis verziót 2006. május 4-én adták ki.

2007. május 8-án a JavaOne konferencián a GlassFish projekt részprojektjeként hirdették meg a SailFin projektet, melynek célja a Session Initiation Protocol (SIP) beépítése a GlassFish-be [2]

2007. szeptember 17-én a fejlesztői közösség kiadta a GlassFish második verzióját (alias Sun Java System Application Server 9.1), ami már teljes fürtözési funkcionalitással is bír.

2009. január 21-én Sun Microsystems és a közösség kiadta a GlassFish 2.1-ját (aka Sun GlassFish Enterprise Server 2.1),amely alapjául szolgált as a Sailfin SIP AppServer project-nek (aka Sun Communication Application Server).

2009. december 10-én kiadták a GlassFish v3 verzióját. Lévén a Java EE referencia implementációja, ez volt az első alkalmazás szerver, amelyik teljesen implementálta Java EE 6 JSR 316-t. Habár a JSR 316-t csak fenntartásokkal valósította meg. Ebben a verzióban GlassFish-ba új funkciók kerültek bele, azért, hogy a Tomcat-ről GlassFish-ra való migrációt megkönnyítse.[3] A többi új funkció a következőket foglalta magába: modularitás(GlassFish v3 Prelude már Apache Felix OSGi runtime-mal szállították), indulási idő(néhány másodperc) javítása, változás hatására azonnali telepítés ( NetBeans és Eclipse plugin-ek segítségével), valamint session megőrzés az újratelepítések során is.[4]

2010. március 25-én, nem sokkal a Sun Microsystems felvásárlása után az Oracle közzétett fejlesztési irányelveit[halott link] a következő verziókra (3.0.1, 3.1, 3.2 és 4.0) a következő problémák megoldására fókuszálva: témák feloldása fürtözés esetén, virtualizáció és a Coherence-el és más Oracle technológiákkal való integráció. Nyílt forráskódú közösség kéréseit nem vették figyelembe.

2011. február 28-án az Oracle Corporation kiadta a GlassFish v3.1-t. Ez a verzió bevezette az ssh-alapú provisioning támogatását, központi adminisztrációt, klaszterezhetőséget és terhelés elosztást. Megtartotta természetesen a támogatását mind a Web Profile-ra és a teljes Java EE 6 Platform specifikációra is.

2011. július 28-án az Oracle Corporation kiadta GlassFish v3.1.1 verzióját. Ez egy hibajavítás a GlassFish v3.1 több komponensére: (Weld, Mojarra, Jersey, EclipseLink, ...), JDK 7 támogatás, AIX támogatás stb.

2012. február 29-én az Oracle Corporation kiadta a GlassFish v3.1.2.-et. Ez a kiadás hibajavításokat és újdonságokat is tartalmazott: ilyenek voltak az adminisztrációs konzol bővítések, tranzakció helyreállítás adatbázisból ill. az új szál pool tulajdonságok bevezetése.

2012. július 17-én az Oracle Corporation kiadta a GlassFish v3.1.2.2.-et. Ez egy "mini" kiadás, amely a termékben lévő néhány speciális probléma javítását tűzte ki célul.[5]

2013. június 12-én az Oracle Corporation kiadta GlassFish 4.0.-et. Ezzel a fő kiadással a Glassfish megkapta a Java Platform, Enterprise Edition 7 támogatást.[6]

2014. szeptember 9-én az Oracle Corporation kiadta a GlassFish 4.1.-et. Ez a kiadás sok hibajavítást tartalmaz (több, mint 1000-et) és a CDI és a WebSockets legutolsó MR kiadását.[7]

2015. október 7-én az Oracle Corporation kiadta a GlassFish 4.1.1-et. Ez a kiadás rengeteg hibajavítást és biztonsági javítást éppúgy tartalmaz, mint megfelelő komponensek frissítését.[8]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Más CDDL-licencű, Java-alapú szolgáltatások:

Más Java EE alkalmazás szerverek:

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a GlassFish című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.