Octopus's Garden

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Beatles
Octopus's Garden
Megjelent1969. szeptember 26.
Felvételek1969. április 26., április 29., július 17.18., EMI, London
StílusPop-rock
Nyelvangol
Hossz2:48
KiadóApple Records
SzerzőRichard Starkey
ProducerGeorge Martin
A(z) Abbey Road album dalai
Oh! Darling
(4)
Octopus's Garden
(5)
I Want You (She's So Heavy)
(6)
SablonWikidataSegítség

Az Octopus's Garden az angol rockzenekar, a The Beatles dala, amelyet Ringo Starr (valódi neve Richard Starkey) írt és énekel az 1969-es Abbey Road albumukról. George Harrison, aki segített Starrnak a dal elkészítésében, megjegyezte: "Az Octopus's Garden Ringo dala. Ez csak a második dal, amit Ringo írt, és ez gyönyörű." Hozzátette, hogy a dal nagyon mélyen behatol a hallgató tudatába, "mert olyan békés. Feltételezem, hogy Ringo manapság kozmikus dalokat ír, anélkül, hogy észrevenné."[1] Ez volt az utolsó Beatles által kiadott dal, amelyben Starr énekelt.

A dal szerkezete[szerkesztés]

A dal ötlete akkor született, amikor Starr 1968-ban Szardínián ült Peter Sellers komikus hajóján. Ebédre halat és sült krumplit rendelt, de hal helyett tintahalat kapott (ez volt az első alkalom, hogy tintahalat evett, és azt mondta: "Rendben volt. Kicsit gumiszerű. Csirke íze volt.")[2] A hajó kapitánya ezután elmesélte Starrnak, hogyan utaznak a polipok a tengerfenék mentén, köveket és fényes tárgyakat szedve fel, amelyekkel kerteket építhetnek.[3] Starr dalszövegírását tovább ihlette az a vágya, hogy elkerülje a Beatles közötti növekvő ellenségeskedést; később bevallotta, hogy ő is "csak a tenger alatt akart lenni". A dal akkordváltásainak kidolgozásában hiteltelen segítséget nyújtott Harrison, aki láthatóan segített Starrnak a dal kidolgozásában zongorán, majd John Lennon is csatlakozott a dobokhoz. Ez a jelenet megtalálható az 1970-es Let It Be[4] és a 2021-es The Beatles: Get Back című dokumentumfilmekben.

A dal szövege alapján ("Oh what joy for every girl and boy/Knowing they're happy and they're safe,"[5]) sokan úgy gondolják, hogy ez egy gyerekeknek szóló dal,[6] például a Yellow Submarine vagy az All Together Now. A Muppet showban többször előadták a dalt.[7]

Rögzítése[szerkesztés]

A két elektromos gitárból (Harrison és Lennon),[8] basszusgitárból (Paul McCartney) és dobból (Starr) álló zenei alapot 1969. április 26-án vették fel. Starr ezen a napon kalauz hangot utánozva adta elő a dalt. (A 2 felvétel, amelyen ez a kalauz ének szól és Starr háromszor énekli az első versszakot, az Anthology 3 2. lemezén megtalálható) George Martin hiányában maga a Beatles szerepelt producerként, Martin tanítványával, Chris Thomas-szal együtt, aki jelen van a vezérlőteremben és segített. Harminckét felvételre volt szükség ahhoz, hogy a Beatles elégedett legyen a végső változattal.

McCartney és Harrison háttéréneke a gitárszóló alatt kompresszorokon keresztül gurgulázó hangzást keltett. Starr kérésére Harrison hozzáadta a buborék hangot úgy, hogy egy szívószálon keresztül belefújt egy pohár tejbe.[9][10]

Közreműködött[szerkesztés]

Ian Macdonald szerint[11]:

Ringo Starr – ének, dob, ritmushangszerek, effektusok

John Lennon – gitár

Paul McCartney – vokál, basszusgitár, zongora

George Harrison – vokál, szólógitár, szintetizátor

A Love albumon újrakevert változat[szerkesztés]

A dalt 2006-ban remixelt változatot kapott a Beatles Love című albumán, amely klasszikus Beatles-dalok újrakevert változatait tartalmazta. A remix Starr énekhangjával kezdődik amely alatt a Good Night dal hangszerelése hallható, majd átmegy az eredeti instrumentális aláfestő számba a „Id ask my friends...” sornál. Közben a Yellow Submarine hangeffektusai szólnak a háttérben. A gitárszóló során az eredeti dobsávot felváltja a Lovely Rita dalban hallható dobsáv.

Könyv[szerkesztés]

2014-ben Starr gyermekkönyvet írt a dal alapján, amely ugyanazt a címet kapta. A dal szövegéből álló könyvet Ben Cort illusztrálta.[12][13] A könyvhöz CD-t is mellékeltek, amely Starr bevezetőjét, a dal új verzióját, a prózaként elhangzott szöveget és a dal instrumentális változatát tartalmazza.

Más változatok[szerkesztés]

Jim Henson Muppet figurái 3 videós feldolgozást készített a dalhoz: először a Szezám utca 19. epizódjában 1969-ben, majd a The Ed Sullivan Show-ban 1970 márciusában és végül a Muppet Show 312. epizód 1978-ban, amelyet Kermit, a béka, unokaöccse, Robin the adott elő Miss Röfi társaságában.

A Reparata and the Delrons kislemezként 1972-ben adták ki a dalt a Dart lemezeken, a Your Life Is Gone című dallal együtt. Énekeffektusokat és óceáni témájú hangeffektusokat használtak, hogy utánozzák az 1968-as brit slágerük, a Captain of Your Ship stílusát. 1976-ban adták ki újra, az A- és B-oldal felcserélésével, és a Reparata néven.

Noel Gallagher, az Oasis együttes tagja az Octopus's Garden szövegeit adaptálta át a Whatever című daluk végére néhány élő fellépése során. A "I'd like to be under the sea" kifejezés az Oasis egyik legnépszerűbb b-oldalú dalának, a Take Me Away-nek a refrénjében található. Valamint a Beatles-dal refrénje a szintén Oasis által készített The Masterplan vége előtt mintegy negyven másodperccel hallható.

A dalt a kanadai gyerekzenész, Raffi dolgozta fel és rögzítette az 1985-ös One Light, One Sun című albumhoz.

A The Punkles Beatles emlékzenekar a negyedik For Sale albumán punk feldolgozást készített hozzá, amelyet dobosuk, Markey Starkey énekelt.[14]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Octopus's Garden című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Abbey Road: The Beatles in Their Own Words. Music by Day. [2009. szeptember 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 3.)
  2. Bánosi–Tihanyi. Beatles zenei kalauz, 66. o. 
  3. Beatles Songwriting & Recording Database: Abbey Road. www.beatlesinterviews.org. (Hozzáférés: 2023. június 3.)
  4. Bánosi–Tihanyi. Beatles zenei kalauz, 67. o. 
  5. The Beatles--"Octopus's Garden" Song Lyrics. www.brianhartzog.com. (Hozzáférés: 2023. június 3.)
  6. Octopus’s Garden (brit angol nyelven). The Beatles Bible, 2008. március 16. (Hozzáférés: 2023. június 3.)
  7. Octopus' Garden (angol nyelven). Muppet Wiki. (Hozzáférés: 2023. június 3.)
  8. Macdonald. A fejek forradalma, 425–426. o. 
  9. DM Beatle's Site: Abbey Road (UK, 1969). Webcitation.org. [2009. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 3.)
  10. Abbey Road. www.upv.es. [2012. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 3.)
  11. Macdonald. A fejek forradalma, 426. o. 
  12. Octopus's Garden. 2014–02–04. ISBN 978-1-4814-0362-7 Hozzáférés: 2023. június 3.  
  13. Octopus's Garden by Ringo Starr” (hu-HU nyelven).  
  14. Octopus's Garden by The Punkles” (angol nyelven).  

Források[szerkesztés]

  • Bánosi György – Tihanyi Ernő: Beatles zenei kalauz. Az együttzenélés és a szólóévek. 1958–1999. Budapest: Anno Kiadó, 1999. ISBN 963-853-895-3
  • Ian Macdonald: A fejek forradalma. A Beatles és a hatvanas évek. (ford. Révbíró Tibor) Budapest: Helikon Kiadó, 2015. ISBN 978-963-227-468-3

Külső hivatkozás[szerkesztés]

Allan W. Pollack megjegyzései az Octopus's Garden dalról