OV-chipkaart

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az OV-chipkaart logója

Az OV-chipkaart (az openbaar vervoer chipkaart rövidítése, magyarul chipkártya a tömegközlekedéshez) egy érintőkártyás rendszer, ami használható az összes tömegközlekedési vállalat járatain Hollandiában. Mióta először megjelent 2005 áprilisában a rotterdami metróhálózaton, az OV-chipkaart jelentősen terjeszkedett az országban, amíg teljesen le nem cserélte a nemzeti strippenkaart rendszert buszokon, villamosokon 2011-ben, illetve 2014-ben a nemzeti vasúton.

Típusok[szerkesztés]

Egy névtelen (fent) és egy személyes (lent) OV-chipkaart.

Eldobható OV-chipkaart[szerkesztés]

Az eldobható változat vastag papírból készült. Ilyen típusnál nem kell megadni az adatainkat és csak rövid időre használhatjuk. Csak egyszer lehet használni, tehát ezután kidobható illetve nem tölthető fel.

Névtelen OV-chipkaart[szerkesztés]

A névtelen változat már bankkártya alapú, ennél szintén nem szükségesek az adatok, viszont ezeket már újra lehet tölteni és nem kell eldobni. Akár 5 évig is használhatóak.

Személyes OV-chipkaart[szerkesztés]

Egy OV-chipkaart készülék

A személyes változat hasonló a névtelenhez, kivéve egy kicsit más a kinézet és itt adatokat is meg kell adnunk.

Weboldal[szerkesztés]

Az OV-chipkaart számára készült egy weboldal, ahová felregisztrálhatjuk a kártyánkat.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. OV-chipkaart - Home (holland nyelven). www.ov-chipkaart.nl. [2018. július 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. július 26.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az OV-chipkaart című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.