Németh András (orvos)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dr. Németh András
Született1924. július 8.
Szeged
Elhunyt1999. október 10.
Szeged (75 évesen)
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaorvos, urológus
Tisztségeegyetemi tanár
IskoláiSzegedi Tudományegyetem

SablonWikidataSegítség

Dr. Németh András (Szeged, 1924. július 8. – Szeged, 1999. október 10.) 1956-os amatőr filmfelvételéért üldözött orvos, egyetemi tanár, író, az első kelet-közép-európai szervátültetést végző urológus.

Élete[szerkesztés]

Paraszti családban született első generációs értelmiségiként. 1942-ben érettségizett Szegeden, 1948-ban Szegedi Tudományegyetemen általános orvosi diplomát szerzett, majd a szegedi klinikai prosecturán kezdett dolgozni, később urológus szakorvosi végzettséget szerzett. Ezután „aktív pályafutása végéig a szegedi orvostudományi egyetem Sebészeti Klinikáján dolgozott, annak Urológiai Osztályát vezette. Az ötvenes évek első felében munkatársaival művesekészüléket tervezett, amellyel 1954-ben elvégezték az első sikeres hazai hemodialízist”. 1960-ban adjunktus, 1969-ben kandidátus, 1971-ben docens lett. 1990-ben nyugdíjba vonult, később címzetes egyetemi tanári címet kapott.

1956-os tevékenysége és annak következményei[szerkesztés]

Szakmáján túlmenően amatőrfilmes is volt. 1956. október 23-án nagy hazafias embertömeg nézett farkasszemet a felsorakozott szovjet harckocsikkal a Széchenyi téren. Egy fiatalember tűzoltólétrán felkapaszkodott a szovjet emlékműre, hogy az annak tetején pöffeszkedő arany csillagot kalapáccsal leverje. Az akció első nekifutásra ugyan nem sikerült, de a platánsor egyik fájához állvány híján támaszkodva Németh doktor az eseményt 8 mm-es filmes kamerájával rögzítette. Erre biztatták a téren szintén bőven jelenlévő civil ruhás nyomozók is, mondván, hogy később még használható lesz a felvétel. A fiatal doktor fel is vette, amíg a filmjéből csak futotta. 1957 tavaszán a számonkérés során őt is begyűjtötték, megpofozták, kihallgatták. Majd a rendszerváltásig minden április 4. és egyéb kommunista állami ünnepek alkalmával pár napra lecsukták.

Közben hivatását a klinika urológiáján folytatva 1962-ben Magyarországon és egyben az egész kelet-középeurópai régióban elsőként veseátültetést végzett. Amikor a Debreceni Egyetem orvostudományi karán az urológiai tanszékre egyetemi tanárt kerestek, ő megpályázta az állást, hiszen minden szakmai feltételnek megfelelt. A kádári politika azonban nem felejtett, és akkor megakadályozta debreceni professzorrá válását.

Szakmai érdemei[szerkesztés]

„Dr. Németh András professzor emblematikus alakja volt a magyar urológiai sebészetnek és nefrológiának. 1962-ben végrehajtotta az első sikeres humán vesetranszplantációt Magyarországon; ez pályafutásának egyik csúcspontját jelentette. Kivételes képességeit jellemzi, hogy nevéhez fűződik a rekonstrukciós urológiai sebészet elindítása is; úttörő tevékenységet végzett a hólyag- és prosztatarák műtéti kezelésében.”

Emlékezete[szerkesztés]

A professzor élete előtt 2017. november 16-tól tisztelgő kiállítás nyílt a Szegedi Tudományegyetemen, amelynek anyagát a Petri Tanítványok Baráti Köre és az SZTE Klebelsberg Könyvtár Egyetemi Gyűjteménye gyűjtötte és rendezte.

Művei[szerkesztés]

Hivatása mellett a szépirodalom területére is ellátogatott:

  • Tétova esztendő, r., 1988
  • Nemzetőr voltam Szegeden. Kendi József emlékezései, 1991
  • A Nap szembenéz a Holddal, elb., visszaemlékezés, 1996
  • 79 nap remény. Az első magyar veseátültetés története, Szeged, 1997

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Ki kicsoda 2000. Magyar és nemzetközi életrajzi lexikon, csaknem 20000 kortársunk életrajza. Főszerk. Hermann Péter, vál., szerk. A. Gergely András et al. Bp., Biográf Kiadó–Greger Média Kft., 1999
  • Péter László: A szegedi főreáliskola, elődei és utódai. Szeged, Móra Ferenc Múzeum, 1989
  • Révai Új Lexikona. Főszerk. Kollega Tarsoly István. Szekszárd, Babits, 1996-
  • Szegedi egyetemi almanach 1921-1995. Szerk. Szentirmai László, Iványi Szabó Éva, Ráczné Mojzes Katalin. Szeged, Hungaria, 1996
  • Szegedi ki kicsoda? 1998-99. Főszerk. Dlusztus Imre. [Szeged], Délmagyarország Kft., [1999]
  • Új magyar életrajzi lexikon. Főszerk. Markó László. Bp., Magyar Könyvklub
  • Új magyar irodalmi lexikon. Főszerk. Péter László. Bp., Akadémiai Kiadó, 1994