Nemzeti Front (magyar párt)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nemzeti Front

Nyilas jelvények Alsó sorban középen a NF kitűzője
Nyilas jelvények
Alsó sorban középen a NF kitűzője
Adatok
Utolsó vezetőSalló János

Alapítva1936 októberének eleje
Feloszlatva1939.
UtódpártKeresztény Nemzeti Szocialista Front - Nemzeti Front

Ideológianemzetiszocializmus
Politikai elhelyezkedésszélsőjobboldal
Parlamenti jelenlét1939

A Nemzeti Front (NF) egy rövid életű magyarországi nemzetiszocialista párt volt.

Története[szerkesztés]

A párt Salló János és Rajniss Ferenc vezetésével alakult 1936 októberének elején. 1939 elején egyesült a Keresztény Nemzeti Szocialista Fronttal, Keresztény Nemzeti Szocialista Front - Nemzeti Front néven. Az egyesült párt két része azonban ennek ellenére önállóan indult az 1939-es választásokon, illetve néhány helyi választáson, csupán egymással szemben nem állítottak jelölteket. Az NF a fővároson és annak környékén kívül Hódmezővásárhelyen, valamint Bács-Bodrog vármegye és Baja város listáján indult. Az 1939-es választásokon egyéni választókerületekben a párt öt jelöltje nyert mandátumot, akik közül ketten közös jelöléssel (KNSZF-NF) jutottak a parlamentbe (utóbbi kettő a KNSZF színeiben politizált). Hozzájuk még egy képviselő csatlakozhatott listás helyről, vagyis közösen összesen hat képviselőt delegálhattak a parlamentbe.

Rajniss 1939-ben még a választások előtt elhagyta a pártot, mert ekkor még társaival ellentétben élesen elutasította az együttműködést Szálasiékkal. A Nemzeti Front röviddel ez után teljesen beolvadt a KNSZF-be, ami pedig 1940-ben beolvadt a Nyilaskeresztes Pártba.

Országgyűlési választási eredményei[szerkesztés]

Választások Szavazatok száma Szavazatok aránya Mandátumok száma Mandátumok aránya Parlamenti szerepe
1939-es 64 328 1,74% 3 (6X) 1,15% ellenzék

X: Három további képviselő közös KNSZF-NF jelöléssel nyert mandátumot, ők a KNSZF színeiben politizáltak, a közös frakciót összesen hatan alkották.

A KNSZF választási eredményeit lásd ott.

Források[szerkesztés]