Ndiswrapper

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ndiswrapper
Ndiswrapper parancssor
Ndiswrapper parancssor

FejlesztőPontus Fuchs
Jan Kiszka
Giridhar Pemmasani
Legfrissebb stabil kiadás1.60 (stabil verzió, 2016. május 1.)[1]
Programozási nyelvC
Operációs rendszerLinux
Kategóriadriver wrapper
LicencGNU GPL
A Ndiswrapper weboldala
Ndisgtk

Az Ndiswrapper egy ingyenes, nyílt forráskódú program vezeték nélküli hálózati eszközökhöz Linux operációs rendszerre. Egyes gyártók nem támogatják az előbbi platformot, így lehetetlen hozzájuk meghajtóprogramokat (driver) írni információ hiányában. Az Ndiswrapper megvalósítja (modellezi) a Microsoft Windows kernelének NDIS API felületének dinamikus linkelését az eredeti gyári meghajtóprogramokkal.

Használata[szerkesztés]

Az Ndiswrapper használatához szükségesek a Microsoft Windows operációs rendszerre írt meghajtóprogramok közül a „*.inf” és a „*.sys” állományok. Például: ha a saját meghajtóprogramot sajat_driver néven található a telepítő médián, akkor sajat_driver.inf, sajat_driver.sys és a gyártó azonosítója (eszközazonosító) vendorid:productid 3315:0002 (a példában egy TP-Link WN620G Wireless adapter szerepel konkrét gyártó/termék azonosítóval.) Amennyiben sikeresen telepítve lett az Ndiswrapper program, akkor az alábbi könyvtárban (/etc/ndiswrapper/sajat_driver) található 3 állomány:

  • 0000:0000.conf, mely tartalmazza az egyéb információkat például a kicsomagolt inf állományról,
  • „sajat_driver.inf” (az eredeti inf file)
  • „sajat_driver.sys” (meghajtóprogram állománya)

Grafikus felhasználói felület[szerkesztés]

Az Ndiswrapper programnak többféle felhasználói felület áll a rendelkezésére, például a Ndisgtk és a NdisConfig, amelyek a telepítéskor használhatóak grafikus felhasználói felületként (GUI).

Egyszerű programok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. Version 1.60 released (angol nyelven). (Hozzáférés: 2016. május 4.)