Narancsszínű korallgomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Narancsszínű korallgomba
Kifejlett példány a természetes élőhelyén
Kifejlett példány a természetes élőhelyén
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Törzs: Bazídiumos gombák (Basidiomycota)
Osztály: Agaricomycetes
Rend: Gomphales
Család: Korallgombafélék (Ramariaceae)
Nemzetség: Korallgomba (Ramaria)
Fr. ex Bonord. (1851)
Faj: R. aurea
Tudományos név
Ramaria aurea
(Schaeff.) Quél. 1888
Szinonimák
  • Clavaria aurea Schaeff. (1774)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Narancsszínű korallgomba témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Narancsszínű korallgomba témájú médiaállományokat és Narancsszínű korallgomba témájú kategóriát.

A narancsszínű korallgomba (Ramaria aurea) az Agaricomycetes osztályának Gomphales rendjébe, ezen belül a korallgombafélék (Ramariaceae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A narancsszínű korallgomba előfordulási területe Európa és Észak-Amerika, ahol főleg a fenyvesekben, de ezek hiányában a bükkösökben is megtalálható. Augusztustól - néha júliustól - novemberig terem.

Megjelenése[szerkesztés]

A gomba egészben 8-20 centiméter magas és 5-12 centiméter átmérőjű. A sárga tönkjéből többszörösen osztott vastag és cserjére emlékeztető, egyenesen felálló ágacskák nőnek, amelyek többé-kevésbé hengeresek. Az ágakcskák végei is kettéválnak. Fiatalon a színük világító, aranysárga vagy tojássárga, de idősebb korban világos okker tónusúakká válnak. A rövid tönkje csak 3-4 centiméter hosszú és 5-6 centiméter átmérőjű; legalul kifehéredik. A fiatal gombahúsa piszkosfehér és enyhén savanykás; az idősebbé kesernyés.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Ramaria aurea in MycoBank.
  • Marcel Bon: “Pareys Buch der Pilze”, Editura Kosmos, Halberstadt 2012, ISBN 978-3-440-13447-4
  • Bruno Cetto, vol. 1-7
  • Rose Marie și Sabine Maria Dähncke: „700 Pilze in Farbfotos”, Editura AT Verlag, Aarau - Stuttgart 1979 și 1980, ISBN 3-85502-0450
  • Rose Marie și Sabine Maria Dähncke: „Pilze”, Editura Silva, Zürich 1986
  • Hans E. Laux: „Der große Pilzführer, Editura Kosmos, Halberstadt 2001, p. 180-181, ISBN 978-3-440-14530-2
  • Gustav Lindau, Eberhard Ulbrich: „Die höheren Pilze, Basidiomycetes, mit Ausschluss der Brand- und Rostpilze”, Editura J. Springer, Berlin 1928
  • Meinhard Michael Moser: „ Röhrlinge und Blätterpilze - Kleine Kryptogamenflora Mitteleuropas”, ediția a 5-ea, vol. 2, Editura Gustav Fischer, Stuttgart 1983

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ramaria aurea című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Laba ursului című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.