Nannochloropsis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nannochloropsis
Nannochloropsis-faj fénymikroszkóppal nézve
Nannochloropsis-faj fénymikroszkóppal nézve
Rendszertani besorolás
Ország: Chromalveolata
Törzs: Sárgásmoszatok (Heterokontophyta)
Törzs: Ochrophyta
Altörzs: Phaeista
Altörzság: Limnista
Osztály: Eustigmatophyceae
Rend: Eustigmatales
Család: Monodopsidaceae
Nemzetség: Nannochloropsis
D.J.Hibberd, 1981
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nannochloropsis témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nannochloropsis témájú kategóriát.

A Nannochloropsis a Chromalveolata országának és a sárgásmoszatok (Heterokontophyta) törzsének egyik nemzetsége.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Nannochloropsis 6 fajból álló alga csoport. A nemzetséget, először 1981-ben Hibberd rendszerezte és írta le. A Nannochloropsis-fajok főleg a tengerekben élnek, de az édes- és brakkvízekben is megtalálhatók. Mindegyik faj, apró, mozgásképtelen gömböcske. Nincs különleges alakjuk, és nem különböztethetők meg egymástól, sem fénymikroszkóppal, sem elektronmikroszkóppal. A fajok közti megkülönböztetéshez a rbcL- és 18S rNDS-szekvenciák vizsgálata kell. A többi mikroalgától abban különbözik, hogy nem tartalmaz klorofill b- és c-t. A nem tagjai nagy számú és mennyiségű pigmentet képesek előállítani, köztük astaxantint, zeaxantint és kantaxantint. Ezeknek az algáknak, igen egyszerű a felépítése, és nagyonhasonlítanak a rokon fajokra. Egy példány 2 mikrométer hosszúságú. A Nannochloropsis-fajokat iparilag is lehetne hasznosítani, mivel igen nagy mennyiségű telített zsírsavakat képes felhalmozni. Manapság a halivadékok és a kerekesférgek (Rotifera) táplálásához használják fel. A bioüzemanyagok előállításához is hasznos lenne. A spanyolországi Cádiz városban, az „A Poniente” nevű vendéglő, Nannochloropsis gaditanából készült ételeket szolgál fel.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 6 faj tartozik:

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nannochloropsis című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Nannochloropsis D.J.Hibberd, 1981 WoRMS
  • Algaebase, available online
  • Andersen, R. A., R. W. Brett, et al. (1998). "Phylogeny of the Eustigmatophyceae based upon 18s rDNA, with emphasis on Nannochloropsis." Protist 149(1): 61-74.
  • Assaf Sukenik, Y. C. T. B. (1989). "Regulation of fatty acid composition by irradiance level in the Eustigmatophyte Nannochloropsis sp." Journal of Phycology 25(4): 686-692.
  • Hibberd (1981). "Notes on the taxonomy and nomenclature of the algal classes Eustigmatophyceae and Tribophyceae (Synonym Xanthophyceae)." Botanical journal of the Linnean society 82: 93-119.
  • Fawley (2007). "Observations on the Diversity and Ecology of Freshwater Nannochloropsis (Eustigmatophyceae), with Descriptions of New Taxa." Protist 158: 325-336.
  • Guiry, M.D.: Nannochloropsis. AlgaeBase. World-wide electronic publication, National University of Ireland, Galway, 2008. (Hozzáférés: 2009. február 21.)