Nő az ablakban (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nő az ablakban
(The Woman in the Window)
2021-es amerikai film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
RendezőJoe Wright
ProducerScott Rudin
Eli Bush
Anthony Katagas
AlapműA. J. Finn: The Woman in the Window
Műfaj
  • thrillerfilm
  • rejtélyfilm
  • regény alapján készült film
  • psychological thriller film
ForgatókönyvíróTracy Letts
FőszerepbenAmy Adams
Gary Oldman
Anthony Mackie
Fred Hechinger
Wyatt Russell
Brian Tyree Henry
Jennifer Jason Leigh
Julianne Moore
ZeneDanny Elfman
OperatőrBruno Delbonnel
VágóValerio Bonelli
Gyártás
GyártóFox 2000 Pictures
Scott Rudin Productions
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew York
Játékidő100 perc
Költségvetés40 000 000 $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix[1][2]
Bemutató2021. május 14.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Nő az ablakban (eredeti cím: The Woman in the Window) 2021-ben bemutatott amerikai bűnügyi-thriller Joe Wright rendezésében. A forgatókönyvet A. J. Finn 2008-as azonos című regényéből Tracy Letts írta. A főszerepet Amy Adams, Gary Oldman, Jennifer Jason Leigh és Julianne Moore alakítja.

Rövid történet[szerkesztés]

Anna Fox egyedül élő agorafóbiás gyermekpszichológus, aki magányában otthona ablakából figyeli a környéket és szomszédait. Amikor gyilkosság szemtanúja lesz, önálló nyomozásba kezd, miközben a képzelet és a valóság határa egybefolyik számára.

Cselekmény[szerkesztés]

Anna Fox gyermekpszichológus egyedül él egy manhattani Brownstone- ban , miután elvált férjétől, Edwardtól; a lányukkal, Oliviával él, de a lány napi szinten beszél velük. Anna agorafóbiában szenved , és házhoz kötött állapota arra készteti, hogy egy második emeleti ablakból megfigyelje az összes szomszédját, beleértve a Russell családot is, aki nemrég költözött be az utca túloldalán. Emellett rengeteg gyógyszert iszik és sokat iszik.

Egy este Jane Russell meglátogatja Annát, és összebarátkoznak. Találkozik Ethan-nel, Jane tinédzser fiával is, aki azt sugallja, apja, Alistair bántalmazza. Egy éjszaka Anna szemtanúja lesz, ahogy Jane-t halálra késelték a nappaliban. Felveszi a kapcsolatot a rendőrséggel, de nem hisznek neki, azt állítja, hogy a családban mindenki jól van. Alistair "Jane"-nel együtt érkezik, aki Anna megdöbbenésére más nő, mint akivel találkozott. Kémkedni kezd a Russell család után.

Anna bérlője, David, aki a pincéjében él, azt állítja, hogy nem hallott vagy látott semmit, bár megtudja, hogy David egyszer börtönben volt, és megszegte a feltételes szabadlábra helyezést. Névtelen e-mailt kap az alvásáról készült fényképpel. Újra felveszi a kapcsolatot a nyomozókkal, akikhez csatlakoznak Russellék és David Anna házában, és Anna összetörik, amikor egy nyomozó felfedi, hogy Edward és Olivia egy autóbaleset következtében haltak meg, amit Anna véletlenül okozott. Anna emiatt agorafóbiás, és a gyógyszerei miatt hallucinációk támadtak, és olyan emberekkel beszélgetett, akik nincsenek ott.

Anna bocsánatot kér a Russell családtól, és abbahagyja a gyanúsítást. Videót rögzít a mobiltelefonján, és azt tervezi, hogy túladagolás miatt öngyilkos lesz. Aztán felfedez egy fényképet, amelyet a macskájáról készített, és egy borospohár tükörképében meglátja az eredeti Jane-t, ami bizonyítja, hogy ő az igazi. Anna megmutatja Davidnek a fényképet, és bevallja, hogy az eredeti Jane, akivel találkozott, egy Katie Melli nevű nő, Ethan biológiai anyja. Katie a Russell családot üldözte, és megpróbált közel kerülni Ethanhez. David megtagadja, hogy Annának segítsen bizonyítani az igazságot; ekkor hirtelen megtámadja és megöli Ethan, aki a házban lapult.

Ethan felfedi Annának, hogy ő ölte meg Katie-t, és sorozatgyilkos , mivel megölte Alistair titkárnőjét is Bostonban, most pedig Annát szándékozik megölni. Egész héten beengedte magát a házába egy lopott kulccsal, és ő készítette a fotót az alvóról. Anna a tetőre menekül, ahol addig harcolnak, amíg a tetőablakon keresztül a halálba löki Ethant.

Miközben Anna felépül a kórházban, Little nyomozó meglátogatja, és elmondja neki, hogy letartóztatták Alistairt és Jane-t, amiért segítettek Ethannek leplezni Katie meggyilkolását, és megtalálták Katie holttestét. Little bevallja, hogy megnézte Anna öngyilkossági videóját, de visszaadja a telefonját, hogy törölhesse, mielőtt bizonyítékként vissza kell adnia. Bocsánatot kér, amiért nem hitt neki.

Kilenc hónappal később Anna, aki már józan és egészséges, elbúcsúzik a házától, mielőtt elköltözik, és folytatja életét, most már nem fél a külvilágtól.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Dr. Anna Fox Amy Adams Ruttkay Laura
Alistair Russell Gary Oldman Sztarenki Pál
Edward "Ed" Fox Anthony Mackie Varga Gábor
Ethan Russell Fred Hechinger Major Erik
David Winters Wyatt Russell Mészáros Béla
Little nyomozó Brian Tyree Henry Gémes Antos
Jane Russell Jennifer Jason Leigh Hámori Eszter
Katherine Melli Julianne Moore Nagy-Kálózy Eszter
Norelli nyomozó Jeanine Serralles Ligeti Kovács Judit
Olivia Fox Mariah Bozeman Engel-Iván Lili
Bina Liza Colón-Zayas
Anna terapeutája Tracy Letts Berzsenyi Zoltán

Háttér és forgatás[szerkesztés]

2016 szeptemberében a Fox 2000 megszerezte a jogokat, A.J. Finn azonos című regénye alapján készülő filmmel kapcsolatban.[4] 2018 márciusában bejelentették, hogy Joe Wright rendezi meg a filmet, Tracy Letts forgatókönyve alapján. Scott Rudin és Eli Bush lettek a film producerei.[5] 2018 áprilisában Amy Adams csatlakozott a filmhez, mint főszereplő.[6] 2018 júliusában Julianne Moore, Wyatt Russell, Gary Oldman és Brian Tyree Henry csatlakozott a szereplőgárdához.[7][8][9][10] 2018. augusztusban Fred Hechinger és Anthony Mackie csatlakozott a film szereplőihez.[11][12]

A film forgatása 2018. augusztus 6-án kezdődött New York Cityben,[13][14] és 2018. október 30-án fejeződött be.[15]

Megjelenés[szerkesztés]

A Nő az ablakban című filmet eredetileg 2019. október 4-én adta volna ki a 20th Century Studios.[16] Azonban július 9-én áttették a filmet 2020-ra, és a Disney több alakítást végzett a filmen, mert a közönség nagyja negatívan reagált a filmre.[17] A film tervek szerint 2020. május 15-én mutatkozott volna be,[18] de a Covid19-pandémia miatt határozatlan időre elhalasztották és a film forgalmazási jogait várhatóan a Netflix veszi át.

Ez volt az utolsó film, amely a Fox 2000 Pictures alatt jelent meg, miután a The Walt Disney Company megszüntette a 21th Century Fox által megvásárolt céget.[19]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The_Woman_in_the_Window_(2021_film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ABDUL: Woman In The Window: When It Is Heading On Netflix, Every Detail Fans Should Know (amerikai angol nyelven). The Digital Wise , 2020. augusztus 24. [2020. október 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. szeptember 12.)
  2. Thompson, Anne: Netflix's Oscar Lineup, from David Fincher and Gary Oldman to the Return of Sophia Loren (angol nyelven). IndieWire , 2020. augusztus 28. [2020. szeptember 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. szeptember 12.)
  3. ISzDb – Nő az ablakban (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. május 15.)
  4. Fleming Jr, Mike: Fox 2000 Buying Hitchcockian Thriller Novel 'The Woman In The Window'. Deadline Hollywood , 2016. szeptember 29. (Hozzáférés: 2018. augusztus 5.)
  5. Lang, Brent: Joe Wright Directing 'The Woman in the Window' (EXCLUSIVE). [[Variety (magazin)|]] , 2018. március 26. (Hozzáférés: 2018. augusztus 5.)
  6. Fleming Jr, Mike: Amy Adams In 'The Woman In The Window' For Joe Wright & Fox 2000. Deadline Hollywood , 2018. április 25. (Hozzáférés: 2018. augusztus 5.)
  7. Kit, Borys: Julianne Moore in Talks to Join Amy Adams in 'Woman in the Window' (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2018. július 10. (Hozzáférés: 2018. augusztus 5.)
  8. N'Duka, Amanda: Wyatt Russell Joins Amy Adams In Fox 2000's 'The Woman In The Window'. Deadline Hollywood , 2018. július 13. (Hozzáférés: 2018. augusztus 5.)
  9. Kit, Borys: Gary Oldman Joins Amy Adams in 'The Woman in the Window' (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2018. július 25. (Hozzáférés: 2018. augusztus 5.)
  10. N'Duka, Amanda: 'Atlanta' Star Brian Tyree Henry Added To Fox 2000's 'The Woman In The Window' Thriller. Deadline Hollywood , 2018. július 25. (Hozzáférés: 2018. augusztus 5.)
  11. McNary, Dave: Film News Roundup: Craig Sheffer to Star in Horror Movie 'Widow's Point'. [[Variety (magazin)|]] , 2018. augusztus 6. (Hozzáférés: 2018. augusztus 7.)
  12. Kroll, Justin: Anthony Mackie Joins Amy Adams, Julianne Moore in Joe Wright's 'Woman in the Window' (EXCLUSIVE). [[Variety (magazin)|]] , 2018. augusztus 14. (Hozzáférés: 2018. augusztus 14.)
  13. Finn, AJ: All will be revealed soon. Production begins on August 5th, after all!. Twitter.com , 2018. július 26. (Hozzáférés: 2018. augusztus 5.)
  14. JOE WRIGHT’S ‘WOMAN IN THE WINDOW’ SHOOTS NEXT MONTH IN NYC – GARY OLDMAN MIGHT JOIN CAST
  15. The Woman in the Window. Backstage . (Hozzáférés: 2018. október 30.)
  16. Fox Dates Amy Adams Pic 'Woman In The Window', Moves Thriller 'Bad Times At The El Royale'
  17. Keegan, Rebecca: Amy Adams' 'Woman in the Window' to Move to 2020 as Disney Retools Fox Film. The Hollywood Reporter , 2019. július 9. (Hozzáférés: 2019. július 9.)
  18. D'Alessandro, Anthony: Amy Adams 'Woman In The Window' Will Now Open In Early Summer, 'Cruella' Moves To 2021. Deadline Hollywood , 2019. augusztus 20. (Hozzáférés: 2019. augusztus 20.)
  19. Fleming Jr., Mike. „Elizabeth Gabler's Fox 2000 To Shutter As Disney Takes Over”, Deadline , 2019. március 21. (Hozzáférés: 2019. március 21.) 

További információk[szerkesztés]