Műszaki Könyvkiadó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Műszaki Könyvkiadó
Típus
Alapítva1955
Székhely2519 Piliscsév, Topol utca 3.
Iparágkönyvkiadás
Termékektankönyv- és szakkönyvek
Anyavállalata2007-2013 Infinitas Learning 2013- Konsept-H

A Műszaki Könyvkiadó weboldala
SablonWikidataSegítség

A Műszaki Kiadó hazánk egyik legnagyobb kiadóvállalata. Profiljuk mára jelentősen bővült: megtartva a nagy múltú, széles körben ismert és elismert tankönyv- és szakkönyvkiadást, a közismereti tankönyvek piacának is egyik legfontosabb szereplője.

Története[szerkesztés]

A Műszaki Kiadó hazánk egyik vezető tankönyvkiadója, az 1955-ös alapítása óta gondozott közel 9000 szak- és tankönyvvel a tankönyvpiac – főként a szakképzési és matematikai tankönyvpiac – állandó meghatározó szereplője.

A kiadó életében a 90-es évek jelentős változásokat hoztak: 1993-ban a dolgozók privatizálták a céget, majd tőlük vásárolta meg a részvénytársaság 100%-os tulajdonát a holland Wolters Kluwer, a világ egyik legnagyobb tankönyv- és üzleti kiadója. A vállalat 1998-ban megvette Calibra Kiadót is, amelyet beolvasztott a Műszaki Kiadóba. 2007-től a kiadó a szintén holland Infinitas Learning cégcsoporthoz került. A nemzetközi tulajdonosi háttér ellenére a kiadó hazai fejlesztésű, magyar szerzőkkel és közreműködőkkel készülő korszerű tankönyveket és oktatást segítő kiadványokat jelentetett meg nagy számban. A kiadó interaktív tananyagai és online könyvei miatt a digitális tananyagpiac fontos szereplőjévé vált, a legnagyobb hazai online pedagógusközösséget, az eTanárikart is működteti, továbbá rendszeresen szervez szakmai képzéseket és rendezvényeket. Az 1995-ben alapított kiadó általános iskolai, szakképző iskolai, gimnáziumi, illetve nemzetiségi oktatás részére, valamint enyhe értelmi fogyatékos tanulóknak is készít és forgalmaz tankönyveket, segédkönyveket, tanulást, tanítást segítő kiadványokat.

A Kiadó a Képzőművészeti Kiadó, majd 2014-ben a Tankönyvmester Kiadó megvásárlásával tovább erősödött és így a szakmai tankönyvek piacának egyik - hanem "a" - legjelentősebb szereplőjévé vált.

Jelen[szerkesztés]

Száz százalékban magyar tulajdonú családi vállalkozás, a Konsept-H Könyvkiadó Kft. vásárolta meg 2013 november közepén a Műszaki Könyvkiadót

Igazgatók[szerkesztés]

  • 2014- : Simon István: ügyvezető igazgató

Díjak[szerkesztés]

  • 1999 Budai Díj - az oktatást-nevelést legjobban segítő műért
  • 2000 Szép Magyar Könyv 2000 Verseny - Díj a tankönyvek kategóriájában
  • 2000 Print Papír Kft. Különdíja
  • 2000 A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Fitz József-díja
  • 2002 Szép Magyar Könyv 2001 Verseny különdíj
  • 2002 Budai CD Díj - az oktatást-nevelést legjobban segítő CD-ROM műért
  • 2005 Szép Magyar Könyv 2004 Verseny – Oklevél

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]