Monte Mario

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mario hegy
(Monte Mario)
Magasság139 m
HelyRóma
Elhelyezkedése
Mario hegy (Róma)
Mario hegy
Mario hegy
Pozíció Róma térképén
é. sz. 41° 55′ 30″, k. h. 12° 27′ 06″Koordináták: é. sz. 41° 55′ 30″, k. h. 12° 27′ 06″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Mario hegy témájú médiaállományokat.
A Monte Mario parkja
Kilátás a parkból Róma központja felé

A Monte Mario (magyarul: Mario-hegy) Róma legmagasabb hegye (139 m). A város északnyugati oldalán terül el.

Az ókori Rómában a hegyet Mons Vaticanus vagy Clivus Cinnae néven ismerték. Elképzelések szerint a jelenlegi neve Mario Mellini bíborostól származik, hiszen a XV. században volt itt egy villája. Azonban a középkorban már Monte Malo („Rossz hegy”) névvel illették, köszönhetően annak, hogy III. Ottó ezen a helyen ölette meg Giovanni Crescenziót 998-ban.

A hegy keleti része természetvédelmi terület, a nyugati oldalon pedig a mostani elit városrész helyezkedik el, a tetején található a Szent Maria Rosaria templom és kolostora. Ezenkívül a XV. századi Villa Mellini helyén áll a Monte Mario Obszervatórium (amely a Róma Obszervatórium részét képezi) és a Museo Astronomico Copernicano. Olaszország térképein 1960-ig ezt a helyet jelölték kezdő délkörként Greenwich helyett. A hegy oldalában volt a Villa Piegneto korábbi helye, amelyet Pietro da Cortona épített. A XIX. század során az épület megmaradt romjait is földig rombolták.

A John Felice Rome Center, egyike a Chicagói Loyola Egyetem négy kampuszának, amely a hegyen a Massimi úton található.

Annak ellenére, hogy ez Róma legmagasabb „hegye”, Monte Mario mégsem tartozik a nevezetes hét domb közé és a történelmi belváros határain kívül esik.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Pallottino, Luigi. Monte Mario tra cronaca e storia. Roma (1991) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Monte Mario című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]