Moimenta-alcafachei vonatkatasztrófa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Moimenta-Alcafache-i vonatkatasztrófa szócikkből átirányítva)
Moimenta-alcafachei vonatkatasztrófa
Részletek
Dátum1985. szeptember 11.
OrszágPortugália
VasútvonalLinha da Beira Alta
Moimenta-alcafachei vonatkatasztrófa (Portugália)
Moimenta-alcafachei vonatkatasztrófa
Moimenta-alcafachei vonatkatasztrófa
Pozíció Portugália térképén
é. sz. 40° 34′ 56″, ny. h. 7° 46′ 54″Koordináták: é. sz. 40° 34′ 56″, ny. h. 7° 46′ 54″
Térkép

A moimenta-alcafachei vonatkatasztrófa 1985. szeptember 11-én történt Mangualde községnél, Portugáliában a portugál Linha da Beira Alta vasútvonalon. Bár a hivatalos adatok szerint 49 ember vesztette életét a tragédiában, bizonyos becslések 150-re teszik az áldozatok számát.[1] Ez volt Portugália történetének legsúlyosabb vasúti szerencsétlensége.[2]

Körülmények[szerkesztés]

A baleset Moimenta-Alcafache vasútállomás közelében történt Moimenta de Maceira Dão településen, Mangualde község területén. A vasútállomás Nelas és Mangualde közt helyezkedik el, a pálya egyik egyvágányú szakaszán.

A baleset két személyszállító vonatot érintett. Ezek egyike a Porto és Párizs között közlekedő nemzetközi vonat volt, amely a menetrend szerint mintegy 18 perce már úton volt;[3] míg a másik egy helyi személyszállító vonat volt, amely Coimbra irányába tartott.[4] A helyi vonat száma az 1439-es volt, amelyet egy CP Class 1400-as mozdony hajtott. A személyszállító vonat mintegy öt, vagy hat kocsiból állt, melyeket a Sorefame cég gyártott. A nemzetközi Sud Expresst az 1961-es számozású CP Class 1960-as mozdony hajtotta, melyre 12 kocsi volt csatlakoztatva, és mintegy 460 utas utazott rajta.[4]

Az ütközés[szerkesztés]

A Coimbra felé közlekedő helyi vonat minden állomáson és megállóhelyen megállt a menetrendje szerint. A vonat épp megérkezett Mangualde állomásra, ahol vesztegelnie kellett a nemzetközi vonat elhaladásáig. Annak ellenére, hogy a nemzetközi vonatnak volt továbbhaladási elsőbbsége a helyi vonattal szemben, mégis ez utóbbi indult el, jóllehet az idő már nem volt arra elegendő, hogy Nelas állomáson a két vonat egymást elkerülve más-más vágányokra legyen terelve.[4] Egy másik vonat vezetője, amely késéssel közlekedett a pályán, rosszul mérte fel, hogy a pálya üres, és szintén elindult. Az elindulás után a nelasi pályamester felhívta telefonon Moimenta-Alcafache állomást, és figyelmeztette őket a nemzetközi vonat áthaladására és a helyi személyszállító vonat érkezésére, és megpróbálta értesíteni a vasúti biztonsági dolgozókat, hogy elkerülje a balesetet.[3]

Este 6:37 perc környékén a két vonat egymásba rohant, mintegy 100 km/órás sebességgel. Az ütközés összeroncsolta mindkét mozdonyt, és mindkét szerelvényen megrongálta a személyszállító kocsikat, valamint az ütközés során több helyen is tűz ütött ki részben a mozdonyok kiömlött üzemanyaga, részben a kocsik figyelmeztető rendszerei miatt. A személyszállító kocsik anyaga nem volt tűzálló, illetve nem a tűz terjedését késleltető anyagokból készült, ezért a kigyulladt kocsikban a tűz gyorsan terjedt, ami nagyon sűrű, nagy mennyiségű füstöt produkált.[5]

Közvetlenül az ütközés után pánik tört ki az utasok közt, akik megpróbáltak kiszabadulni a kocsikból. Számos utas, köztük gyermekek is csapdába estek a vasúti kocsikban, és vagy halálra égtek, vagy megfulladtak a sűrű füstben.

A mentőalakulatok reakciói[szerkesztés]

A Portugál Nemzeti Gárda egyik egysége a közelben állomásozott, akiket azonnal riadóztattak is. Bár a mentőcsapatok a balesetet követő néhány percen belül kiérkeztek a helyszínre, kaotikus volt az állapot, mivel az égő kocsik kigyújtották a közeli erdősávot, és számos sérült volt, valamint sok utas pánikba esett.[2] A becslések szerint 150 utas veszett oda a tragédiában, bár a körülmények miatt és az utasok számának pontos nyilvántartásba vétele nélkül nem lehetséges az áldozatok pontos számának megállapítása. A hatóságok hivatalosan 49 áldozatot tudtak felkutatni, akik közül csak 14-et sikerült azonosítaniuk. További 64 utast hivatalosan eltűntnek nyilvánítottak.[4][6]

Azon áldozatokat, akiknek a holttestét nem sikerült azonosítaniuk a hatóságoknak, egy közös sírba temették a helyszín közelében, ahol a tragédiában elhunytak és a mentésben részt vevők tiszteletére egy emlékművet is felállítottak.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Moimenta-Alcafache train crash című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Carlos Cipriano: O 11 de Setembro de Alcafache foi há 25 anos (portuguese nyelven). Público, 2010. szeptember 11. [2011. január 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 29.)
  2. a b S. P. (11 de Setembro de 2008). Pior acidente ferroviário de sempre em Portugal. Diário de Viseu.
  3. a b S. P. (11 de Setembro de 2008). ALCAFACHE, 11.09.1985 - Foi o Maior Acidente Ferroviário em Portugal Archiválva 2015. április 11-i dátummal a Wayback Machine-ben. PT Comunidades.
  4. a b c d (11 de Setembro de 2007). Alcafache 11 Setembro 1985. Mangualde Online.
  5. Sobreviventes de Alcafache recordam o maior acidente ferroviário português. Jornal de Notícias, 2010. szeptember 11. (Hozzáférés: 2010. szeptember 12.)
  6. O 11 de Setembro de Alcafache foi há 25 anos. Público. [2011. január 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 11.)