Microcom Networking Protocol

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Microcom Networking Protocol (MNP) egy hibajavító és adattömörítő eljárás, amely valamilyen behatás által zavart hálózati összeköttetésen is biztosítja a hibátlan adatátvitelt. Az OSI hálózati rétegének része, megvalósítható szoftveres és hardveres úton is.

MNP1[szerkesztés]

Aszinkron, bájt-orientált kapcsolatot valósít meg, half duplex eljárással, már nem alkalmazzák. Lassítja az adatátvitelt.

MNP2[szerkesztés]

Aszinkron, full duplex átvitelt megvalósító eljárás. A Z80 és Intel 6800 típusú processzorokra dolgozták ki. Nem lassítja az átvitelt.

MNP3[szerkesztés]

Szinkron, teljes duplex adatcserét valósít meg. 10 bites adatcsomagokat használ (1 start-, 8 adat- 1 stopbit). Szinkron átvitelnél nincs start- és stopbit, ami gyorsítja az átvitelt. Tömörítést használ, így a modem fizikai sebességénél látszólag gyorsabb az átviteli sebesség.

MNP4[szerkesztés]

Két új optimalizálási eljárás jelent meg, az Adaptive Packet Assembly és a Data Phase Optimization. Az egyes adat-blokkok átvitele adatkeretekben, azaz csomagokban történik, és a keret tartalmazza a szükséges ellenőrző biteket. Ezzel a kerettel történik a szinkronizálás és az átvitel nyugtázása.

MNP5[szerkesztés]

Tökéletesebb adattömörítés, de a valós időben alkalmazott tömörítés nem ismeri fel, ha egy adat már eleve tömörítve volt. Ez esetben a többféle algoritmusokkal való kísérletezés miatt az átvitel jelentősen lelassul.

MNP6[szerkesztés]

Félduplex kommunikációt valósít meg, de teljes duplex szolgáltatásokat nyújt. Ez a Statistical Duplexing nevű történik, amely az ellentétes irányú jelfolyamot az egyes keretek között, az adatáramlás szünetében továbbítja.

MNP7[szerkesztés]

Az Enhanced Data Compression eljárás kombinálása az MNP4 szabványos kódolási eljárásával, aminek eredménye a fájlok továbbításának mintegy 300%-os felgyorsulása.

MNP8[szerkesztés]

Kimaradt a fejlesztésből.

MNP9[szerkesztés]

További átvitel gyorsítás az Enhanced Data Compression eljárással.

MNP10[szerkesztés]

Fejlesztés alatt áll. Célja a korábbi eredmények felhasználásával a tömörítési eljárás intelligenssé tétele.