Michaël Gillon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michaël Gillon
Életrajzi adatok
Született1974 (50 éves)
Liège
Ismeretes mintasztrofizikus
IskoláiLiège-i Egyetem
Szakmai kitüntetések
  • Balzan-díj (csillagászat, 2017, Belgium)
  • knight of the Mérite wallon (2016. szeptember 15.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Michaël Gillon témájú médiaállományokat.

Michaël Gillon belga csillagász és asztrofizikus. 1974-ben született Liège-ben. Az exobolygók; WASP-18 b és a Chariclo (10199) gyűrűk felfedezője.

Életrajz[szerkesztés]

Michaël Gillon a Liege-i egyetemen végezte tanulmányait biokémia és fizika szakon. 2003-ban PhD hallgató asztrofizikai, genetikai és a biokémiai szakon, 2006 márciusában védte meg doktori értekezését fotometriából az exobolygók átvonulása CoRoT projektben. Otthagyva a Liege-i egyetemet közel három évre a Genfi Egyetem csillagvizsgálójába ment. Tartózkodása alatt részt vett a forró Jupiter WASP-18 b felfedezésében.

2009 januárjában visszatért a Liege-i egyetemre, ahol folytatta az exobolygók és fizikai jellemzésükkel kapcsolatos munkáját. Ennek része a trappista projekt, amelyben ő az exobolygók vezető kutatója.

E projekt eredményei - 2010 közepén és 2012 végén harminc exobolygó észlelése - számos publikációban megjelentek.

2013-ban nevezték ki a Kheopsz tudományos csapat tagjává belga kollégájával, Valerie Van Grootel együtt.

2017. február 22-én a NASA hivatalosan is bejelentette a Michaël Gillon által vezetett nemzetközi csapat általi hét exobolygó felfedezését. Ezeket az exobolygókat, úgynevezett trappist-1 b, c, d, e, f, g, h, részben a Spitzer űrtávcsővel találták meg több megfigyelővel, beleértve az Európai Déli Obszervatóriumot is.

A Spitzer-űrtávcső segítségével egy tőlünk 40 fényévre található csillag, a Trappist-1 körül hét Föld-szerű és nagyságú bolygót fedeztek fel, melyek közül három a lakható övezetben van. A kutatók szerint a három bolygó közül bármelyiken lehet folyékony víz.

Díjai[szerkesztés]

  • 2016. szeptember 15-én a vallon érdemrend lovagjává ütötte.

Források[szerkesztés]

  • Henri Dupuis, "Michaël Gillon - Egy másik bolygón," FNRS NEWS szeptember 2010, P. 20 (olvasható online)

További információk[szerkesztés]