Matatek Judit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Matatek Judit
Született1976. február 25.[1]
Sümeg[2]
Elhunyt2009. augusztus 29. (33 évesen)[1]
Budapest[2]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaszínész
SírhelyeMihályfa

SablonWikidataSegítség

Matatek Judit (Sümeg, 1976. február 25.Budapest, 2009. augusztus 29.) a Vakvagányok című film főszereplője, a Mosolyország Alapítvány nagykövete.

Élete[szerkesztés]

Szüleivel és öccsével a Zala megyei Mihályfán élt hatéves koráig, amikor Budapestre került a vakok iskolájába. Az egyik szemén másfél, a másikon négyéves korában, az ideghártyán kialakult rosszindulatú daganat (retinoblastoma) miatt veszítette el látását. Az általános iskolai és a gimnáziumi évek alatt zongorázni és gitározni tanult, sportolt: három évig futott, távolugrott, rendszeresen evezett. Szüleit korán vesztette el: édesanyja 1992-ben, édesapja 1994-ben hunyt el. A József Attila Gimnáziumban érettségizett matematika tagozaton. Ezt követően a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogtudományi Karán tanult tovább, de másfél év után abbahagyta tanulmányait.

Országos ismertséget a 2001-ben bemutatott Tímár Péter-film, a Vakvagányok főszerepe hozott számára. 2001-ben kezdte tanulmányait az ELTE BTK történelem-kulturális antropológia szakán.

Sokat tett a társadalmi szemléletformálásért és a vakokért. A Mosolyország Alapítvány nagykövete, az Informatika a látássérültekért Alapítvány önkéntese, és két éven át az alapítvány arca volt.

2009. augusztus 29-én egy újabb rosszindulatú daganat okozta a halálát.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b 2017. október 9., Judit Matatek, 337911
  2. a b Freebase-adatdump

Források[szerkesztés]