Nyílgyökér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Maranta szócikkből átirányítva)
Nyílgyökér
Fehérerű nyílgyökér (Maranta leuconeura)
Fehérerű nyílgyökér (Maranta leuconeura)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Csoport: Commelinidae
Rend: Gyömbérvirágúak (Zingiberales)
Család: Nyílgyökérfélék (Marantaceae)
Nemzetség: Maranta
L.
Szinonimák
  • Allouya Plum. ex Aubl.[1]
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nyílgyökér témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nyílgyökér témájú kategóriát.

Fehérerű nyílgyökér (Maranta leuconeura)

A nyílgyökér vagy maranta (Maranta) a nyílgyökérfélék családjába tartozó növénynemzetség. A trópusi Közép- és Dél-Amerikában, valamint Nyugat-India térségében őshonos.[2][3] A Maranta génusz elnevezését Bartolomeo Maranta 16. századi olasz botanikus-fizikusról kapta.

A nemzetség mintegy 40-50 faja ismert.[1] Valamennyien évelő növények, rizómásak. Sűrű, örökzöld leveleik osztatlanok, burkolt szárral. A levelek napközben vízszintesek, este fölegyenesednek és függőlegesen állnak, ezért „imádkozó növény”-nek is nevezik a nemzetséget és egyes fajait, különösen az M. leuconeura-t.[4] Virágai aprók, három sziromlevéllel és két nagyobb, sziromszerű, meddő porzóval (staminodium).

Szobanövényként[szerkesztés]

Egyes nyílgyökereket különleges levélmintázatuk és szép, kicsi virágaik miatt tartanak szobanövényként.Párás levegőt igényelnek. Szeretik a fényt, de elélnek félárnyékos helyen is. Rendszeresen kell locsolni őket.[forrás?]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Maranta című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]