Makarskai egyházmegye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Makarskai egyházmegye
Elhelyezkedés
é. sz. 45° 53′ 53″, k. h. 16° 50′ 36″
Statisztikai adatok
További jellemzők
Egyházrómai katolikus egyház
Alapítás ideje6. század
Megszűnt1828. június 30.
JogutódDiocese of Split-Makarska (Spalato-Macarska)
Vezetése
Honlap

Makarskai egyházmegye a Catholic Hierarchy-n
A Wikimédia Commons tartalmaz Makarskai egyházmegye témájú médiaállományokat.

Az egykori horvátországi Makarskai egyházmegye a római katolikus egyház egyik, több ízben létrehozott, majd megszüntetett egyházmegyéje volt, a legutolsó megszűnése kori területe ma a Split-Makarskai főegyházmegye (volt Salonai egyházmegye) részét képezi.

Története[szerkesztés]

533-ban alapították Macarscai egyházmegye (olasz) néven, a Naronai egyházmegyétől elszakadt területen. 590-ben szüntették meg első ízben, területét részben a Salonai metropolita főegyházmegyéhez csatolták, részben pedig a Duvnói egyházmegyét (Bosznia) hozták létre. 1344-ben másodszor hozták létre a Macarscai egyházmegyét a Salonai egyházmegyéből, 1400-ban másodszor is egyesítették vele. 1615-ben harmadízben is létrehozták, újra Salonai metropolita érsekségtől. 1663-ban (újra) területet szerzett a megszüntetett Duvnói egyházmegyétől. 1735-ben elvesztette területének egy részét, ebből alakult meg a Boszniai apostoli vikariátus. 1828. június 30-án beolvadt Split–Makarskai főegyházmegyébe, amely később metropolita érsekséggé vált.

Püspökök[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Roman Catholic Diocese of Makarska című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források és külső hivatkozások[szerkesztés]