Magyar SEAT León Kupa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Magyar Seat Leon Kupa szócikkből átirányítva)
Magyar SEAT León Kupa
Kategóriamárkakupa
HelyszínMagyarország
Első év2007
Motorok2 literes TFSI
Egyéni győztesHUN Kazár Miklós (2010)
Győztes csapatHUN Zengő Motorsport (2010)

A Magyar SEAT León Kupa egy autóverseny-sorozat, amely 2007-től 2010-ig minden évben megrendezésre került. A SEAT az első Leon Cupból nagyon sikeres márkakupa sorozatot hozott létre, amely Európa több országában sikeresen építette a Seat nimbuszát. Ezek közül a legismertebb a DTM betétfutamaként megrendezett márkakupa, amelyet már évek óta nagy ismertség övez. A régi Leon Supercopa már a hazai pályákon is látható volt, ugyanis a hazai Seat importőr 2003-tól támogatta Zengő Zoltánt, aki három év versenyzés után 2005-ben már a gyorsasági szakág vezetőjeként dolgozott azon, hogy itthon is létrejöjjön egy ilyen sorozat. 2006-ban már a legfrissebb Supercopát is megismerhette a magyar közönség, Zengő Zoltán indult vele a Material Kupa zóna-küzdelmeiben, majd az évad utolsó versenyén Wéber Gábor riogatta az ellenfeleket.

A Magyar SEAT León Kupáról[szerkesztés]

Magyarországon már hagyománynak mondható a különböző márkakupák rendezése, mint Opel Astra, Renault Clio vagy a Suzuki Swift Kupa. Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország és Törökország után Magyarország volt az ötödik (és a régióban az első), amely otthont adott egy ilyen rangos versenysorozatnak. Az első Magyar SEAT León Kupa futam 2007-ben rajtolt a Hungaroringen. Nem sok pilótának volt lehetősége ilyen drága technikával versenyezni, ezt mutatja, hogy az első futamon mindössze 15-en álltak rajthoz.

Az autóról[szerkesztés]

A kétliteres TFSI motor dolgozik benne. A TFSI azt jelenti, hogy turbófeltöltéses és közvetlen befecskendezéses benzines, ami gyárilag a Leon Cuprában 240 LE-t tud, itt azonban már 300 lóerős. A nyomaték , már 2100-as fordulatszámtól él a 340 Nm-es érték, amelyet egészen 5000-ig kitart. Ehhez a motorhoz egy, csak a kormányról kapcsolható DSG váltót párosítottak. A DSG hatsebességes, az utcainál rövidebb váltási időkkel, sport-automata fokozattal.

Az autó vezetése azzal kezdődik, hogy valahogy be kell mászni a B-oszlop mögé. A pedálokból csak kettő van, hiszen a DSG miatt nincs kuplung. Ezért aztán az egész úgy lett kialakítva, hogy alapvetően bal lábbal kelljen fékezni, ez azonban a szervo nélküli fékkel nem egyszerű. A volán állítható magasságú és tengelyirányban is mozog, ezért tökéletes vezetési pozíciót könnyű felvenni. A műszerezettség mindössze egy MOTEC kijelzőre redukálódott, azonban erről az autó összes paramétere elérhető. A műszer tetején található egy ledsor ami segít az ideális váltásban.

Bajnokok[szerkesztés]

Pilóta Csapat
2007 Magyarország Kiss Norbert IMC Motorsport Egyesület
2008 Magyarország Kiss Norbert IMC Motorsport Egyesület
2009 Magyarország Michelisz Norbert Zengő Motorsport Kft.
2010 Magyarország Kazár Miklós Zengő Motorsport Kft.

Statisztika[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]