MV Doña Paz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MV Doña Paz
Hajótípuskomp
ÜzemeltetőSulpicio Lines
Illetőségi kikötőManila
ÚtvonalTacloban-Catbalogan-Manila
Pályafutása
ÉpítőOnomichi Dockyard
Megrendelés1962.
Építés kezdete1962.
Vízre bocsátás1963. április 25.
Szolgálatba állítás1963.
Szolgálat vége1987. december 20.
Honi kikötőFülöp-szigetek
SorsaÖsszeütközött a Vector tankhajóval 1987. december 20-án, kigyulladt és elégett
Általános jellemzők
Hossz93.1 méter
Szélesség13.6 méter
Összsúly2,602 t
Üzemanyagdízelolaj
Sebesség18 csomó (33 km/h)

Legénység66 fő
Férőhelyek száma1518 utas
A Wikimédia Commons tartalmaz MV Doña Paz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az MV Doña Paz egy Fülöp-szigeteki komp, mely 1987. december 20-án összeütközött az MT Vector tartályhajóval, majd kigyulladt, és elégett. Ez eddig a legnagyobb hajókatasztrófa békeidőben, a maga 4386 áldozatával.

Az 1963-ban, Japánban épült hajón a katasztrófa napján a megengedettnél jóval többen utaztak. A komp maximális befogadóképessége 1518 utas volt, de több mint 4000 ember utazott rajta. A lerobbant állapotban lévő Doña Paz Taclobanból indult el Manilába. A hajónak nem volt rádiója, tűzvédelmi és mentési felszerelése elavult. Éjszaka a Tablas-szorosban összeütközött a Vector tankhajóval, amely 1 050 000 liter kőolajat szállított. A Vector rakománya kigyulladt, a tűz pedig azonnal átterjedt a Doña Pazra. A nyílt fedélzeten alvó utasoknak esélyük sem volt a túlélésre. A kőolajszállítmány a vízbe is beleömlött, így gyakorlatilag a tenger is lángolt, és aki a vízbe ugorva próbálta az életét megmenteni, az is meghalt, vagy súlyos égési sérüléseket szerzett. A környéken levő cápák is súlyosbították a helyzetet. Mindkét hajó a "csontvázáig" égett, majd elsüllyedt. Az esetet csak 26 ember élte túl: 24-en a Doña Pazról, és ketten a Vector személyzetéből.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a MV Doña Paz című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.