MACD

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A MACD (angol Moving Average Convergence/Divergence = Mozgóátlag Konvergencia/Divergencia) technikai analízis indikátor, amelyet az 1970-es évek végén Gerald Appel vezetett be.[1] A vizsgált pénzpiaci ár - például részvényár - változásának erejét, irányát, lendületét, a trendek tartósságát mutatja, a technikai előrejelzés egyik eszköze.

A záróárak két exponenciális mozgóátlaga - például a 12 és 26 napos mozgóátlag - különbségéből számolják, amit a különbség mozgóátlagával együtt időgrafikonon (hisztogramon vagy oszlopdiagramon) ábrázolnak.

A különböző időszakok mozgóátlagainak ábrázolása az ártrendek változásait illusztrálja. Kevésbé hasznos az olyan árak elemzésében, amelyek általában trend nélkül, vagy szeszélyesen mozognak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Appel, Gerald. Technical Analysis Power Tools for Active Investors. Financial Times Prentice Hall, 166. o. (1999. április 30.). ISBN 0131479024 

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a MACD című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.